Сутра наставак преговора лидера

Амерички предсједник Доналд Трумп допутовао је у уторак у Ханои гдје се у сриједу треба састати са сјевернокорејским лидером Ким Јонг-уном на њиховом другом самиту.

Свијет 26.02.2019 | 17:39
Сутра наставак преговора лидера
Осам мјесеци након првог, историјског самита у Сингапуру, двојица лидера би требала разговарати о томе како провести сјевернокорејско обећање о денуклеаризацији и како побољшати међусобне везе.

Састанак у Сингапуру, њихов први сусрет, обиљежиле су нејасноће које би самит у Ханоију, који се одржава у сриједу и четвртак, требао отклонити.

Ким се у јуни прошле године обавезао да ће "радити на потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва".

Сједињене Америчке Државе су небројено пута затражиле од Пјонгјанга да се у потпуности и неповратно ријеши свог нуклеарног арсенала и да омогући да се то може провјерити.

Сјеверна Кореја понавља да је већ то учинила, суздржавајући се више од годину дана од испаљивања балистичких пројектила и провођења нуклеарних тестирања и омогућивши већи број инспекција својих нуклеарних постројења.

Истодобно наглашава да је прекинула развој свог арсенала и да јој таква инфраструктура више не треба.

Сјевернокорејске власти истичу кључни Кимов захтјев који је изнио у новогодишњем говору, а то је да Wасхингтон мора одговорити једнаком мјером.

(Вијести / Хина)

Коментари / 0

Оставите коментар