BiH pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić i komesar Evropske unije za upravljanja krizama Janez Lenarčič potpisali su sporazum  kojim BiH ulazi u članstvo Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu.

Bosna i Hercegovina 06.09.2022 | 15:29
BiH pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

To znači da BiH ima mogućnost da koristi sve benefite članica Evropske unije u oblasti civilne zaštite, da prima podršku i pomoć u pogledu edukacije, opremanja, školovanja kadrova, otklanjanja posljedica elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, ali u obavezi  je i da pomaže drugim članicama ovog Mehanizma.

“Možemo po principima solidarnosti i reciprociteta pomagati drugim ali i imati pomoć od drugih. Zemlje članice se obavezuju na razmjenu informacija , koordinaciju zajedničkih informacija, podjelu resursa kako bi se osigurao efikasniji odgovor na katastrofe unutar zemlja članica ovog mehanizma, aili i izvan Evropske unije.

Članostvo će omogućiti institucijama BiH da u sistemu spašavanja pravovremenim i adekvatnim radom odgovore na krize uz pomoć ostalih, kada iscrpimo vlastite kapacitete. Takođe poboljšava se koordinacija i komunikacija u strukturama zaštite i spašavanja unutar BiH, EU i u smislu primjene standarda Evrospke unije u oblasti civilne zaštite.

Otvara se mogućnost većih kvota za obuku stručnjaka i sertificiranje pripadnika različitih službi. Ono što je jedna od pogodnosti BiH ulaska u ovaj mehanizam je činjenica da ćemo u narednih 5 godina plaćati samo 30% članarine“, izjavio je Selmo Cikotić, ministar Bezbjednosti u SM BIH

“Nećemo se zavaravati, budućnost donosi sve više nesreća, naročito prirodnih nesreća, prirodnih nepogoda u vezi sa klimatskim nepogodama, i ovaj region je već odavno bio izložen takvim prirodnim nesrećama poput poplava, požara i zemljotresa i bojim se da će toga biti sve više.

Zato je važno da jačamo naš mehanizam naše civilne zaštite, i jedan način za jačanje je širenje članstva kao što to radimo danas. Ja sam siguran da je BiH u stanju pružati pomoć drugima“, istakla je Janez Lenarčić, komesar EU za upravljanje krizama

(BN   Foto:Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Šta kaže Zeljka

06.09.2022 14:27

Ode još jedna nadleznost. Niko ne ferma nas jer ministar Cikotic potpisuje i to u ime BiH i nikakvi entiteti. Uspjesna politika SNSD u Sarajevu. Majkicka se prezderala cevapa hoće da pukne.

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

06.09.2022 19:52

Ode još jedna nadležnost ali će vođa da vrati vojsku i PDV a možda i sudstvo da nam stavi Tegeltije (možda je čojk na birou) na čelo..

ODGOVORITE