Раскол пријети православљу

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће подела међу православним црквама изазвати "озбиљне последице", након одлуке Цариградске патријаршије да призна аутокефалност украјинске православне цркве.

Свијет 31.10.2018 | 21:47
Раскол пријети православљу
"Волео бих да нагласим једну ствар: политизација у тако осетљивим подручјима за собом увек повлачи најтеже последице, пре свега за оне који то чине", изјавио је Путин на форуму који је у Москви окупио представнике руске дијаспоре.

Ово је први пут да је председник Руске Федерације проговорио о кризи изазваној признавањем аутокефалности украјинске православне цркве, преноси Слободна Европа.

Путин је осудио "покушаје прекида веза" између Руске православне цркве и њених верника у иностранству.

"Наш заједнички задатак пред људима је да очувамо духовно и историјско јединство православља", истиче Путин.

Средином октобра Цариградска патријаршија признала је независност украјинске православне цркве, чиме је отворила питање за милионе верника у тој земљи, где Руска православна црква има велики утицај.

Руски патријарх Кирил одбио је да призна одлуку Цариградске патријаршије и прогласио ју је највећим расколом у хришћанству у последњих 100 година.

Руска православна црква је због тога одлучила да прекине све везе са Цариградском патријаршијом.

Православци у Украјини су подељени, односно један део припада Московској патријаршији, док други део је веран кијевској, самопроглашеној патријаршији, након независности земље 1992. године, коју до сада није признавала ниједна православна црква у свету.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ооохо

31.10.2018 23:17

Па зар то путин прица о политици у православљу? Јуце је смјестио све русе у рај, ако додје до катаклизме ,а сад вели да се не смије политика мјесат у вјеру?!! Оохо путине

ОДГОВОРИТЕ
Name

било ко

31.10.2018 23:22

Цуј од 1992-ге!? па по томе, нама би кустурица био патријарх

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

02.11.2018 11:31

Ма руси су криви сто на васељенском сабору не дају да се промјени календар.. само преко цркве затезу политицке односе и праве сегрегацију са вицелим свијетом...