Истраживање: 17,9 одсто заражених није имало симптоме

Ових дана сви се питају да ли су носиоци вируса корона, а да то и не знају? "Форбес" преноси истраживање управо о проценту људи који су се до сада заразили болешћу Цовид-19 без икаквих симптома.

Свијет 19.03.2020 | 17:36
Истраживање: 17,9 одсто заражених није имало симптоме

Познавање омјера или пропорције асимптоматике, односно процента људи који потенцијално шире Цовид-19 без показивања симптома, прилично је корисно у вријеме пандемије. Такав податак даје праву слику колико се заиста вирус проширио те како боље контролисати ширење болести и процијенити стопу смртности.

Једно овакво истраживања управо је објављено у магазину "Еуросурвеилланце", а провео га је тим стручњака са Универзитета у Кјоту, Универзитета Оксфорд и Државног универзитета Џорџија. Они су анализирали податке из епидемије Цовида-19 која је погодила крузер Диамонд Принцесс.

Истраживачица Вики Форстер је за "Форбес" већ описала шта се десило на том броду и како је ово била прилика да научници боље разумију Цовид-19. На броду је било 3.711 путника и чланова посаде. Стављен је у карантин 5. фебруара, након што је бивши путник био позитиван на тесту на нови вирус корона. На крају, до 21. фебруара, 634 особе, укључујући једног карантинског службеника, једну медицинску сестру и једног административног службеника, било је позитивно на Цовид-19.

Једном када су подаци с овог крстарења постали јавно доступни, истраживачки тим их је статистички моделирао. Истраживачи су морали попунити неке празнине у подацима. На примјер, нису сви путници тестирани на нови вирус корона јер је извршено само 3.063 испитивања. Стога, процјењују да је тачност истраживања у проценту од 95 одсто.

Истраживање преноси да је 17,9 одсто заражених било без симптома.

Ови резултати сугеришу да Цовид-19 може бити сличан вирусу грипа на један начин, пише "Форбес". При томе имајте на уму да упоређивање Цовида-19 са грипом на овај начин никако не говори да је Цовид-19 исти као и грип.

У још једном случају анализирани су подаци 565 држављана Јапана који су евакуисани из Вухана у Кини. Ово истраживање показало је да је готово трећина заражених Јапанаца из ове групе била без икаквих симптома.

Међутим, "Форбес" истиче како је истраживање са крузера доста поузданије. Без обзира на то, оба истраживања учвршћују теорију да се многи људи шетају несвјесни да носе вирус и да га потенцијално могу ширити на друге. То значи да само зато што се осјећате добро, не требате изаћи вани и преносити заразу, наглашава "Форбес".

Све док је стопа асимптоматске стопе Цовида-19 негдје изнад нула одсто, социјално дистанцирање значи остати физички одвојен од свих, без обзира на то изгледају ли или се осјећају болесно. Због тога "Форбес" наглашава да је без раширенијег и чешћег тестирања на Цовид-19 немогуће пратити стање пандемије.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Роб

19.03.2020 16:58

То је никаква грипа кад је не опазис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста не не чуди,

19.03.2020 17:08

Свака будала несто еxперминтирају и производе средства за масовне побоје ,! Морало ше је једном догодити овај циркус ; сви желели бити неки светски зандари ! По једној страни сам весео ове панике , ( брез панике нема отрезњења).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

19.03.2020 21:01

А шта је са људима који иду на посао и раде? Немају симптоме, можда су потенцијални преносиоци болести, а да нису ни свесни тога. Како њих проверити и бити сигуран да ли су заражени или не?

ОДГОВОРИТЕ