Домаћи политичари производе кризне ситуације у БиХ

- Основна политика САД у БиХ јесте поштовање њеног територијалног интегритета, поручио је у Бањалуци амбасадор Сједињених Држава Мајкл Марфи. Он је рекао и да су тренутну кризу у БиХ изазвали домаћи политичари и да једино они треба да је ријеше.

Република Српска 08.04.2022 | 18:26
Домаћи политичари производе кризне ситуације у БиХ

САД наставиће да подржавају државну структуру БиХ, односно њен територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер. То је званична порука америчког амбасадора Мајкла Марфија након посјете Републици Српској и разговора са представницима републичких власти.

Амерички дипломата рекао је да су БиХ потребне ефикасне и одговорне институције.

"Трећа ствар коју сам нагласио јесте, да оно што желимо да видимо јесу исто тако функционалне, ефикасне и одговорне ентитете, који ће својим грађанима омогућити демократску и просперитетну будућност какву заслужују.Такође сам нагласио да САД нису овдје и да ја нисам овдје како бисмо укидали Републику Српску и био сам веома јасан око тога", казао је Марфи.

Он је нагласио и постојање забринутости због изјава и поступака које су надлежни у Српској предузимали по питању неучешћа у раду у заједничким институцијама. Сједињене Државе нису пресрећне ни тиме што је Народна скупштина Републике Српске у фебруару усвојила Закон о непокретној имовини. То се, каже амерички амбасадор, противи уставу и Дејтонском споразуму и може донијети посљедице грађанима Републике Српске и БиХ.

"То ће узроковати правну неизвјесност, утицаће на пословање, на будуће инвестиције и у сваком случају ће индиректно или директно утицати управо на овај просперитет и обезбјеђивање сигурности грађанима, које сам малочас споменуо и економски развој".

Амбасадор САД у БиХ и додаје да питање државне имовине, наставља Мајкл Марфи, треба да се рјешава искључиво у оквиру државних институција.

"А ради се о веома јасном приједлогу. Уколико је одређена имовина потребна држави за обављање њених функција  та држава ће задржати ту имовину. А уколико то није случај, имовина ће прећи на ентитет, кантон или општину", истакао је Мајкл Марфи.

На питање како оцјењује кризу у БиХ, и чињеницу да се Запад покушава уплитати у државне институције, поготово због сукоба у Украјини, амерички амбасадор је поручио да се он не мијеша у унутрашњи и политички живот у БиХ, као ни да западне силе не покушавају изазвати било какву кризу. За све што се дешава у БиХ, одговорни су домаћи политичари, сматра Марфи.

"А рјешење за тај проблем је да политичари престану креирати политичке кризе у својој земљи. А то значи повратак у институције и повратак на одлучивање о питањима о којима је потребно одлучити, како би се наравно испоштовала и воља бирача који су их изабрали на те позиције", закључио је амбасадор САД у БиХ.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

40 Британских обавештајаца

08.04.2022 17:11

Јок,ја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаћин

08.04.2022 18:01

За укидање републике српске је надлежан додо,и то врло брзо?

Name

Добој

08.04.2022 22:11

Домаце политицаре поставили сте ви амери, тако да немате право било ста реци. Само их водите и све це у Босни бити ок.

Name

Питам

08.04.2022 18:26

вас када стелоцирали политицаре кои стварају и праве кризе , а ста сте господо подузели ,кога сте санкционисали ,кога смијенили ,коме забранили политицко дијеловање ,све вам је у рукама или вам ово стање одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ера

08.04.2022 20:29

Рс је вец продана то властодрсци знају сад је представа за народ док необјелодане

Name

Наравно

08.04.2022 22:28

Да су домаци. Као и свукуда около у свијету, у недемократским земљама, за све промасаје и ратове оптузују Запад, као и ми сами, неке мрацне силе су као на дјелу, једино су они свијетле, о некој угрозености и као само они су спасиоци за свој народ. као и код нас или сад у Русији, руски резим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бегај

09.04.2022 05:52

Као домаци политицари "производе кризе" а страни као спасавају ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

09.04.2022 05:58

Наши политичари кад би чували три овце изгубили би четри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суме Реп. Српске

09.04.2022 06:36

Хоцес реци: наплате 4 балвана, а посјеку 3?

Name

Ви проузрокујете

09.04.2022 07:46

Деценијама и дведесетих би се републике осамосталиле без рата, али није то по васем сценарију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па засто не санкционишете

09.04.2022 10:09

такве домаце политицаре и ослободите овај заробљени народ сто одлази или гледа гдје и како да оде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

09.04.2022 12:03

А ви их у томе подржавате

ОДГОВОРИТЕ