САД: Пекинг да се понаша нормално

САД улажу вишеструке напоре да убиједе Кину да се на пољу привреде понаша као нормална држава и да натјерају Пекинг да поштује међународне законе, изјавио је амерички државни секретар Мајкл Помпео.  

Свијет 01.11.2018 | 10:09
САД: Пекинг да се понаша нормално
Он је током радијског интервјуа за “Шоу Брајана Килмида” рекао да је крађа тајни авијације, коју је наводно починило десет кинеских држављана, “неприхватљива” и да “није достојна понашања једне велике силе или лидера у свијету”.

– Крађа интелектуалне својине друге државе, у коју је Кина укључена до размјера од неколико стотина милијарди долара, нешто је за шта Пекинг мора да нађе начин да то прекине – истакао је Помпео.

Помпео је рање описао Кину као до сада највећи изазов за државну безбједност САД и нагласио да амерички предсједник Доналд Трамп покушава да узврати на свим могућим фронтовима, пренио је Спутњик. 

Министарство правде САД је у уторак, 30. октобра, саопштило је да су кинески обавјештајни службеници сковали завјеру са хакерима и инсајдерима да упадну у рачунарске системе приватних компанија и украду информације о производњи вентилатора на турбинама мотора путничких авиона.

Потпредсједник САД Мајк Пенс оптужио је Кину у октобру за “злоћудне” напоре подривања Трампа пред конгресне изборе, који се у Америци одржавају у уторак, 6. новембра.

Трамп је Кину оптужио за крађу интелектуалне својине.

Двије земље увеле су једна другој царине на увоз робе у вриједности од неколико милијарди долара.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јел

02.11.2018 13:04

то вази и за САД ?

ОДГОВОРИТЕ