Трамп скратио боравак у Лондону, вратио се кући

Након што је у јавност процурила снимка на којој лидери неких од најважнијих НАТО савезница очито исмијавају Доналда Трумпа, амерички предсједник је напрасно одлучио скратити НАТО-ов самит у Лондону.
 

Свијет 04.12.2019 | 16:49
Трамп скратио боравак у Лондону, вратио се кући
Како пише Индепендент, Трамп је прво отказао заказану пресс-конференцију, а онда и одлучио скратити свој боравак у Лондону.



Амерички предсједник бијесно је реаговао на снимак коју је ухватила камера ЦБЦ-ја, на којој га канадски премијер Јустин Трудеау, британски премијер Борис Џонсон, холандски премијер Марк Руте и француски предсједник Еммануел Макрон приватно оговарају.

У том разговору се могло чути, међу осталим, како Трудеау објашњава да је Макрон каснио јер је његова пресица саТрампом трајала 40 минута, као и да је Трамповом тиму "пала чељуст на под (од шока)" на нешто што је Трамп рекао.

Трамп о Трудеауу: Он је дволичан, прозвао сам га јер не плаћа довољно



А кад су новинари данас упитали Трампа, на његовој пресс-конференцији с Ангелом Меркел, да прокоментарише тај снимак, амерички предсједник је одговорио: "Он (Трудеау) је дволичан."

"И, искрено, он је добар тип, мислим да је јако добар тип, али истина је да сам га прозвао да не плаћа 2% и претпостављам да није баш сретан због тога", додао је Трамп, алудирајући на обавезу коју су све чланице НАТО-а прихватиле, с роком до 2024., да улажу 2% свог БДП-а у оружане снаге као темељ заједничке одбране савеза.

"Он не плаћа 2%, а требао би. То је Канада, они имају новца и требали би плаћати 2%, тако да сам га прозвао и сигурно није био сретан због тога, али тако је како је", наставио је Трамп.

"Гледајте, ја представљам САД и он би требао плаћати више него што плаћа и он то разумије", закључио је Трамп.

Касније је на Тwиттер дао до знања да ће се састати и са италијанским премијером те потврдио да ће се, "кад састанци буду готови, запутити равно за Вашингтон."

"Нећемо обавити пресс-конференцију на затварању НАТО-а јер смо их обавили толло у ова два дана. Сретан пут свима!", написао је Трамп.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар