КиМ: "Боримо се, мирно живимо"

У цркви Светог Николаја у Штрпцима, на југу Косова и Метохије, јутарњом божићном литургијом почела је прослава једног од највећих хришћанских празника – Божића, којој је присуствовао велики број вјерника.  

Србија 07.01.2019 | 16:17
КиМ: "Боримо се, мирно живимо"
Након литургије, вјерници су се упутили својим домовима како би дочекали положајника, након чега ће имати породични ручак, којем претходи традиционално ломљење чеснице.

Божић се и у општини Штрпце, у којој на нивоу општине живи око 10.000 Срба, а која је окружена мјестима насељеним Албанцима, слави на исти начин као и у другим дијеловима Србије, а обиљежавање тог празника почиње на Бадњи дан паљењем Бадњака.

Према ријечима мјештана, празничне обичаје практикују у највећој мјери млади, као и млади брачни парови са дјецом, мирно се живи, али тај мир неријетко ремети бојазан од сутрашњице, јер никада не знају шта се може догодити наредних дана.

Станоје Николић, мјештанин Штрпца, испричао је за Тањуг да Срби у тој општини сада живе боље него прије 10, 15 година, али да увијек постоји могућност да се ситуација за час преокрене.

– Никада се не зна шта може да се деси, као што нам се ту и тамо понекада нешто дешава и повремено смо у грчу, али боримо се, не дамо се, држимо се и уз Божију помоћ надамо се да ћемо остати и опстати и да ће бити боље него што је сада – каже Николић.

Наводи и да немају већих компликација са комшијама Албанцима, као и да се неки, каже, чак и солидно понашају.

– Тежих екцеса у назад пар година није било, али када се вратимо уназад било је итекако, било је убистава, петнаестак људи нам је страдало уз присуство КФОР-а и међународне заједнице – наводи Николић, и истиче да се Срби боре и не дају.

Николић је испричао и да Срби у тој општини нису спокојни због посљедњих потеза Приштине, као и да никада не знају који су сљедећи потези привремених приштинских власти.

– Код њих је малтене свакодневна појава да нам нечим пријете, да нас нечим условљавају, али сматрам да ће се главне ствари рјешавати у Уједињеним нацијама и на крају ће велики одлучити о будућности Косова и Метохије, а наше је да се надамо и да се не дамо – рекао је Николић.

Истиче да из дана у дан имају све веће повјерење и подршку државе Србије, и да се то види и у свакодневном животу.

– Зли језици су увијек постојали и постојаће, али мислим да су у мањини и да неће успјети да нас побједе – каже Николић.

(Тањуг)