Корисни савјети: Како возити по магли?

Децембар је један од најнепријатнијих мјесеци за вожњу аутомобила. Ако нема мраза и снијега, ту је магла, која је понекад опаснија за возаче од сњежних падавина.

Путовања 08.12.2019 | 18:17
Корисни савјети: Како возити по магли?
Свакодневно слушамо упозорења надлежних на лошу видљивост и савјете да се брзина возила прилагоди условима саобраћаја. Шта то конкретно значи када на путу наиђемо на маглу?

Прије свега, без обзира на то да ли је ријеч о вожњи по јакој киши, мећави или густој магли, изузетно је важно да као возачи омогућимо благовремено и сигурно заустављање возила како бисмо избјегли евентуалну саобраћајну несрећу и веома опасне ланчана сударе који се у овом периоду године дешавају углавном због пребрзе вожње у условима магле на путу и клизавог коловоза.

Уколико вас задесе услови смањење видљивости и ако имате аутомобил опремљен свјетлима за маглу обавезно их укључите – како предња, тако и задња, не би ли вас они који долазе отпозади прије уочили. Дуга свјетла заборавите, јер превише реагују са честицама магле, стварају рефлексију и само ће вам отежати вожњу.
 
Кључно је да све учините како би вас други учесници у саобраћају уочили са што веће удаљености

У случају екстремно лоше видљивости, неки возачи поред свјетала за маглу користе и сва четири мигавца. Ова стратегија свакако изазива већи опрез код других учесника у саобраћају јер не могу одмах бити потпуно сигурни да ли стојите поред пута или се још увијек крећете.

Вожња кроз град по магли је нешто једноставнија јер имате довољно орјентира око себе (уличну расвјету, добру хоризонталну сигнализацију и друге учеснике у саобраћају), брзине кретања су мање, па је вјероватније да ћете остати у својој коловозној траци и, у случају потребе, закочити на вријеме.



Међутим, пјешаци су веома угрожени у условима смањење видљивости, а како их у граду има највише, морате мислити и на њих.

Смањите брзину кретања тако да можете ефикасно извести маневре избјегавања и заустављања.

На отвореном путу, у вожњи по магли, брзина вам је највећи непријатељ. Потребно је прилагодити се брзини којом се крећу остали учесници у саобраћају. Јасно вам је да је покушај претицања другог возила раван самоубиству/убиству без обзира на машину коју возите. 


Свјетла за маглу су вам јако корисна на отвореном путу јер њихов широк сноп ефикасно успијева да освијетли десну ивицу пута која вам служи као оријентир за вожњу.

Укључите брисаче с времена на вријеме, како бисте били сигурни да се на ветробрану није нахватала прљавштина коју магла носи са собом или ситне капљице воде.

Због оних који се налазе иза вас и ради сопствене безбједности, на отвореном путу обавезно укључите и задња свјетла за маглу (данас их има већина модела аутомобила). И не заборавите да их искључите када се видљивост врати на нормалу, јер ће у супротном заслепљивати возаче у аутомобилима иза вашег.

Оних 130км/х обећаних на аутопуту одмах заборавите када је магла на путу. Прилагодите се ситуацији. Будите опрезни када возите иза камиона јер се на њиховим стоп свјетлима често налази прљавштина, тако да је тешко процијенити да ли коче или не.

Заустављање на аутопуту као реакција на густу маглу никако није добар потез јер постоје велика вјероватноћа да ће неко ко се креће иза ударити у вас. Стрпите се до првог одморишта, бензинске пуме и тамо се консолидујте.

Ако вам након читања овог текста и сама помисао на маглу на путу ствара главобољу, размислите још једном да ли је баш неопходно да у овом тренутку кренете на пут. У случају да ипак не можете избјећи вожњу по магли, још једном вам савјетујемо опрез и желимо срећан пут.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар