Додик обећава: 30 дана за СМ или дубока криза

На питање хоће ли бити Савјета министара БиХ за мјесец дана како је договорио у понедјељак са лидерима ХДЗ БиХ и СДА Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем, Додик каже да је увјерен да ће ако буде политичке воље за мјесец дана све завршити.

Босна и Херцеговина 08.08.2019 | 08:38
Додик обећава: 30 дана за СМ или дубока криза
Непотребно дуго се чекало на договор. СНСД није никога условљавао нити било шта проблематизовао, казао је у интервјуу за "Независне" Милорад Додик, српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине и предсједник СНСД-а.

"Увјерен сам да ћемо све завршити у року од 30 дана ако буде политичке воље. Знам да је СНСД-у, СДА и ХДЗ БиХ стало да се све што прије оконча и настави европски пут БиХ", нагласио је Додик.

На питање хоће ли бити Савјета министара БиХ за мјесец дана како је договорио у понедјељак са лидеририма ХДЗ БиХ и СДА Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем, Додик каже да је увјерен да ће ако буде политичке воље за мјесец дана све завршити.

"Кад смо потписивали принципе, договорили смо да ћемо у наредних неколико дана припремити све, од именовања кандидата у Парламент, постоји парламентарна већина. У Парламенту има простора да се то одуговлачи, али је СНСД-у, ХДЗ-у и СДА стало да се настави европски пут, а за то нам треба да се формира Савјет министара. Рок је 30 дана. Видјећемо, имамо и друге начине. Не буде ли испоштован договор, то значи да БиХ улази у дубоку кризу".

Договор је постигнут. Сматрате ли да је било потребе да се формирање власти на нивоу институција БиХ одуговлачи скоро десет мјесеци?

"Сматрали смо да је уважавање изборне воље народа изнад сваког питања и да је прича која је наметнута од политичког Сарајева вјештачка, јер су имали калкулације у вези са стварањем њиховог широког блока. Атмосфера међу њима почетком ове године била је конфузна и није се знало ко има доминантну политичку снагу за представљање Бошњака на нивоу БиХ. Прво смо формирали Представнички дом БиХ, међутим блокаде су кренуле. Онда смо ми, када смо видјели да СДА калкулише, блокирали рад Представничког дома, а и јасан став ЕУ је показао да неки не могу наставити са блокадама и да треба што прије формирати власт на нивоу институција БиХ. Европски званичници су подржали овај споразум".

Опозиција у Републици Српској оптужује Вас да сте капитулирали. Како коментаришете те оптужбе?

"Само ћу подсјетити да постоји одлука Народне скупштине РС о Резолуцији о војној неутралности, а да су ови из опозиције сједили и још сједе у Савјету министара и да су дозволили да прођу многе одлуке које нису добре за Републику Српску па, између осталог, и реализација Годишњег националног плана за НАТО, али и Стратегије спољне политике која укључује НАТО. Када је ријеч о споразуму, а када говоримо о издајама, издали смо оне који су нас раније издали у оваквим споразумима, јер су очекивали да ће нешто урадити".

Да ли је тачна информација, односно прича која се у јавности појавила да ће БиХ послати Годишњи план за НАТО, укључујући само цивилни аспект, а не и војни, као што стоји у плану који је већ сачињен?

"Немам појма. Ништа нисмо договарали о томе. Волио бих да и ви као озбиљан новинар прочитате споразум, односно принципе које смо потписали онако како пише. Вук Караџић је рекао: "Читај као што је написано".

(Независне новине)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

Сснд

08.08.2019 06:41

Сефе, нема кризе коју нецес ресити када је лова у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.08.2019 09:45

Све сто си реко слагао си!!! Српски народ никад није био у горој позицији, од кад ти на тенковима нато пакта ,окупира РС ,и направи класицни дрзавни удар!!! Иди из политике и препусти младјима да виде твоју секту, која је нанијела висе зла РС него Алија Изетбеговиц

Name

НАРОД

08.08.2019 06:43

Опет он нама пријетИ! КАКО ОВО ЧОВЈЕК ДА СХВАТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.08.2019 06:43

Савјет министара БиХ ће бити формиран у задатом року јер у супротном стаје читав систем, нема ни инвестиција, ни плата радницима, ни буџета, а то није никоме у интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

08.08.2019 08:34

@Милан Уз дужно поштовање појма ви немате! Када је Шпирић био мандатар на Вијеће министара БиХ се чекало скоро годину и по!!

Name

ре Милан

08.08.2019 08:53

Прво испостовати пптписе Радмановица и Спирица тј АНП послати у Брисел па тек онда Савјет Министара

Name

Милан

08.08.2019 09:32

Ви "075" требате знати да је бошњачка страна више заинтересована за БиХ него српска и хрватска страна, тако да ако нема државних институција нема ни држава. Само мало размишљања и јасно је.

