Tramp skratio boravak u Londonu, vratio se kući

Nakon što je u javnost procurila snimka na kojoj lideri nekih od najvažnijih NATO saveznica očito ismijavaju Donalda Trumpa, američki predsjednik je naprasno odlučio skratiti NATO-ov samit u Londonu.
 

Svijet 04.12.2019 | 16:49
Tramp skratio boravak u Londonu, vratio se kući
Kako piše Independent, Tramp je prvo otkazao zakazanu press-konferenciju, a onda i odlučio skratiti svoj boravak u Londonu.



Američki predsjednik bijesno je reagovao na snimak koju je uhvatila kamera CBC-ja, na kojoj ga kanadski premijer Justin Trudeau, britanski premijer Boris Džonson, holandski premijer Mark Rute i francuski predsjednik Emmanuel Makron privatno ogovaraju.

U tom razgovoru se moglo čuti, među ostalim, kako Trudeau objašnjava da je Makron kasnio jer je njegova presica saTrampom trajala 40 minuta, kao i da je Trampovom timu "pala čeljust na pod (od šoka)" na nešto što je Tramp rekao.

Tramp o Trudeauu: On je dvoličan, prozvao sam ga jer ne plaća dovoljno



A kad su novinari danas upitali Trampa, na njegovoj press-konferenciji s Angelom Merkel, da prokomentariše taj snimak, američki predsjednik je odgovorio: "On (Trudeau) je dvoličan."

"I, iskreno, on je dobar tip, mislim da je jako dobar tip, ali istina je da sam ga prozvao da ne plaća 2% i pretpostavljam da nije baš sretan zbog toga", dodao je Tramp, aludirajući na obavezu koju su sve članice NATO-a prihvatile, s rokom do 2024., da ulažu 2% svog BDP-a u oružane snage kao temelj zajedničke odbrane saveza.

"On ne plaća 2%, a trebao bi. To je Kanada, oni imaju novca i trebali bi plaćati 2%, tako da sam ga prozvao i sigurno nije bio sretan zbog toga, ali tako je kako je", nastavio je Tramp.

"Gledajte, ja predstavljam SAD i on bi trebao plaćati više nego što plaća i on to razumije", zaključio je Tramp.

Kasnije je na Twitter dao do znanja da će se sastati i sa italijanskim premijerom te potvrdio da će se, "kad sastanci budu gotovi, zaputiti ravno za Vašington."

"Nećemo obaviti press-konferenciju na zatvaranju NATO-a jer smo ih obavili tollo u ova dva dana. Sretan put svima!", napisao je Tramp.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar