Хрватска "удара" на територијални интегритет БиХ

"Указивао сам да хрватска страна злоупотребљава све међународне стандарде, билатералне споразуме између БиХ и Хрватске и да је то дошло до те мјере да хрватска страна повређује територијални интегритет БиХ", истакао је Мектић за Н1.

Босна и Херцеговина 08.08.2019 | 14:09
Хрватска "удара" на територијални интегритет БиХ
Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић коментарисао је за Н1 јучерашњи инцидент у којем је повријеђено 18 миграната код границе БиХ и Хрватске, те је поручио како је он и раније упозоравао да се хрватска страна некоректно понаша по питању миграната.

"Ја сам на ово упозоравао већ дуже вријеме, односно да се хрватска страна, хрватска држава и полиција врло некоректно понашају по питању ових миграната који се налазе између БиХ и Хрватске. Дакле, ја сам указивао да хрватска страна злоупотребљава све међународне стандарде, билатералне споразуме између БиХ и Хрватске и да је то дошло до те мјере да хрватска страна повређује територијални интегритет БиХ", истакао је Мектић за Н1.

Казао је и како је хрватска полиција, позивајући се на информације којима располаже, јуче у Великој Кладуши физички злостављала мигранте.

"Према досадашњим индицијама и информацијама којима располажемо, мигранте је јуче у Великој Кладуши хрватска полиција затекла, те како су нам казали, физички их је злостављала, употребљавала присилу и онда су их довели на врло неприступачан терен гдје су их практично натјерали низ једну врло стрму литицу да се враћају у БиХ и гдје су они између осталог и ту у падовима задобили разне тјелесне повреде", рекао је министар безбједности БиХ.

Такође, како је нагласио, још увијек утврђују чињеницу да ли је и у јуечерашњем случају хрватска повриједила територијални интегритет БиХ.

"То ћемо видјети, постоје индиције да се и то догодило", навео је те додао:

"Ми ћемо у току дана сачинити једну опсежну информацију, послати је Предсједништву БиХ и мислим да у овом међудржавном проблему треба ово питање да рјешава Предсједништво БиХ. Наше ингеренције из Министарства мимоилазе ту надлежност. Ово је опет једно зачуђујуће понашање хрватске стране. Не знамо уопште шта је мотив за такво понашање. Видјели смо и да је у ранијем периоду постојао низ доказа и новинарских снимања о поступању хрватске полиције и ово је проблем с којим се мора изићи на ниво Предсједништва БиХ, или најмање на ниво Владе Републике Хрватске и Савјета министара", нагласио је Мектић. 

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Директ

08.08.2019 13:21

То су Додикови савезници, да нас на моменте подсјете на вријеме када су током рата упадали на територију БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

08.08.2019 15:40

То су зељкина и додикова родбина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М. К YУ!

08.08.2019 17:21

Управо тако госп. М. МЕКТИЦ' ХРВАТСКА И СЛОВЕНЦЕ ПО МАЛО СЈЕЦКА.. Мислим даби им требао неко подвуци линиу, као рецимо Ердуан. Пуно су се дигли.. И превисе..

ОДГОВОРИТЕ