Гиркин ухапшен "због позива на екстремизам"

- Бивши министар одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике и бивши официр државне службе безбедности (ФСБ) Игор Гиркин ухапшен је данас због оптужби за екстремизам на интернету, а прети му казна затвора до пет година затвора, пренела је данас агенција РИА, позивајући се на московски Мешчански суд.

Свијет 21.07.2023 | 18:32
Гиркин ухапшен "због позива на екстремизам"

Гиркин се терети за други део члана 280 Кривичног законика, односно за ''јавни позив на екстремистичку активност'', а превиђена казна за то дело је, између осталог, казна затвора до пет година.

Хапшење Гирикина претходно је потврдила његова супруга Мирослава Регинскаја.

''Данас, око 11:30, у нашу кућу дошли су представници истражног комитета. Нисам била код куће, а убрзо су мог супруга извели за руке и одвели у непознатом правцу'', написала је она на Гиркиновом Телеграм каналу, преноси Ројтерс.

Гиркин је познат и као Стрелков, а 2014. године учествовао је у анексији Крима, након чега је радио на успостављању и организацији проруских милитаната у источној Украјини.

Он је раније ове године најавио да ће ''ући у политику'', и временом је појачавао критике на рачун руског председника Владимира Путина и министра одбране Сергеја Шојуга, како је рекао, због некомпетентног начина на који Москва води рат у Украјини, додаје британска агенција.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ДА ДА

21.07.2023 19:35

овакви мешетаре и по балкану уз помоћ домаћих ,,патриота,, ,зато је стално затегнуто стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2023 22:52

И то веома дуго. Браћа.

Name

Силвија

21.07.2023 19:38

Ста овде има цудно, прекрсио закон , треба даодговара, није ваљда ухапсен сто је увредио Путина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

21.07.2023 19:39

Гиркин је познатији по томе,не само по ратним злочинима у Украјини и по томе да је ратово у Р.БиХ већ по томе што је наредио рушење малезиског путничког авиона изнад Украјине при чему је погинуло око 298 путника,углавном Холанђана због чега Холандија и тражи његово изручење.Русски терористи су се "похвалили"на својим телеграм каналима да су оборили украјински борбени авион а када су схватили да су оборили путнички побрисали су "вијест"са телеграма али је већ било касно..читав свет је видио и чуо за тај терористички акт.Зашто уосталом енглези толико мрзе руссију и путина,да су у свему 1 по питању оружија за Украјину?па јер су се русси играли полонијумом и новичоком на тлу Британије.Ко је чуо да су Американци или Енглези радили такве или приближно такве ствари у руссији или било где у свету?да гађају школе,болнице,вртиче,жељезничке станице?да силују и пљачкају веш машине и wц шоље?никад.то раде само русси и ???1 народ на 4с

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2023 22:22

Прво се описмени па почни писати. Имаш нетачне информације које си добио пред Зем. задругом уз пиво, мало више пива.

Name

Прњавор

21.07.2023 19:44

⚡️ Влада Јужне Африке се обратила суду за издавање налога за хапшење Путина у случају да одлучи да посети ту земљу, — ББЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историчар

21.07.2023 22:31

Американци и Енглези су побили 90 милиона домородаца на данашњој територији САД ИИ 95% Аборидзина у Аустралији....бацили двије атомске бомбе на Јапан, бомбардовали Ирак, Сирију, Либију, Србију и Црну Гору осиромашеним уранијумом...итд...треба ли још о тим нацистима који од свог оснивања нису ратовали само око 35 година...Русија је данас остала једина нада слободарском свијету који у проценту од 86% подржава рат који Русија данас води.

Name

Критикује их

21.07.2023 20:47

Као и Пригошин, Путина и шојгуа. Ха, ха, ха,ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Званицно

22.07.2023 10:36

Нема саопстење , осим код пних типа "Тањуг" сто је довољно и јасно.

ОДГОВОРИТЕ