Руска ИРА под санкцијама САД

Сједињењене Америчке Државе су јуче на црну листу ставиле главну руску организацију која се бави специјалним пропагандним операцијама на интернету те појединце који воде ову организацију под назовом Интернет Ресеарцх Агенцy (ИРА) или Главсет.

Свијет 16.03.2018 | 18:38
Руска ИРА под санкцијама САД
Министарство финансија САД је саопштило, како преноси Независни истаживачки центар НИЦК, да се на листи америчких санкција налази неколико организација и појединаца.

Под истим санкцијама је и Милорад Додик, предсједник РС. То је нови сет санкција против Москве, а само дан након што је Велика Британија најавила протјеривање руских дипломата, а руска у одмазду најавила и повлачење дијела својих економских инвестиција, укључујући и Газпром који послује и у БиХ.

Основ за овакву мјеру америчких власти је Закон о борби против руског утјецаја који је прошле године усвојен у Конгресу.

Закон, као што је познато, предвиђа и издвајање 250 милиона долара за борбу против руског утјецаја на Балкану, посебно у БиХ, Србији, Црној Гори и Македонији.

Руска организација ИРА идентификована је као главни извор тзв. интенет тролова и ботова, фиктивних профила на друштвеним мрежама који се користе за ширење пропаганде у корист наручиоца, у овом случају руске владе, невладиног сектора и руских компанија.

ИРА са сједиштем у Санкт Петерсбургу има више од хиљаду запослених, током протекле двије године утврђено је како је ова компанија координирала праву интернет офанзиву на друштвеним мрежама и на медијима, а са циљем провођења политичких циљева Москве! Дио радника те агенције се нашло и у оптужници специјалног истражиоца САД за руско уплитање у изборе Роберта Муеллера.

Циљ санкција је онемогућити пословање америчких компанија са руским “интернет агресорима”. Истраживања из прошле године су показала како су стотине хиљада лажних профила направљени на друштвеним мрежама Фацебоок, Тwиттер, ЛинкедИн са циљем ширења и прикупљања обавјештајни информација за Русију.

Недавно је утврђена и појачана активност руских тролова на интернету уочи октобарских избора у Босни и Херцеговини што се тумачи као најава покушаја уплитања и у изборе у БиХ.

Москва се још 2014. године директно умјешала у избор предсједника РС, када је извршила притисак да Огњена Тадића, кандидата СДС-а, побиједи Додик. Од тада је Тадић потпуо отишао у политичку маргину.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Странац

16.03.2018 18:23

И Ста сад?? Ја колико сам сконто ови се одлуцили је.авати преко насих ледја стим сто це нас завадити(као да је нас теско завади у ПМ) па це своје је.ене циљеве изводити тако сто це опет на овоим проклетим просторима крв теци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

16.03.2018 18:28

Смејурија. Фарса циста. никакве везе немају Руси са тим него се англфсаксонски фасисти упласили напретка и развоја Руса и Кинеза. Све пропаганда.

ОДГОВОРИТЕ