Из ливнице тврде да нема загађења, грађани забринути

Грађани бањалучког насеља Лазарево жалили су се због, како су објаснили, испуштања непријатног мириса из фабрике Ливар Јелшинград који им задају проблеме већ годинама. Поводом ових притужби обратио се и директор овог предузећа, који је казао да је утврђено да загађења нема.

Република Српска 04.10.2023 | 19:55
Из ливнице тврде да нема загађења, грађани забринути

Грађани који живе у близини ливнице Јелшинград више пута су се жалили на непријатан мирис који се повремено шири из постројења, а који, како су казали, изазива здравствене сметње попут кашља и отежаног дисања. Међутим директор овог предузећа казао је да ништа што су грађани рекли није тачно и да ваздух није загађен. 

„Прије свега имамо еколошку дозволу коју намј је издало Министарство за екологију, редовно вршимо мјерења према упутствима из те наше дозволе које редовно достављамо, па и инспекторима кад дођу.

Мислим да смо ове године имали и ванредна мјерења на захтјев инспектора који нас је коштало око 10.000 КМ и сва мјерења су показала да је све у реду. Према томе требало би свак да ради свој посао, а што се тиче оних изјава да спаљујемо ту неке отпаде медицинске, нуклеарне, информације ради, овде нема пећи за спаљивање“, казао је директор ливнице Ливар Јелшинград Томислав Вујиновић. 

Међутим мјештани страхују да ће, како су казали, загђени ваздух нарушити њихово здравље. Објашњавају да не могу да отворе прозоре и да су у неколико наврата прозори бивали прекривени наранџастом прашином. Овај случај, кажу,  пријављивали су инспекцији безброј пута.

„Прошле године када смо се жалили, Инспекторат је чак изрекао мјере забране у трајању од мјесец дана, биле су ту и неке новчане казне. Након тога у неком периоду од три мјесеца заиста није било никаквих проблема, што значи да се проблем може отклонити, ако постоји добра воља за то.

Након тога је то поново почело да се дешава и проблеми су свакодневни најчешће у вечерним, ноћним сатима и раним јутарњим и поготово викендом. Тај проблем који м имамо је веће прешао све могуће границе нашег стрпљења јер таје најмање три године, ако не и више“, истакао је мјештанин  Срђан Вукелић.

Из ливнице Јелшинград казали су да ће поднијети кривичне пријаве против онх који су, како кажу, ширили неистину, док мјештани не посустају. Најавили су радикалније видове протеста, ако се Инспекторат не укључи у овај случај до понедељка.

(БН) Фото:БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БАЊА ЛУКА

04.10.2023 20:08

ОВАЈ ТОМИСЛАВ ВУЈИНОВИЋ ЈЕ ГОРСКИ БАНДИТ, ДУГОГОДИШЊИ ДИРЕКТОР И ЛЕШИНАР ЈЕЛШИНГРАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбоље све погасити

04.10.2023 20:16

И пасти траву... Не знам од чега "госпође" мисле да се плати њихова шминка, фарба за косу, акрилни нокти... Све се то негдје мора произвести, као и ауто којим су дошле на "протест"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.10.2023 23:25

Тако би написао свако ција је куца далеко од места збивања. Ако само једно дете или било ко, болује или пати због било цега,то сигурно није вредно тога. Постоји ресење за све ако се не прати искљуциво профит.

Name

Милан

04.10.2023 20:26

Где вицо спаљује медицински отпад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милинковиц

04.10.2023 20:41

Исти проблем имају и градјани у Зеленом Виру. Милинковиц доо лакира и ствара прасину годинама. Мјестани се бунили али казу има еколоску. Плате ИГ, они мјере када не раде масине и лакирница и то доставе.. све те незаконите еколоске и градјевинске даје Вук Висекруна а када се побуните пребаце на Министарство.. корумпирана дјубрад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западјетруо

04.10.2023 20:43

200 метара од "бањалуцке Трговске горе" сири се потенцијална еколоска бомба, на паркингу тог истог предузеца. Секундарне сировине пластика, фолија, стакло... сакупља удрузено предузеце БЛ тајкуна дионицара, оваквих сто сликају људе на протесту... А да је надлезним стало да ријесе ову катастрофу, преконтролисали би улазну књигу и "улазне сировине"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

05.10.2023 10:50

Чуј директора, ми имамо еколошку дозволу!!??? Још наглашава да му је дозволу издало надлежно министарство. Баш добар аргумент. Директоре, велики број криминалаца имају личне карете, лажне и крећу се слободно док их надлежни не открију. Тако и твоја дозвола. Шта пише у дозволи, стање на терену и дозвола, шта је са тим???? Престаните народ правити лудим, заједно са овим што су надлежни да вас контролишу. Па није народ баш толико неписмен, колико ти и многи други сматрате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јддбјд

05.10.2023 12:32

То је утврдио инспектор који је добио кеш и који је наравно секташ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

08.10.2023 19:28

Ја станујем километар даље, код касарне. Узасно смрди посебно ујутру. Имам мало дијете. Дакле Томо лазовцино и тровацу пре или касније робијацес.

ОДГОВОРИТЕ