Domaći političari proizvode krizne situacije u BiH

- Osnovna politika SAD u BiH jeste poštovanje njenog teritorijalnog integriteta, poručio je u Banjaluci ambasador Sjedinjenih Država Majkl Marfi. On je rekao i da su trenutnu krizu u BiH izazvali domaći političari i da jedino oni treba da je riješe.

Republika Srpska 08.04.2022 | 18:26
Domaći političari proizvode krizne situacije u BiH

SAD nastaviće da podržavaju državnu strukturu BiH, odnosno njen teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter. To je zvanična poruka američkog ambasadora Majkla Marfija nakon posjete Republici Srpskoj i razgovora sa predstavnicima republičkih vlasti.

Američki diplomata rekao je da su BiH potrebne efikasne i odgovorne institucije.

"Treća stvar koju sam naglasio jeste, da ono što želimo da vidimo jesu isto tako funkcionalne, efikasne i odgovorne entitete, koji će svojim građanima omogućiti demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju.Takođe sam naglasio da SAD nisu ovdje i da ja nisam ovdje kako bismo ukidali Republiku Srpsku i bio sam veoma jasan oko toga", kazao je Marfi.

On je naglasio i postojanje zabrinutosti zbog izjava i postupaka koje su nadležni u Srpskoj preduzimali po pitanju neučešća u radu u zajedničkim institucijama. Sjedinjene Države nisu presrećne ni time što je Narodna skupština Republike Srpske u februaru usvojila Zakon o nepokretnoj imovini. To se, kaže američki ambasador, protivi ustavu i Dejtonskom sporazumu i može donijeti posljedice građanima Republike Srpske i BiH.

"To će uzrokovati pravnu neizvjesnost, uticaće na poslovanje, na buduće investicije i u svakom slučaju će indirektno ili direktno uticati upravo na ovaj prosperitet i obezbjeđivanje sigurnosti građanima, koje sam maločas spomenuo i ekonomski razvoj".

Ambasador SAD u BiH i dodaje da pitanje državne imovine, nastavlja Majkl Marfi, treba da se rješava isključivo u okviru državnih institucija.

"A radi se o veoma jasnom prijedlogu. Ukoliko je određena imovina potrebna državi za obavljanje njenih funkcija  ta država će zadržati tu imovinu. A ukoliko to nije slučaj, imovina će preći na entitet, kanton ili opštinu", istakao je Majkl Marfi.

Na pitanje kako ocjenjuje krizu u BiH, i činjenicu da se Zapad pokušava uplitati u državne institucije, pogotovo zbog sukoba u Ukrajini, američki ambasador je poručio da se on ne miješa u unutrašnji i politički život u BiH, kao ni da zapadne sile ne pokušavaju izazvati bilo kakvu krizu. Za sve što se dešava u BiH, odgovorni su domaći političari, smatra Marfi.

"A rješenje za taj problem je da političari prestanu kreirati političke krize u svojoj zemlji. A to znači povratak u institucije i povratak na odlučivanje o pitanjima o kojima je potrebno odlučiti, kako bi se naravno ispoštovala i volja birača koji su ih izabrali na te pozicije", zaključio je ambasador SAD u BiH.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

40 Britanskih obaveštajaca

08.04.2022 17:11

Jok,ja!

ODGOVORITE
Name

Domaćin

08.04.2022 18:01

Za ukidanje republike srpske je nadležan dodo,i to vrlo brzo?

Name

Doboj

08.04.2022 22:11

Domace politicare postavili ste vi ameri, tako da nemate pravo bilo sta reci. Samo ih vodite i sve ce u Bosni biti ok.

Name

Pitam

08.04.2022 18:26

vas kada stelocirali politicare koi stvaraju i prave krize , a sta ste gospodo poduzeli ,koga ste sankcionisali ,koga smijenili ,kome zabranili politicko dijelovanje ,sve vam je u rukama ili vam ovo stanje odgovara

ODGOVORITE
Name

Era

08.04.2022 20:29

Rs je vec prodana to vlastodrsci znaju sad je predstava za narod dok neobjelodane

Name

Naravno

08.04.2022 22:28

Da su domaci. Kao i svukuda okolo u svijetu, u nedemokratskim zemljama, za sve promasaje i ratove optuzuju Zapad, kao i mi sami, neke mracne sile su kao na djelu, jedino su oni svijetle, o nekoj ugrozenosti i kao samo oni su spasioci za svoj narod. kao i kod nas ili sad u Rusiji, ruski rezim.

ODGOVORITE
Name

Idi begaj

09.04.2022 05:52

Kao domaci politicari "proizvode krize" a strani kao spasavaju situaciju.

ODGOVORITE
Name

prorok

09.04.2022 05:58

Naši političari kad bi čuvali tri ovce izgubili bi četri.

ODGOVORITE
Name

Sume Rep. Srpske

09.04.2022 06:36

Hoces reci: naplate 4 balvana, a posjeku 3?

Name

Vi prouzrokujete

09.04.2022 07:46

Decenijama i dvedesetih bi se republike osamostalile bez rata, ali nije to po vasem scenariju.

ODGOVORITE
Name

Pa zasto ne sankcionišete

09.04.2022 10:09

takve domace politicare i oslobodite ovaj zarobljeni narod sto odlazi ili gleda gdje i kako da ode?

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

09.04.2022 12:03

A vi ih u tome podržavate

ODGOVORITE