SAD: Peking da se ponaša normalno

SAD ulažu višestruke napore da ubijede Kinu da se na polju privrede ponaša kao normalna država i da natjeraju Peking da poštuje međunarodne zakone, izjavio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.  

Svijet 01.11.2018 | 10:09
SAD: Peking da se ponaša normalno
On je tokom radijskog intervjua za “Šou Brajana Kilmida” rekao da je krađa tajni avijacije, koju je navodno počinilo deset kineskih državljana, “neprihvatljiva” i da “nije dostojna ponašanja jedne velike sile ili lidera u svijetu”.

– Krađa intelektualne svojine druge države, u koju je Kina uključena do razmjera od nekoliko stotina milijardi dolara, nešto je za šta Peking mora da nađe način da to prekine – istakao je Pompeo.

Pompeo je ranje opisao Kinu kao do sada najveći izazov za državnu bezbjednost SAD i naglasio da američki predsjednik Donald Tramp pokušava da uzvrati na svim mogućim frontovima, prenio je Sputnjik. 

Ministarstvo pravde SAD je u utorak, 30. oktobra, saopštilo je da su kineski obavještajni službenici skovali zavjeru sa hakerima i insajderima da upadnu u računarske sisteme privatnih kompanija i ukradu informacije o proizvodnji ventilatora na turbinama motora putničkih aviona.

Potpredsjednik SAD Majk Pens optužio je Kinu u oktobru za “zloćudne” napore podrivanja Trampa pred kongresne izbore, koji se u Americi održavaju u utorak, 6. novembra.

Tramp je Kinu optužio za krađu intelektualne svojine.

Dvije zemlje uvele su jedna drugoj carine na uvoz robe u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jel

02.11.2018 13:04

to vazi i za SAD ?

ODGOVORITE