Трамп је знао, а Путин наредио...

Доналд Трамп добио је, пре инаугурације, од обавештајних служби детаљан извештај о директној улози Путина у мешању Русије у председничке изборе.

Свијет 19.07.2018 | 12:47
Трамп је знао, а Путин наредио...
У извештају "Њујорк Тајмса", који преноси Глас Америке, раскринкавају се Трампови напори да пребаци фокус с било какве улоге Москве одигране у његовој победи над Хилари Клинтон, укључујући и напред-назад изјаве у којима је прво одбацивао, а онда прихватио открића америчке обавештајне заједнице после састанка с Путином у понедељак у Хелсинкију.

"Тајмс" пише да је амерички председник први пут сазнао о руским мешањима 6. јануара 2017. године, две недеље пре своје инаугурације, током састанка у Њујорку у Трамп торњу са тадашњим директором ЦИА Џоном Бренаном, Џејмсом Клапером, тадашњим директором националне обавештајне службе, тадашњим директором ФБИ Џејмсом Комнијем и адмиралом Мајком Роџерсом, тадашњим директором Националне безбедносне агенције.

Високорангирани званичници показали су тада новоизабраном председнику Доналду Трампу поверљиве информације према којима је Путин лично наредио хаковање и кампању дезинформисања, укључујући и текстове и мејлове руских војних официра и информације из строго поверљивих извора блиских лицно Путину, тврди "Тајмс".

Докази су укључивали мејлове украдене Демократском националном комитету, који су били кључни у одвраћању бирача од демократске кандидаткиње Клинтонове. Међутим, после брифинга, Трамп је издао саопштење ширећи кривицу на "Русију, Кину и многе друге земље, спољне групе и земље".

Председник је рутински одбацивао истрагу о руским сајбернападима као превару коју су припремиле демократе и као "лов на вештице" циљане да подрију његово председниковање, навео је "Тајмс".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар