Како су из оптужнице нестали ови ликови?!

Кемал Чаушевић је тврдио да је радио по налогу самог врха СДА, ХДЗ-а и СНСД-а. Очекивала су се процесуирања особа које је споменуо у својим изјавама. Прошло је од тада још седам година, али оптужени су само Чаушевић и два увозника текстила. Шта се десило са осталим?

Босна и Херцеговина 29.05.2021 | 20:00
Како су из оптужнице нестали ови ликови?!

„Ако ико од 1408 људи, толико их је било када сам напустио Управу, каже да је Кемал Чаушевић на овај или онај начин утицао, ево ја одмах прихватам 40 година“, изјавио је бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ још 2014. на рочишту на којем се разматрао приједлог да му се, након хапшења, одреди притвор. 

Седам година касније – није добио 40 година затвора, али јесте девет. Одузета му је и имовина (четири стана, четири пословна простора и три њиве), а за коју је Суд БиХ утврдио да ју је стекао новцем од мита.

Самовољно отпуштао кадрове

Чаушевић је као кадар СДА на мјесто директора УИО постављен 2004., док је седам година касније смијењен с те функције. Смјени су претходиле оптужбе да је умијешан у неколико пореских и царинских малверзација, али и да је самовољно отпуштао кадрове који се нису слагали с његовим радом.

Иако пресуда против њега можда и звучи импозантно, чињеница је да је Пандора, својевремено најављивана као један од највећих случајева корупције у послијератног БиХ, пропала. 

С обзиром на раније Чаушевићеве тврдње да је радио по налогу самог врха СДА, ХДЗ-а и СНСД-а, очекивала су се процесуирања особа које је споменуо у својим изјавама. Прошло је од тада још седам година, али процесуирани су само Чаушевић и два увозника текстила Анес Садиковић и Сединет Карић. 

Журналов документарни филм из јануара 2017. године "Пандорина кутија" открива ко су особе које је Чаушевић навео да је радио по њиховом налогу, али и на који начин се вршио криминал преко УИОБиХ. 

Чаушевић је након хапшења 2014. у притвору провео три мјесеца, од 18. јуна до 12. септембра. Са тужиоцима Дубравком Чампаром и Олегом Чавком склопио је и прелиминарни споразум којим се обавезао да ће свједочити против високопозиционираних политичара умијешаних у криминал у УИОБиХ. До реализације споразума није дошло, јер су тужиоци одустали. 

Према Чаушевићевој изјави, Шемсудин Мехмедовић, актуелни посланик СДА у Представничком дому ПСБиХ, инсистирао је на састанцима са Анесом Садиковићем. 

“Шемсо је организовао још један састанак на који сам отишао и ту сам затекао Анеса. Оно што су од мене тражили било је нечувено, а то је да помажем Садиковићу приликом увоза, нарочито у сегменту ауторских права, односно заштите интелектуалног власништва и обрачуна и плаћања индиректних пореза. Објаснили су да Анеса занима да Управа спрјечава друге увознике код увоза текстила, односно робних марки које је Анес заштитио у Институту за интелектуално власништво“.

Мехмедовић је ове наводе негирао, тврдећи да је „Садиковића у бизнису направио Чаушевић“.

„Као члан Комисије за спољну трговину и царине настојао сам да се не проблематизирају односи између руководства УИО и увозника. Није то само случај Садиковић, него свих увозника који су имали проблеме након 2006. и 2007. са директором УИО, Кемалом Чаушевићем.“

"Помози му, он је донатор СДА"

СДА је од Чаушевића, према његовој изјави, тражила да помогне власнику Робот Цоммерца Селверу Оручу. Планирали су да Бирине кинеске расхладне уређаје прикажу као бх. производе, како би били ослобођени царине у земљама гдје их буду продавали:

„Позвао ме Сулејман Тихић, у то вријеме је био члан Предсједништва и предсједник СДА. Била је 2004., када УИО још није била преузела све функције царинске администрације. Рекао ми је да је Селвер велики донатор СДА и да је увијек на услузи. Тихић је казао да би цијенио ако бих ја примио представнике БИРА. И тада су рекли да на залихама имају расхладних уређаја, од 4 милиона, које не могу да извезу јер немају потврду да се ради о бх. производу, и не могу је добити јер се не ради о бх. производу“.  

Аднан Терзић, бивши предсједавајући Савјета министара БиХ и бивши члан СДА, у Журналовом филму је потврдио да је Чаушевић дошао до њега и питао га треба ли помоћи Роботу, јер из појединих странака инсистирају да помогне.

„Наравно да сам прихватио ако ће то обезбиједити да се из БиХ извозе чак и фрижидери“, изјавио је Терзић, уз појашњење "да то и није било неко велико кршење обичаја".

Бира је на овај начин годинама извозила фрижидере, а након што је словенско тржиште затражило поновну провјеру Тихић је назвао Чаушевића: „Дај Кемо заврши оно Роботу. Ево ја сам дошао код Милета (Додик, оп.а.) да теби продужи мандат“.

За ту услугу је, тврди Чаушевић, Тихић од Оруча добио стан.

Журнал је Оручу, у вријеме снимања документарног филма, слао захтјев за изјаву, на који никада није одговорено.

„У то вријеме мени је стављено до знања да бих ја требао платити тај Тихићев стан износом од најмање 300 хиљада марака, односно да бих требао за кампању странке уплатити те паре како бих задржао мјесто директора Управе. Нисам пристао јер мислим да то мјесто не вриједи толико“, тврдио је Чаушевић.

На тему куповине стана с њим је у то вријеме разговарао, наводи се даље у Чаушевићевој изјави, и Амир Зукић. 

Зукић је то у Журналовом филму негирао.

Истовремено, Фуад Касумовић, бивши замјеник министра финансија и бивши члан СДА тврди да је он захтјевао смјену Чаушевића, али да се томе противио Зукић. 

"Директоре, нисам то очекивао од тебе"

Врбовао је Чаушевића, рекао је тужитељима, и Никола Шпирић, бивши предсједавајући Савјета министара БиХ и бивши члан УО УИОБиХ.

Журнал у филму „Пандорина кутија“ таксативно наводи низ чињеница:

Шпирић је у љето 2008., у вријеме када је предсједавао Савјетом министара БиХ, био на отварању рафинерије шећера у Брчком Студен-Аграна. Са директором Илијом Студеном пресјекао је свечану врпцу.

У октобру 2008. Шпирић купује стан у Бечу и плаћа га 396 хиљада еура.

У децембру исте године, Савјет министара БиХ је упутило приједлог Парламентарној скупштини БиХ да, по хитној процедури, донесе одлуку да се рафинерији додијели привилегија да могу увозити 50 хиљада тона сировог шећера за рафинирање, без плаћања царине. Парламент БиХ је и усвојио овај приједлог.

Шпирић је још као посланик, тврди Касумовић у Журналовом филму, тражио да се Студен-Агран ослободи царине. Касумовић даље наводи да је брат од Илије Студена, директор Раиффаисен банке у Бањој Луци и да је Шпирићу у коферу донио два милиона.

Према његовој изјави, Шпирић је имао утицај на Чаушевића.

Шпирић, наравно, све негира. Он тврди да се радило о потицају ради извоза, да он већ годинама нема моћ одлучивања и да ове активности и данас трају: „Нисам светац, али нисам ни оно што желе да ми припишу“.

То није све. Чаушевић је испричао тужитељима да га је Шпирић звао и тражио да УИО врати више од пола милиона КМ пореза Маринковић Цоммерцу, власништво Горана Маринковића. Он је, тврди, све то послао на провјеру, да би га Шпирић назвао и рекао: "Нисам то од тебе очекивао, директоре". 

Журнал је објавио документ из којег се види да је УИО вратила 563,567 КМ пореза фирми Маринковић Цоммерц.

Шпирић је, наравно, и ово негирао, не поричући да познаје Горана Маринковића, али да нису у контакту.

Подсјетимо и на то да је Тужилаштво БиХ водило истрагу о Шпирићевој куповини стана у Бечу, али је 2016. донесена одлука да је стан купљен у складу са законом. Но, уколико пратимо ток новца на Шпирићевом рачуну нетом прије доношења одлуке у децембру онда итекако има разлога за сумњу.  

Човић инсистирао на куповини зграде

У својим изјавама Чаушевић се осврнуо и на састанак са Драганом Човићем због куповине зграде фирме Соко, за потребе УИО БиХ. На тај састанак је, тврди, отишао са Терзићем и сједили су у хотелу Еро.  

„Аднан је рекао да се мало провозам са Човићем у његовом џипом, у непосредној близини зграде коју је Управа купила од Сокола. Возали смо се Човић и ја. У разговору са Човићем ставио сам му до знања да Управи не треба та зграда, али он је инсистирао да би Управа то требала купити и да би то требало бити за износ од милион и по. Начелно сам пристао на његов захтјев и у разговору сам споменуо да би је могли користити као складишни простор у УИО“, говорио је Чаушевић.

На питање Журнала у каквом је односу био са Чаушевићем, Човић је одговорио: "Као с вама, можда мало израженије с њим, него с вама сад". 

Чаушевић је испричао да су Драган Вранкић и Вјекослав Беванда присуствовали разговорима о куповини зграде. 

Беванда је то негирао: "Он је био на састанку са мном када му је већ истекао мандат". 

Зграда је према евиденцији УИО 2008. купљена за два милиона КМ од фирме Ауто центар Херцеговина Мостар, власника Здравка Чуљка. Он је уписао право на ову некретнину након приватизације мостарског Сокола. Због малверзација у процесу приватизације, између осталог, суђено је и Валерији Чуљак. Извори афере који су у то вријеме радили у Соколу откривају да је Валерија Чуљак тетка Здравка Чуљка, али и Бернардице Човић, супруге Драгана Човића. 

Пуштен низ воду

У Чаушевићевој криминалној мрежи осим познатих криминалаца и увозника текстила био је и огроман број упосленика УИО. Он је, наиме, као директор кроз уговоре који су продуживани свака три мјесеца обезбиједио слијепу послушност већине упосленика.

С њим су 2014. ухапшене још 53 особе, а међу њима је био и помоћник директора за царине Здравко Цвјетиновић. Он је једно вријеме био суспендован, али с обзиром на то да Тужилаштво БиХ никада није донијело званичну одлуку да ли је осумњичен или не, враћен је на посао.

Тако, његов статус је до данас нејасан, иако су тужитељи још након хапшења тврдили да је Цвјетиновић након Чаушевићеве смјене 2011. наставио да ради по истом незаконитом систему.

Суд БиХ је још раније оцијенио да постоји основана сумња да то што су Садиковићи добили ексклузивно право на увоз 180 жигова кинеских текситлних марки није законито пословање. Остваривали су директну корист наплаћивањем накнаде од других увозника како би им одобрили увоз текстила у БиХ.

У Журналовом документарном филму „Пандорина кутија“ овјековјечен је и снимак како отац Касима Садиковића у сарајевском царинском терминалу забрањује увоз кинеске робе једном од увозника. Везано за ово, вођена је посебна истрага, а предмет је назван Босс.

У том предмету оптужени су Анес Садиковић и још 12 физичких и правних особа које се терете за финансијски криминал у износу већем од 8,5 милиона КМ. Ово суђење је, према информацији са званичне интернет странице Суда БиХ, још у току.

Садиковић је оптужен са Чаушевићем и у предмету Пандора, а због примања мита, Суд БиХ га је неправомоћно осудио на двије године затвора. 

Чаушевић је годинама имао јаку политичку позадину. У тренутку када је „превише узео маха, пуштен је низ воду“. Иако је испрва нудио доказе против оних по чијем наређењу је радио, јучер је након пресуде казао да му није “политика смјестила, него правосуђе”.

Од најава из Тужилаштва БиХ да се наставља са истрагом у "Пандори" прошло је седам година. Све је и остало само на томе.  

(Журнал)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

075

29.05.2021 18:05

" Троглава аждаја " , тронационални картел, браћа у криминалу : СДА, СНСД и ХДЗ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

29.05.2021 19:07

У нормалној држави он би био заштићени свједок а политичари у затвору, али пошто су наши политичари изнад државе и закона Кемал је добио девет година.

Name

Ре

30.05.2021 13:44

Судство је најјаче оружје политичко-тајкунске хоботнице.

Name

Па

29.05.2021 18:11

Па зна се да је Спириц сједио по сарајевским ресторанима са главним тузиоцем Гораном Салиховицем.Али изгледа Салиховиц није имао дебелу политицку заститу као Гордана Тадиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

29.05.2021 18:19

7. година за првостепену пресуду, све је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

29.05.2021 18:25

Битно је да је кренило, вјероватно ово је први жртвовани, али не смије се на њему коло зауставити. Ко год има ораха у дјепу у затвор, а орахе народу вратити. И да то не буде по десет година процес. Ајмо нека се договоре ко је сретни добитник затвора у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

29.05.2021 18:25

Свугдје је исто криминал у самом врху политике бас гдје има пара ко блата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

29.05.2021 18:34

Е ДА ОЦЕ ДА СЕ ЗАРАТИ ДА СЕ НАДЕРЕМО ОВИ СА СПИСКА ОВО СУ ПЉАЦКАСИ ДРЗАВЕ И ОЛОСИ КОЈИ ПЉАЦКАЈУ ДВАДЕСЕТ ГОДИНА БИХ И РС.САМО БОЗЕ ПРАВДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

29.05.2021 18:37

Шта се чудите.Све је увезано.Судови су за сићу увјек били.За кокош РТВ таксу ,осјечено дрво у државној шуми ...А велике рибе пливају .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Кочић

29.05.2021 18:53

Човјек оштетио будзет за Милијарду КМ и добио 9 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

29.05.2021 19:24

Ако је Чаушевић оштетио државу за 9 милијарди онда ју је Ђакула оштетио за 90 милијарди марака.

Name

Митар Кочић

29.05.2021 20:05

Милијарду а добио 9 година.

Name

Милан

29.05.2021 19:31

Стан у Бечу прескочили,јел?Аферу шећер. Е неће моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

29.05.2021 19:41

Сто се тице корупције и рекета у УИО за вријеме владавине Чаусевица је тотално занемарљива ста се десава у овој институцији како је Ђакула директор.У УИО функционисе организовани криминал који се протезе у свим сферама пословања.За сав криминал и корупцију висе и птице на грани знају али нико ниста подузима.Цаусевиц јесте крив и нека одговара,али је велико питање ста је са Ђакулом,хоце ли он икада одговарати посто се кривицне пријаве поднесене против њега стављају у ладицу и тако иду у заборав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро

29.05.2021 20:37

Ми уопсте јос и постојимо у мафијаској дрзави....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

29.05.2021 20:50

РАДОВАН Ђурић, шеф граничног прелаза у Градишци, хапшење избјегао бјекством у Србију, накнадно се предао...и сада је шеф ГП Градишка. Са платом цариника постао милионер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

29.05.2021 21:57

УИО БИХ је извор криминала сигурно 90% у односу на сав остали криминал и ту су у игри стотине милиона а можда и милијарде и свима је јасно да је у све уплетена троглава аждаја сда, снсд и хдз и док год су на власти нема нама среће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

30.05.2021 07:43

Народе, гледајте криминалну хоботницу која је још на власт! Устанимо да ову банду стрпамо на доживотне робије, и да им се све одузме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крафтфахрер

30.05.2021 08:22

Зграда царинског терминала,складисте, а уједно и све изнајмљене канцеларије фирми за спедитерске услуге у Приједору , су власниство Дзакуле ,онако цисто да се зна .

ОДГОВОРИТЕ
Name

привреда

30.05.2021 08:28

Хало народе дали смо ово заслузили и да они јос и данас имају толике привилегије? СРАМОТА И БРУКА.Колико има јос багре која је узивала за ере цаусевица и данс се смију свима нама. Како их није срамота јадног народа и да се уопсте појаве било гдје! и они предлазу илају треба отварати творнице а они или са њима. Бозе мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

30.05.2021 09:52

Заиста ови неки из снсд ,сда и хдз ,организована криминална банда. Засто се гласа за те странке. Ово нема нигдје ,за све ове људе увести ко у кини ,смртне казне или дозивотни затвор. То је једина правда.

Name

Какве привилегије

30.05.2021 11:36

Они имају приватну дрзаву!

Name

Тто

30.05.2021 19:33

Има Миро Прело који је висе профитирао него Цаусевиц,с тим да је он добро функционисао и сарадивао и са Ђакулом док није отисао у пензију.А оваквих као горе именовани сто су само мање узимали имате у УИО колико год хоцете и кад би била хапсана не би имао тко да ради.Ф.ј.

Name

гастарбеитер

30.05.2021 08:49

Како сада да нико од "велких"у тој јадњ Босни дрзи багру и бира им фотеље и неда ниста против њих реци, по мени би требало сваког казнити и то затвором кад спомену њихова имена,У сваком селу се зна и ако се цути ко је радио у близини цаусевица јер има пумпу, рибњак, земље и земље, стан дјецу слао у сколу вани као и миле свог струцњака. Хвала БН сто нас информисе јер имас присталица као курира за паре али неце да знају низасто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

30.05.2021 11:04

Зашто се није судило овим лоповима са слике . Ти злочинци који су покрали стотине милиона нико ни прстом не мрднезато што и тужилаштво и судство имају корист . Безакоње у држави ни овај што је осуђен неће у затвор ићи ово је 9 година перформанс за јавност

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXо

30.05.2021 21:17

Ови ликови ако су ,а јесу покрали,злоупотребили слузбена овластења како би стекли имовинску корист,требали да буду осудјени и да издрзавају казне,имовина одузета,а они и даље кроје судбину народа који.за те будалеее и даље гласа.

Name

ПРИЈЕДОРЦАНИН

01.06.2021 05:17

Ови остали господо цекају Смита.