Name

Ре Милан

08.08.2019 09:38

Богами, по коментарима, овом Милану се висе зури и исцекује формирање Савјета министара него Додику... хаххахаххах Да се ниси зачешљо на коју позицију у Савјету министара????

Name

Директ

08.08.2019 12:34

Без Додика потоп, а са њим јос веци. Спирицу је било потребно годину и по дана формира власт и то у условима који су спарам данасњих били идеални. Ако је судеци по томе, Тегелтији це требати 3 године, осим ако и потврдно прихвате ове неповољне услове, онда исти мозе одмах кренути са унистењем БиХ. Додик реце ону изреку од Вука Стефановица - Карадзица "цитај како писе", а ја бих додао, осим ако није двосмислено, па мозе да не знаци ниста, али исто тако мозе да знаци забијање велике нозине у ледја народу. Овакви споразуми су потенцијални најопаснији. Не мора да знаци, али мозе да итекако знаци, а познавајуци Американце, сигуран сам да се неце зауставити на овом, вец це јос висе него инаце трубити о цланству БиХ у НАТО, све док мозак не попусти. То је политика Америке према БиХ, као и политика политицара према народу.

Name

дурбило

08.08.2019 06:46

Тако је Баја. Битно је да сте споразумом купили вријеме. Споразум тумаци како га ко и цита а народ овце полетиле мисле ево договорили се несто ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако ћемо право

08.08.2019 06:50

Ништа није готово док Жељко Комшић не каже да је готово. Ако он повуче ручну од договора ништа, све оде у хелаћ. А повући ће сигурно не буде ли око МАП-а, односно АНП-а ишло све својим током.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

08.08.2019 08:36

@Ако ћемо право Браво, то је суштина приче јер Милорад и Драган су руске марионете а Бакир је турска марионета а обје те државе су контра "великог брата"! Значи без ДА од Комшића од Вијећа министара БиХ НЕМА ништа!!

Name

ре

08.08.2019 08:55

Комшић треба да оправда гласове бошњака.

Name

Криза

08.08.2019 06:51

Криза траје од поцетка 90-тих, а све док су такви на власти неце ни престати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.08.2019 06:57

По обицају основати савјет министара да се ухљебе појединци а потписано игнорисати као и обицно има ли ко да вјерује у њихове потписе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

08.08.2019 07:00

Браво Предсједниче, тако се води одговорна политика, браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

08.08.2019 08:38

Баш одговорну политику води...морталитет у порасту, наталитет никакав, млади бјеже у иностранство или бивају ликвидирани. Свака част предсједнику и његовим папцима на таквој политици. П.С. од Савјета министара нема ништа. Да има, био би већ данас формиран, али није! Плачите СНСДови ботови...

Name

Директ

08.08.2019 12:44

Одговорна политика задузивања, депопулације, криминала, неразјасњених убистава, институционалне корупције, афера, политицких подјела, крадје гласова и куповине посланика, правосудне мафије.

Name

Јах

08.08.2019 07:05

Седам мјесеци упорно тврдио да СНСД није тај који блокира Парламента БиХ а данас признаје. У томе су се утркивали сви његови кадрови да кажу како је СДА која прави блокаде. Данас друга прича...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшно!

08.08.2019 07:07

Чуј њега, дубока криза. До посљедњег Србина! Мора да смо много згријешили. Шта нас је снашло. Лик као из неког најмрачнијог Цртаног филма, који никада да прође. Има ли краја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.08.2019 12:47

Ко о цему, Додик о дубокој кризи. Додик је синоним за све дубљу кризу.

Name

Бб

08.08.2019 07:11

Неце бити ни по твоме,и то је одлицно онда како год буде да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

08.08.2019 07:13

То све у интересу народа, ни ја неби све само за народ, погледај мало и себе и странку своју. Живио нам Додик 100 година ал негдје у Сибиру са комшијама бјелим медвједима. Ал без убијања медвједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незнам појма

08.08.2019 07:13

Цуј ти то,он нема појма хоцели БиХ у НАТО.Знаци да је пристао али несмије да казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.08.2019 12:49

Он нема појма ста је потписао. :)))

Name

Деки

08.08.2019 07:15

Жели изаћи као побједник. Као он је рекао мјесец дана и ови се уплашили и формирали ВМ. ВМ ће бити формирано јер си пристао на услове које је Бакир поставио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

08.08.2019 07:16

Перица написао писмо Богу: „Боже, сиромашан сам , молим те пошаљи ми 200 КМ да си купим бицикл.“ Написа своју адресу и стави писмо у коверту и наслови је на БОГ. Ови у пошти добише писмо, прочиташе на коверти БОГ али не знају коме да га уруче и одлучише ипак да писмо уруче Додику ,мислили су да је он једини БОГ. Добије Додик писмо, прочита га, сажали се и стави у коверту 100КМ јер је сматрао да је Перици довољно и 100 КМ за бицикл. Перица доби писмо са меморандумом Предсједника РС, узе паре и поново написа писмо БОГУ: „ Драги БОЖЕ, други пут пошаљи паре директно МЕНИ а не преко Додика, јер он пола пара узима себи!“

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

08.08.2019 07:23

А зар је ово европски пут, значи и европа ће пропасти!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

08.08.2019 07:30

„Ако у року од 30 дана не буде савет министара БиХ упада у дубоку кризу",који одговор као да БиХ није у дубокој кризи ,па ће упасти у кризу ако не буде савета министара,Зашто ту изјаву ниси обрнуто реко тј.обећо ако буде савет министара гарантујемо да ће БиХ изаћи из кризе и да ће народу бити боље,да народ осјети несто боље ако се савет министара формира,то би за народ било нешто ново ,а ова прича да ће БиХ упаст у кризу ако небуде савет министара ,то није за народ ниста ново они су већ дуго уствари скроз у дубокој кризи,да се то мозда не трази разлог за тренутну кризу а криза траје двадесет пет и више година,мени се чини да прељеваш из празнога у шупљо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блијед си

08.08.2019 07:38

Ниједна твоја ријеч више нема свој значај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2019 09:36

Мислим да је , сваким даном , све мање ,нормалних, људи који вјерују овом цовјеку.

Name

ГРУЈО

08.08.2019 07:47

ОПЕТ ОН ПО ОНОЈ НАРОДНОЈ_ ТРЛА БАБА ЛАН_ПА ОПЕТ ПО НАРОДНОЈ С..РИ,С..РИ МОЈ ГОЛУБЕ БЕЛИ .НЕШТО МИ НИСИ ВЕСЕО И ОСИОНО НАДОБУДАН МОЈ ДОДО.ГДЈЕ ТИ ЈЕ ОНА САДА....НЕМОЖЕ НАМ НИКО НИШТА ЈАДО...НИЧИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ ГОРИЛА ПА ВЕЋ ЗНАŚ ŚТА ЋЕ БИТИ СА ТВОЈОМ...АЛАЈМАНЕТ АСКЕРУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

08.08.2019 07:48

Какав политички и стратешки капацитет може да има шверцер и профитер?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шипово

08.08.2019 07:52

Лаже и муља као Мило Ђукановић. Рођена браћа=близанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2019 09:41

Ста си навалио на Дјукановица , он је у сваком смислу господин за овог насег. Једино заједницко сто имају је склоност ка сверцу цигарета .

Name

Ре

08.08.2019 07:57

О мој Боже позива се на Вука а мисли да је Свети Сава убијен на Врачару!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Габ

08.08.2019 07:58

Кад цитам текст, има осјецај да смо заправо дрзава три племена којима управљају поглавице. Изван тих племена не постоји ниста... Е нека, тако нам и треба кад смо махнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

08.08.2019 08:07

Ми смо у дубокој кризи вец одавно господине пресједнице.Ако мислите да цете довести у питање примања администрације која је извор васег сулудог владања ,сумњам јер то је једини нацин да се ова криза ријеси а не да буде јос дубља.Позивате на борбу за развој РС на улагање додатне енергије али господине Додик Република Српска по васој мјери није она пи мјери градана,земља једнаких санси за све ,васа Република Српска тим граданима нуде да буду поданици и зато бјезе одавде главом без обзира.Направили ви или не направили власт ова земља са вама, Изетбеговицем и Цовицем сигурно неце бити боља ,осим за вас и васе послуснике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

08.08.2019 08:34

Иди човјече у пензију,сјаши висе са овог народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццццццццц

08.08.2019 08:35

БЕДНИК У ДУШИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

08.08.2019 08:39

Ми смо већ у дубокој кризи само нек је вама по мјери

ОДГОВОРИТЕ
Name

змај од лактаса

08.08.2019 09:27

Немозе лутко моја дрзава у дрзави,мозес ти ударати контре блокирања,опструкције али не заборави без БиХ нема пара,нема кредита..нема ниста и овако вас ови из уио из Сарајева финанцирају,,а не заборави у том лонцу се сви крцкамо па и србски народ,а федерација има пара да се одрзи али ви..теско..а погоди преко цији ледја се то ломи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

08.08.2019 09:33

Криза је њима , нама се ниста не мјења вец 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдз

08.08.2019 10:37

Шупља волио бих да Жељко неда свој потпис на вијеће министара па хајмо у ту дубоку кризу. Ово је шупља као и све остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ ин

08.08.2019 11:05

Док сте ти и твоја братија на власти, криза је непролазна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштење...

08.08.2019 11:52

Вјеруј мени брату лажљивоме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.08.2019 12:09

Или ја или пропаст, као да пропаст вец годинама није на снази и то захваљуци управо Додику, који дрзи Српску за таоца, а ускоро це и БиХ, ако му Бакир заиста дозволи да га Додик превесла и као да јос од 1992 смо имали неки напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

08.08.2019 14:48

Цитај Милораде и ти оно сто си потписао! Издао си итекако, ова твоја објасњења су толико јадна да су помало и залосна и смијесна

ОДГОВОРИТЕ