Нема договора о прекиду ватре

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху по повратку из Вашингтона заказао је хитне војне консултације, након ракетних напада из Газе и одговора израелских снага.

Свијет 26.03.2019 | 16:25
Нема договора о прекиду ватре
Израелски медији јављају, позивајући се на неименованог израелског званичника, да није постигнут договор о прекиду ватре с Хамасом и додао да је Нетањаху дао инструкције војсци да настави ударе на мете те исламске екстремистичке организације још док је путовао у Израел из главног града САД.

"Нема договора о прекиду ватре. Није готово", рекао је тај званичник. Он је додао да је Израел спреман на још више удара.

И премијер Израела Бењамин Нетањаху изјавио је данас да је спреман да нареди даљу акцију у појасу Газе који контролише Хамас, након израелских удара из ваздуха у одговору на ракетну ватру са те палестинске територије.

"Могу вам рећи да смо спремни да урадимо много више. Урадићемо оно што је потребно да бранимо наш народ и да бранимо нашу државу", рекао је Нетањаху произраелском лобију, Америчко-израелском комитету за јавне послове (АИПАЦ) путем видео/линка након што се данас вратио из Вашингтона, раније него што је било планирано, да се бави насталом кризом.

Палестински извори у Гази су раније данас рекли да је услов Израела за прекид ватре окончање свих активности дуж граничне ограде, укључујући пуштање балона са запаљивим материјалом и планирани протест на граници у петак поводом годишњице почетка тих масовних демонстрација против израелске и египатске блокаде Газе.

Израелски медији су данас пренијели да је за вечерас планиран протест крај границе Газе и Израела одложен из безбједносних разлога.

Агенција АП преноси да је ситуација у земљи напета, да је портпаролка Универзитета "Бир Зеит" Лубна Абделхади изјавила да су наоружани командоси обучени у цивилну одјећу ушли у кампус и на спавању ухватили студенте за које верују да су активисти исламистичког покрета Хамас.

Како се наводи, студенти су се крили у кампусу покушавајући да избјегну хапшење.

Израелске снаге су 2017. године претресале Универзитет и заплениле материјал политичких група.

Агенција наводи да је пред Нетањахуом тежак задатак, јер се у Израелу ближе избори и никако му се, коментаришу, не исплати дуготрајна борба са Хамасом.

Школе у јужном Израелу су затворене због насиља које је букнуло само двије недјеље прије избора у Израелу.

Ракетни напад из Појаса Газе изведен је јуче и у том нападу је погођена кућа у Мишмерету, сјеверно од града Кфар Саба, а рањено је седам особа, укључујући бебу, двоје дјеце и двије жене.

Израелска војска је за напад оптужила палестински исламистички покрет Хамас и започела слање трупа на границу са Газом, као и нападе на мете Хамаса широм појаса Газе.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар