БиХ приступила Механизму ЕУ за цивилну заштиту

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Селмо Цикотић и комесар Европске уније за управљања кризама Јанез Ленарчич потписали су споразум  којим БиХ улази у чланство Механизма Европске уније за цивилну заштиту.

Босна и Херцеговина 06.09.2022 | 15:29
БиХ приступила Механизму ЕУ за цивилну заштиту

То значи да БиХ има могућност да користи све бенефите чланица Европске уније у области цивилне заштите, да прима подршку и помоћ у погледу едукације, опремања, школовања кадрова, отклањања посљедица елементарних непогода и природних катастрофа, али у обавези  је и да помаже другим чланицама овог Механизма.

“Можемо по принципима солидарности и реципроцитета помагати другим али и имати помоћ од других. Земље чланице се обавезују на размјену информација , координацију заједничких информација, подјелу ресурса како би се осигурао ефикаснији одговор на катастрофе унутар земља чланица овог механизма, аили и изван Европске уније.

Чланоство ће омогућити институцијама БиХ да у систему спашавања правовременим и адекватним радом одговоре на кризе уз помоћ осталих, када исцрпимо властите капацитете. Такође побољшава се координација и комуникација у структурама заштите и спашавања унутар БиХ, ЕУ и у смислу примјене стандарда Евроспке уније у области цивилне заштите.

Отвара се могућност већих квота за обуку стручњака и сертифицирање припадника различитих служби. Оно што је једна од погодности БиХ уласка у овај механизам је чињеница да ћемо у наредних 5 година плаћати само 30% чланарине“, изјавио је Селмо Цикотић, министар Безбједности у СМ БИХ

“Нећемо се заваравати, будућност доноси све више несрећа, нарочито природних несрећа, природних непогода у вези са климатским непогодама, и овај регион је већ одавно био изложен таквим природним несрећама попут поплава, пожара и земљотреса и бојим се да ће тога бити све више.

Зато је важно да јачамо наш механизам наше цивилне заштите, и један начин за јачање је ширење чланства као што то радимо данас. Ја сам сигуран да је БиХ у стању пружати помоћ другима“, истакла је Јанез Ленарчић, комесар ЕУ за управљање кризама

(БН   Фото:Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Шта каже Зељка

06.09.2022 14:27

Оде још једна надлезност. Нико не ферма нас јер министар Цикотиц потписује и то у име БиХ и никакви ентитети. Успјесна политика СНСД у Сарајеву. Мајкицка се прездерала цевапа хоће да пукне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

06.09.2022 19:52

Оде још једна надлежност али ће вођа да врати војску и ПДВ а можда и судство да нам стави Тегелтије (можда је чојк на бироу) на чело..

ОДГОВОРИТЕ