ВСТС измијенио спорне закључке

Током првог дана сједнице Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине, ВСТС БиХ је усвојио измијењене закључке у циљу усаглашавања са стандардима Европске уније.

Босна и Херцеговина 27.11.2017 | 17:15
ВСТС измијенио спорне закључке
Кључна измјена односи се на пети закључак, који је и највише био споран, а који је раније подразумијевао да судије и тужиоци могу бити смијењени без претходног поступка истраге, што је сада измијењено.

Текст измијењених закључака гласи:

1. Закључци ВСТС-а БиХ од 26.10.2017. године, ближе наведени под тачкама 1. и 2., остају на снази.

2. Закључци ВСТС-а БиХ, ближе наведени под тачкама 3. до 5., се мијењају и гласе:

3. Савјет је усвојио закључак којим подсјећа предсједнике судова и главне тужиоце на обавезу да у складу са чланом 78. став 2. Закона о ВСТВ-у БиХ, достављају информације из члана 76. и 77. истог Закона, Канцеларији дисциплинског тужиоца, укључујући информације:

а) ако је против судије или тужиоца покренута истрага у кривичном поступку;
б) ако је против њега надлежни тужилац подигао оптужницу за кривично дјело.

4. Изражавајући јединствено опредјељење о потреби унапређења процесуирања предмета ратних злочина, ВСТВ БиХ усваја слиједећи закључак:

“У циљу ефикаснијег процесуирања предмета ратних злочина, у намјери ефикасније расподјеле ресурса и јачања капацитета институција, а како би идентификовали главне проблеме рада правосудних институција на предметима ратних злочина, Савјет је прихватио понуду Мисије ОСЦЕ-а у БиХ те усваја закључак да се од Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, која врши мониторинг процесуирања предмета ратних злочина у БиХ, затраже сви статистички подаци, запажања и анализе који утичу на ефикасност и квалитет процесуирања предмета ратних злочина у БиХ, а посебно подаци о правоснажно ослобођеним и осуђеним лицима за ратне злочине, те подаци везани за кривична дјела и изречене кривичноправне санкције, са посебним освртом на злочине против човјечности.”.

5. Изражавајући јединствено опредјељење за јачање интегритета судског система и с тим у вези потребе унапређења процеса именовања и дисциплинске одговорности те јачања повјерења јавности у правосудни систем БиХ, ВСТС БиХ доноси слиједеће закључке:

а) ВСТС БиХ задужује Сталну комисију за легислативу да предложи измјене и допуне интерних аката ВСТВ-а БиХ, као и Закона о ВСТВ-а БиХ, у циљу пуне имплементације Мисије стручне процјене Европске уније (Пеер ревиеw) по питању поступка именовања и дисциплинског поступка у правосуђу БиХ, те новелирања Закона о ВСТС-у БиХ у оквиру Структурираног дијалога а у складу са Акционим планом за имплементацију Пеер ревиеw са роком до 28.2.2018. године;

б) ВСТС БИХ ће од Европске комисије затражити одржавање ТАИЕX семинара по питању механизма за вршење провјера прошлости кандидата за носиоце правосудних функција.

Извор: Клиx

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

попара

27.11.2017 16:33

Послије овога би требало да Милан Тегелтија поднесе оставку а да се именује судија Периц који му је и предлозио у јавном тв дуелу да уради управо ово.Види се да је Тегелтија потпуно под утицајем Додика и да је потпуно неспособан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.11.2017 16:57

Опет све исто! Нормално да је и прије функцинирало овако! Ста је сад ново овдје?

Name

Ех,

27.11.2017 18:05

Како одмах послусају кад им амбасада ускрати паре. Тако и пресудјују, ко је висе спреман да плати, тај је у праву.

Name

Касапин

27.11.2017 18:57

Тегелтију И једног И другог на дозивотну

Name

Калесија

27.11.2017 16:40

Ја задовољан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цива

27.11.2017 17:40

е мој Тегелтија сељацки преваранту... уфати се ракије и гитаре као и до сад и не јављај се док ти не продје мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

27.11.2017 18:26

мафијаски слуга Тегелтија је сам себи опалио пар самара. Али посто се ради о цовјеку без морала, све це проци као да се ниста није догодило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмммммм

27.11.2017 19:28

Тегтија је у праву па 80 % Аудија босњака судило у рату а суди и сада..Ко је то од Срба судио у рату а да суди и сада ,моји глупи Срби ??Видис чим Амб Америке нешто брани то је у корист муслимана ..Само ми Срби од дрвета не видимо суму..

ОДГОВОРИТЕ
Name

здрал

27.11.2017 20:05

А бозе драги,сто конзилијума спасава наказу бих,а она умире ,полако и натенане..

ОДГОВОРИТЕ