Girkin uhapšen "zbog poziva na ekstremizam"

- Bivši ministar odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike i bivši oficir državne službe bezbednosti (FSB) Igor Girkin uhapšen je danas zbog optužbi za ekstremizam na internetu, a preti mu kazna zatvora do pet godina zatvora, prenela je danas agencija RIA, pozivajući se na moskovski Meščanski sud.

Svijet 21.07.2023 | 18:32
Girkin uhapšen "zbog poziva na ekstremizam"

Girkin se tereti za drugi deo člana 280 Krivičnog zakonika, odnosno za ''javni poziv na ekstremističku aktivnost'', a previđena kazna za to delo je, između ostalog, kazna zatvora do pet godina.

Hapšenje Girikina prethodno je potvrdila njegova supruga Miroslava Reginskaja.

''Danas, oko 11:30, u našu kuću došli su predstavnici istražnog komiteta. Nisam bila kod kuće, a ubrzo su mog supruga izveli za ruke i odveli u nepoznatom pravcu'', napisala je ona na Girkinovom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Girkin je poznat i kao Strelkov, a 2014. godine učestvovao je u aneksiji Krima, nakon čega je radio na uspostavljanju i organizaciji proruskih militanata u istočnoj Ukrajini.

On je ranije ove godine najavio da će ''ući u politiku'', i vremenom je pojačavao kritike na račun ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojuga, kako je rekao, zbog nekompetentnog načina na koji Moskva vodi rat u Ukrajini, dodaje britanska agencija.

(Tanjug) Foto: Tanjug/AP 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

DA DA

21.07.2023 19:35

ovakvi mešetare i po balkanu uz pomoć domaćih ,,patriota,, ,zato je stalno zategnuto stanje.

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2023 22:52

I to veoma dugo. Braća.

Name

Silvija

21.07.2023 19:38

Sta ovde ima cudno, prekrsio zakon , treba daodgovara, nije valjda uhapsen sto je uvredio Putina.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

21.07.2023 19:39

Girkin je poznatiji po tome,ne samo po ratnim zločinima u Ukrajini i po tome da je ratovo u R.BiH već po tome što je naredio rušenje maleziskog putničkog aviona iznad Ukrajine pri čemu je poginulo oko 298 putnika,uglavnom Holanđana zbog čega Holandija i traži njegovo izručenje.Russki teroristi su se "pohvalili"na svojim telegram kanalima da su oborili ukrajinski borbeni avion a kada su shvatili da su oborili putnički pobrisali su "vijest"sa telegrama ali je već bilo kasno..čitav svet je vidio i čuo za taj teroristički akt.Zašto uostalom englezi toliko mrze russiju i putina,da su u svemu 1 po pitanju oružija za Ukrajinu?pa jer su se russi igrali polonijumom i novičokom na tlu Britanije.Ko je čuo da su Amerikanci ili Englezi radili takve ili približno takve stvari u russiji ili bilo gde u svetu?da gađaju škole,bolnice,vrtiče,željezničke stanice?da siluju i pljačkaju veš mašine i wc šolje?nikad.to rade samo russi i ???1 narod na 4s

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2023 22:22

Prvo se opismeni pa počni pisati. Imaš netačne informacije koje si dobio pred Zem. zadrugom uz pivo, malo više piva.

Name

Prnjavor

21.07.2023 19:44

⚡️ Vlada Južne Afrike se obratila sudu za izdavanje naloga za hapšenje Putina u slučaju da odluči da poseti tu zemlju, — BBC

ODGOVORITE
Name

Istoričar

21.07.2023 22:31

Amerikanci i Englezi su pobili 90 miliona domorodaca na današnjoj teritoriji SAD II 95% Aboridzina u Australiji....bacili dvije atomske bombe na Japan, bombardovali Irak, Siriju, Libiju, Srbiju i Crnu Goru osiromašenim uranijumom...itd...treba li još o tim nacistima koji od svog osnivanja nisu ratovali samo oko 35 godina...Rusija je danas ostala jedina nada slobodarskom svijetu koji u procentu od 86% podržava rat koji Rusija danas vodi.

Name

Kritikuje ih

21.07.2023 20:47

Kao i Prigošin, Putina i šojgua. Ha, ha, ha,ha.

ODGOVORITE
Name

Zvanicno

22.07.2023 10:36

Nema saopstenje , osim kod pnih tipa "Tanjug" sto je dovoljno i jasno.

ODGOVORITE