Raskol prijeti pravoslavlju

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će podela među pravoslavnim crkvama izazvati "ozbiljne posledice", nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

Svijet 31.10.2018 | 21:47
Raskol prijeti pravoslavlju
"Voleo bih da naglasim jednu stvar: politizacija u tako osetljivim područjima za sobom uvek povlači najteže posledice, pre svega za one koji to čine", izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

Ovo je prvi put da je predsednik Ruske Federacije progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi Slobodna Evropa.

Putin je osudio "pokušaje prekida veza" između Ruske pravoslavne crkve i njenih vernika u inostranstvu.

"Naš zajednički zadatak pred ljudima je da očuvamo duhovno i istorijsko jedinstvo pravoslavlja", ističe Putin.

Sredinom oktobra Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve, čime je otvorila pitanje za milione vernika u toj zemlji, gde Ruska pravoslavna crkva ima veliki uticaj.

Ruski patrijarh Kiril odbio je da prizna odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih 100 godina.

Ruska pravoslavna crkva je zbog toga odlučila da prekine sve veze sa Carigradskom patrijaršijom.

Pravoslavci u Ukrajini su podeljeni, odnosno jedan deo pripada Moskovskoj patrijaršiji, dok drugi deo je veran kijevskoj, samoproglašenoj patrijaršiji, nakon nezavisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svetu.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Oooho

31.10.2018 23:17

Pa zar to putin prica o politici u pravoslavlju? Juce je smjestio sve ruse u raj, ako dodje do kataklizme ,a sad veli da se ne smije politika mjesat u vjeru?!! Ooho putine

ODGOVORITE
Name

bilo ko

31.10.2018 23:22

Cuj od 1992-ge!? pa po tome, nama bi kusturica bio patrijarh

ODGOVORITE
Name

izraelac

02.11.2018 11:31

Ma rusi su krivi sto na vaseljenskom saboru ne daju da se promjeni kalendar.. samo preko crkve zatezu politicke odnose i prave segregaciju sa vicelim svijetom...