Идеално мјесто за одмор или рафтинг

Кањон реке Таре је светски позната атракција, с обзиром на то да је други највећи речни кањон на свету, одмах након кањона реке Колорадо.

Путовања 21.05.2019 | 10:19
Идеално мјесто за одмор или рафтинг
Једна од навећих лепота које природа на простору Балкана може да понуди дефинитивно јесте река Тара и кањон који је формира. 

Кањон реке Таре је светски позната атракција, с обзиром на то да је други највећи речни кањон на свету, одмах након кањона реке Колорадо. Управо зато се велики број туриста сваке године, а посебно од пролећа до касније јесени, одлучује да открије лепоте кањона реке Таре, и испроба како изгледа рафтинг Таром, пише "Путујсигурно.рс". 

Река Тара се једним делом налази у Босни и Херцеговини, док је другим делом у Црној Гори, понегде формирајући границу ове две државе. Као таква, специфична је природна туристичка атракција, пошто туристи имају прилику да открију све што обе државе имају да понуде на једном месту. 

Кањон Таре прича миленијумима стару причу, која се најбоље може чути кроз жустри жубор воде и садржаје које река Тара нуди. То су бројни речни спортови као што је рафтинг Таром, или комбинација Тара рафтинг и кањонинг за потпуно речно искуство у природи, затим планинарење, шетња, лов и риболов. Ово су само неке од активности за које су Кањон Таре и оближњи планински врхови савршени. 

На свом путу Тара пролази и подно Дурмитора који је један од најпознатијих националних паркова Европе. Управо та чињеница је омогућила да је позамашан део реке Таре, такође сврстан под Унеско заштиту. Додуше, било би себично рећи како је сам Дурмитор заслужан за ово, пошто је целокупан комплекс природних аспеката оправдано поставио Тару као природно добро вредно заштите. Ендемске врсте које се могу наћи само у њеном, стотину километара дугом, кањону су оно због чега ћете желети да прошетате њеним пределима и истражите могућности за планинарење. Своју лепоту Тара и те како дугује свим околним планинским стенама и зеленилу које се у зависности од надморске висине смењује и проређује. Финални производ је фантастична слика Кањона реке Таре, која надахњује и изазива страхопоштовање према снази природе.

 Ток реке Таре кроз Црну Гору подразумева око стотинак километара тока, док последњи део реке тече кроз Босну и Херцеговину, тачније Републику Српску. Управо тих око 40 километара тока и последњих 25 километара се сматрају најидеалнијим делом реке за рафтинг, те ако се затекнете на висини, изнад самог кањона током неког авантуристичког подухвата, готово сигурно ћете моћи да видите барем неки рафтинг чамац како немирно струји реком Таром. Поготово током раног пролећа, и почетних летњих месеци. 

Просечни пад реке Таре је око четири и по метра по километру, а њено каменито и шљунковито дно прави најразличитије прелазе и брзаке који Вас просто терају да испробате рафтинг Таром и поново се упутите на још једну адреналинску дозу. Адреналин је дефинитивно један од разлога за путовање.
 
Осим што ћете сигурно доживети адреналински набој, рафтинг Таром је идеална прилика да упознате природне лепоте наших простора. И то са нешто другачијег погледа, погледа из речне перспективе. Управо овде се може чути прича коју Тара пише миленијумима уназад.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар