KiM: "Borimo se, mirno živimo"

U crkvi Svetog Nikolaja u Štrpcima, na jugu Kosova i Metohije, jutarnjom božićnom liturgijom počela je proslava jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Božića, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.  

Srbija 07.01.2019 | 16:17
KiM: "Borimo se, mirno živimo"
Nakon liturgije, vjernici su se uputili svojim domovima kako bi dočekali položajnika, nakon čega će imati porodični ručak, kojem prethodi tradicionalno lomljenje česnice.

Božić se i u opštini Štrpce, u kojoj na nivou opštine živi oko 10.000 Srba, a koja je okružena mjestima naseljenim Albancima, slavi na isti način kao i u drugim dijelovima Srbije, a obilježavanje tog praznika počinje na Badnji dan paljenjem Badnjaka.

Prema riječima mještana, praznične običaje praktikuju u najvećoj mjeri mladi, kao i mladi bračni parovi sa djecom, mirno se živi, ali taj mir nerijetko remeti bojazan od sutrašnjice, jer nikada ne znaju šta se može dogoditi narednih dana.

Stanoje Nikolić, mještanin Štrpca, ispričao je za Tanjug da Srbi u toj opštini sada žive bolje nego prije 10, 15 godina, ali da uvijek postoji mogućnost da se situacija za čas preokrene.

– Nikada se ne zna šta može da se desi, kao što nam se tu i tamo ponekada nešto dešava i povremeno smo u grču, ali borimo se, ne damo se, držimo se i uz Božiju pomoć nadamo se da ćemo ostati i opstati i da će biti bolje nego što je sada – kaže Nikolić.

Navodi i da nemaju većih komplikacija sa komšijama Albancima, kao i da se neki, kaže, čak i solidno ponašaju.

– Težih ekcesa u nazad par godina nije bilo, ali kada se vratimo unazad bilo je itekako, bilo je ubistava, petnaestak ljudi nam je stradalo uz prisustvo KFOR-a i međunarodne zajednice – navodi Nikolić, i ističe da se Srbi bore i ne daju.

Nikolić je ispričao i da Srbi u toj opštini nisu spokojni zbog posljednjih poteza Prištine, kao i da nikada ne znaju koji su sljedeći potezi privremenih prištinskih vlasti.

– Kod njih je maltene svakodnevna pojava da nam nečim prijete, da nas nečim uslovljavaju, ali smatram da će se glavne stvari rješavati u Ujedinjenim nacijama i na kraju će veliki odlučiti o budućnosti Kosova i Metohije, a naše je da se nadamo i da se ne damo – rekao je Nikolić.

Ističe da iz dana u dan imaju sve veće povjerenje i podršku države Srbije, i da se to vidi i u svakodnevnom životu.

– Zli jezici su uvijek postojali i postojaće, ali mislim da su u manjini i da neće uspjeti da nas pobjede – kaže Nikolić.

(Tanjug)