Шта кажу Инцко и Шилинг поводом споразума лидера

Актуелни и бивши високи представници у БиХ Валентин Инзко и Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг сматрају да је споразум бх. лидера о формирању владе само први корак. Критично гледају на неке друге ставке споразума.

Босна и Херцеговина 06.08.2019 | 17:44
Шта кажу Инцко и Шилинг поводом споразума лидера
Високи представник Валентин Инзко поздравља потписивање принципа за формирање владе у БиХ и захваљује се шефу делегације ЕУ Ларсу Wиегемарку на његовим напорима. Он изражава наду да ће влада заиста бити и формирана и додаје: "Надамо се да ћемо видјети једнако брзо формирање власти на свим осталим преосталим нивоима", пише Деутсцхе Wелле.

За бившег високог представника у БиХ Цхристиана Сцхwарз-Сцхиллинга добра је вијест што су лидери три странке СНСД-а, СДА и ХДЗ БиХ потписали у понедјељак споразум на основу којег би, десет мјесеци након избора, коначно требала бити формирана влада БиХ. Но, он није сигуран да ће до формирања владе у задатом року, заиста и доћи.

"Ријеч је само о писменој спремности партијских вођа да формирају владу у наредних 30 дана, у чему им је помогао шеф Европске делегације у БиХ Ларс Wегемарк. Но,договор сваког трена може пасти у воду.Надам се међутим да ће се три партијска вође придржавати потписаног, да ће кренути у реализацију и коначно формирати владу”, каже Сцхwарз Сцхиллинг.

За Цхристиана Сцхwарз-Сцхиллинга је питање пута БиХ ка НАТО-у посебан проблем.

"Тај пут је након избора у октобру 2018. блокирао Милорад Додик. И то је заправо биоразлог блокаде формирања владе, која траје 10 мјесеци", каже он. Но, јучерашњи споразум није ријешио то питање. Предвиђено је само "продубљавање веза са НАТО", без да то априори мора значити и чланство.

"Није добро да једна страна пријети блокадом"

Сцхwарз-Сцхиллинга међутим забрињава Додикова изјава по којој би непровођење споразума у датом року "довело у питање суверенитет БиХ". Забрињава га и Додикова најава да ће у том случају "СНСД блокирати рад свих институција БиХ". Он сматра да није добар стил да једна страна одмах пријети блокадом.

"Оно што ми се не свиђа је што је договор о формирању владу пропраћен пријетњама. Не знам шта то све треба да значи, али знам да Додик умије да изненади са својим одлукама. Стога, нико не може предвидјети шта ће се десити"

Бивши високи представник примјећује да је шеф Европске делегације у БиХ Ларс-Гуннар Wигемарк пред свој одлазак из БиХ, у склапању споразума одиграо важну улогу. То показује како велику одговорност у БиХ има међународна заједница. Она се мора побринути да се ствари покрену са мртве тачке и очито јој је то овај пут успјело.

Јучерашњи споразум о формирању власти садржи међутим и неке друге занимљиве детаље. Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг пита се и како је у тај споразум могао бити унесен "договор, по којем ниједна одлука о интегративним процесима БиХ неће моћи бити реализована без одобрења ентитетских власти", како је јучер рекао Додик. Њемачки политичар сматра да то није у складу са Дејтонским споразумом. Интегративни процеси су, каже он, "домен спољне политике” и она је ствар "не ентитета већ цијеле државе БиХ”.

Нема говора о затварању ОХР-а

Сцхwарз Сцхиллинг се осврће и на Додикову изјаву: "Затражићемо од Европске комисије да БиХ добије кандидатски статус. Потом ћемо у процесу прикључења БИХ кренути у процес укидања ОХР-а". Он истиче да за кандидатски статус БиХ мора најприје да испуни све услове, а да за затварање ОХР-а такођер постоје критерији који се морају испунити, а то је реализирања програма 5 плус 2. Додаје и да о томе не одлучује Додик већ чланице ПИЦ-а и потписнице Дејтонског споразума, али да моментално о затварању Канцеларије високог представника нема ни говора.

Исто то каже и актуелни високи представник Валентин Инзко. Он "поздравља чињеницу да су политички лидери пристали радити на стварању увјета за транзицију ОХР-а". Указује међутим да би затварање ОХР-а значило промјену Анекса 10 Дејтонског споразума који покрива питање високог представника, што би опет подразумијевало и промјену Анекса 4. Инзко категорично подсјећа да одлуку о томе да ли су испуњени услови за укидање ОХР-а доноси искључиво Савјет за провођење мира и Савјет безбједности УН-а и закључује:

"Престанак рада ОХР је изричито увјетован позитивном оцјеном политичке ситуације. Међутим, то је више него упитно након изјава Милорад Додика о двије српске државе и независности ентитета које је дао 4.августа у Србији током обиљежавања страдања Срба у операцији Олуја.

Према споразуму о формирању Савјета министара БиХ, осим предсједавајућег Савјетом министара, СНСД ће добити министарства саобраћаја и комуникација, спољне трговине и економских односа, те људских права и избјеглица. ХДЗ-у су припали ресори цивилних послова, финансија и правде. СДА ће именовати своје кандидате у министарства одбране, безбједности и иностраних послова.

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Није него

06.08.2019 15:50

Они левати па им требала помоц Вигемарка. Како да не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

06.08.2019 15:57

Инцко, ко је убио Давида? Ко је попљачкао овај народ? Ко је покрао изборе? Ко се поткива у овој земљи?....

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

06.08.2019 16:12

Бла бла ,а Миле урадиосве како они хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

06.08.2019 16:20

А има ли шта Валентин Инцко да каже на случај поткивања уваженог и цијењеног г-дина Милана Тегелтије, како га ословљава Вигемарк? Заборавише сви брзо шта им чедо ради ..... Све је ово људи једна пропаст, тешка пропаст, празне приче, млаћење празне сламе уз вееелике плате моћника и њихових слуга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂЕС БА

06.08.2019 16:42

Писао гдин Вигемарк да се преиспита судија Делалиц....суспендован након писања судија....а није писао да се преиспита одлука уваженог и поштованог г-дина Милана Тегелтије....зашто????мозда су френдови????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тт

06.08.2019 16:57

Процитајте ста су ова двоица рекли и бице вам све јасно нелупетајте висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

06.08.2019 23:27

Требало је питати народ дали је зато или не, неможе један човјек одлучити о судбину више милиона људи.

Name

Бакица

06.08.2019 17:13

А ста би рекла два невазна лика њих ни у властитој куци непостују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее

07.08.2019 13:12

Фали Паддy..

ОДГОВОРИТЕ