Iz livnice tvrde da nema zagađenja, građani zabrinuti

Građani banjalučkog naselja Lazarevo žalili su se zbog, kako su objasnili, ispuštanja neprijatnog mirisa iz fabrike Livar Jelšingrad koji im zadaju probleme već godinama. Povodom ovih pritužbi obratio se i direktor ovog preduzeća, koji je kazao da je utvrđeno da zagađenja nema.

Republika Srpska 04.10.2023 | 19:55
Iz livnice tvrde da nema zagađenja, građani zabrinuti

Građani koji žive u blizini livnice Jelšingrad više puta su se žalili na neprijatan miris koji se povremeno širi iz postrojenja, a koji, kako su kazali, izaziva zdravstvene smetnje poput kašlja i otežanog disanja. Međutim direktor ovog preduzeća kazao je da ništa što su građani rekli nije tačno i da vazduh nije zagađen. 

„Prije svega imamo ekološku dozvolu koju namj je izdalo Ministarstvo za ekologiju, redovno vršimo mjerenja prema uputstvima iz te naše dozvole koje redovno dostavljamo, pa i inspektorima kad dođu.

Mislim da smo ove godine imali i vanredna mjerenja na zahtjev inspektora koji nas je koštalo oko 10.000 KM i sva mjerenja su pokazala da je sve u redu. Prema tome trebalo bi svak da radi svoj posao, a što se tiče onih izjava da spaljujemo tu neke otpade medicinske, nuklearne, informacije radi, ovde nema peći za spaljivanje“, kazao je direktor livnice Livar Jelšingrad Tomislav Vujinović. 

Međutim mještani strahuju da će, kako su kazali, zagđeni vazduh narušiti njihovo zdravlje. Objašnjavaju da ne mogu da otvore prozore i da su u nekoliko navrata prozori bivali prekriveni narandžastom prašinom. Ovaj slučaj, kažu,  prijavljivali su inspekciji bezbroj puta.

„Prošle godine kada smo se žalili, Inspektorat je čak izrekao mjere zabrane u trajanju od mjesec dana, bile su tu i neke novčane kazne. Nakon toga u nekom periodu od tri mjeseca zaista nije bilo nikakvih problema, što znači da se problem može otkloniti, ako postoji dobra volja za to.

Nakon toga je to ponovo počelo da se dešava i problemi su svakodnevni najčešće u večernim, noćnim satima i ranim jutarnjim i pogotovo vikendom. Taj problem koji m imamo je veće prešao sve moguće granice našeg strpljenja jer taje najmanje tri godine, ako ne i više“, istakao je mještanin  Srđan Vukelić.

Iz livnice Jelšingrad kazali su da će podnijeti krivične prijave protiv onh koji su, kako kažu, širili neistinu, dok mještani ne posustaju. Najavili su radikalnije vidove protesta, ako se Inspektorat ne uključi u ovaj slučaj do ponedeljka.

(BN) Foto:BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BANJA LUKA

04.10.2023 20:08

OVAJ TOMISLAV VUJINOVIĆ JE GORSKI BANDIT, DUGOGODIŠNJI DIREKTOR I LEŠINAR JELŠINGRADA

ODGOVORITE
Name

Najbolje sve pogasiti

04.10.2023 20:16

I pasti travu... Ne znam od čega "gospođe" misle da se plati njihova šminka, farba za kosu, akrilni nokti... Sve se to negdje mora proizvesti, kao i auto kojim su došle na "protest"...

ODGOVORITE
Name

Re

04.10.2023 23:25

Tako bi napisao svako cija je kuca daleko od mesta zbivanja. Ako samo jedno dete ili bilo ko, boluje ili pati zbog bilo cega,to sigurno nije vredno toga. Postoji resenje za sve ako se ne prati iskljucivo profit.

Name

Milan

04.10.2023 20:26

Gde vico spaljuje medicinski otpad?

ODGOVORITE
Name

Milinkovic

04.10.2023 20:41

Isti problem imaju i gradjani u Zelenom Viru. Milinkovic doo lakira i stvara prasinu godinama. Mjestani se bunili ali kazu ima ekolosku. Plate IG, oni mjere kada ne rade masine i lakirnica i to dostave.. sve te nezakonite ekoloske i gradjevinske daje Vuk Visekruna a kada se pobunite prebace na Ministarstvo.. korumpirana djubrad

ODGOVORITE
Name

Zapadjetruo

04.10.2023 20:43

200 metara od "banjalucke Trgovske gore" siri se potencijalna ekoloska bomba, na parkingu tog istog preduzeca. Sekundarne sirovine plastika, folija, staklo... sakuplja udruzeno preduzece BL tajkuna dionicara, ovakvih sto slikaju ljude na protestu... A da je nadleznim stalo da rijese ovu katastrofu, prekontrolisali bi ulaznu knjigu i "ulazne sirovine"

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

05.10.2023 10:50

Čuj direktora, mi imamo ekološku dozvolu!!??? Još naglašava da mu je dozvolu izdalo nadležno ministarstvo. Baš dobar argument. Direktore, veliki broj kriminalaca imaju lične karete, lažne i kreću se slobodno dok ih nadležni ne otkriju. Tako i tvoja dozvola. Šta piše u dozvoli, stanje na terenu i dozvola, šta je sa tim???? Prestanite narod praviti ludim, zajedno sa ovim što su nadležni da vas kontrolišu. Pa nije narod baš toliko nepismen, koliko ti i mnogi drugi smatrate.

ODGOVORITE
Name

Jddbjd

05.10.2023 12:32

To je utvrdio inspektor koji je dobio keš i koji je naravno sektaš

ODGOVORITE
Name

Beli

08.10.2023 19:28

Ja stanujem kilometar dalje, kod kasarne. Uzasno smrdi posebno ujutru. Imam malo dijete. Dakle Tomo lazovcino i trovacu pre ili kasnije robijaces.

ODGOVORITE