Ruska IRA pod sankcijama SAD

Sjedinjenjene Američke Države su juče na crnu listu stavile glavnu rusku organizaciju koja se bavi specijalnim propagandnim operacijama na internetu te pojedince koji vode ovu organizaciju pod nazovom Internet Research Agency (IRA) ili Glavset.

Svijet 16.03.2018 | 18:38
Ruska IRA pod sankcijama SAD
Ministarstvo finansija SAD je saopštilo, kako prenosi Nezavisni istaživački centar NICK, da se na listi američkih sankcija nalazi nekoliko organizacija i pojedinaca.

Pod istim sankcijama je i Milorad Dodik, predsjednik RS. To je novi set sankcija protiv Moskve, a samo dan nakon što je Velika Britanija najavila protjerivanje ruskih diplomata, a ruska u odmazdu najavila i povlačenje dijela svojih ekonomskih investicija, uključujući i Gazprom koji posluje i u BiH.

Osnov za ovakvu mjeru američkih vlasti je Zakon o borbi protiv ruskog utjecaja koji je prošle godine usvojen u Kongresu.

Zakon, kao što je poznato, predviđa i izdvajanje 250 miliona dolara za borbu protiv ruskog utjecaja na Balkanu, posebno u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Ruska organizacija IRA identifikovana je kao glavni izvor tzv. intenet trolova i botova, fiktivnih profila na društvenim mrežama koji se koriste za širenje propagande u korist naručioca, u ovom slučaju ruske vlade, nevladinog sektora i ruskih kompanija.

IRA sa sjedištem u Sankt Petersburgu ima više od hiljadu zaposlenih, tokom protekle dvije godine utvrđeno je kako je ova kompanija koordinirala pravu internet ofanzivu na društvenim mrežama i na medijima, a sa ciljem provođenja političkih ciljeva Moskve! Dio radnika te agencije se našlo i u optužnici specijalnog istražioca SAD za rusko uplitanje u izbore Roberta Muellera.

Cilj sankcija je onemogućiti poslovanje američkih kompanija sa ruskim “internet agresorima”. Istraživanja iz prošle godine su pokazala kako su stotine hiljada lažnih profila napravljeni na društvenim mrežama Facebook, Twitter, LinkedIn sa ciljem širenja i prikupljanja obavještajni informacija za Rusiju.

Nedavno je utvrđena i pojačana aktivnost ruskih trolova na internetu uoči oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini što se tumači kao najava pokušaja uplitanja i u izbore u BiH.

Moskva se još 2014. godine direktno umješala u izbor predsjednika RS, kada je izvršila pritisak da Ognjena Tadića, kandidata SDS-a, pobijedi Dodik. Od tada je Tadić potpuo otišao u političku marginu.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Stranac

16.03.2018 18:23

I Sta sad?? Ja koliko sam skonto ovi se odlucili je.avati preko nasih ledja stim sto ce nas zavaditi(kao da je nas tesko zavadi u PM) pa ce svoje je.ene ciljeve izvoditi tako sto ce opet na ovoim prokletim prostorima krv teci.

ODGOVORITE
Name

Kole

16.03.2018 18:28

Smejurija. Farsa cista. nikakve veze nemaju Rusi sa tim nego se anglfsaksonski fasisti uplasili napretka i razvoja Rusa i Kineza. Sve propaganda.

ODGOVORITE