VSTS izmijenio sporne zaključke

Tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, VSTS BiH je usvojio izmijenjene zaključke u cilju usaglašavanja sa standardima Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 27.11.2017 | 17:15
VSTS izmijenio sporne zaključke
Ključna izmjena odnosi se na peti zaključak, koji je i najviše bio sporan, a koji je ranije podrazumijevao da sudije i tužioci mogu biti smijenjeni bez prethodnog postupka istrage, što je sada izmijenjeno.

Tekst izmijenjenih zaključaka glasi:

1. Zaključci VSTS-a BiH od 26.10.2017. godine, bliže navedeni pod tačkama 1. i 2., ostaju na snazi.

2. Zaključci VSTS-a BiH, bliže navedeni pod tačkama 3. do 5., se mijenjaju i glase:

3. Savjet je usvojio zaključak kojim podsjeća predsjednike sudova i glavne tužioce na obavezu da u skladu sa članom 78. stav 2. Zakona o VSTV-u BiH, dostavljaju informacije iz člana 76. i 77. istog Zakona, Kancelariji disciplinskog tužioca, uključujući informacije:

a) ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku;
b) ako je protiv njega nadležni tužilac podigao optužnicu za krivično djelo.

4. Izražavajući jedinstveno opredjeljenje o potrebi unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina, VSTV BiH usvaja slijedeći zaključak:

“U cilju efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, u namjeri efikasnije raspodjele resursa i jačanja kapaciteta institucija, a kako bi identifikovali glavne probleme rada pravosudnih institucija na predmetima ratnih zločina, Savjet je prihvatio ponudu Misije OSCE-a u BiH te usvaja zaključak da se od Misije OSCE-a u BiH, koja vrši monitoring procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, zatraže svi statistički podaci, zapažanja i analize koji utiču na efikasnost i kvalitet procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, a posebno podaci o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podaci vezani za krivična djela i izrečene krivičnopravne sankcije, sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti.”.

5. Izražavajući jedinstveno opredjeljenje za jačanje integriteta sudskog sistema i s tim u vezi potrebe unapređenja procesa imenovanja i disciplinske odgovornosti te jačanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem BiH, VSTS BiH donosi slijedeće zaključke:

a) VSTS BiH zadužuje Stalnu komisiju za legislativu da predloži izmjene i dopune internih akata VSTV-a BiH, kao i Zakona o VSTV-a BiH, u cilju pune implementacije Misije stručne procjene Evropske unije (Peer review) po pitanju postupka imenovanja i disciplinskog postupka u pravosuđu BiH, te noveliranja Zakona o VSTS-u BiH u okviru Strukturiranog dijaloga a u skladu sa Akcionim planom za implementaciju Peer review sa rokom do 28.2.2018. godine;

b) VSTS BIH će od Evropske komisije zatražiti održavanje TAIEX seminara po pitanju mehanizma za vršenje provjera prošlosti kandidata za nosioce pravosudnih funkcija.

Izvor: Klix

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

popara

27.11.2017 17:33

Poslije ovoga bi trebalo da Milan Tegeltija podnese ostavku a da se imenuje sudija Peric koji mu je i predlozio u javnom tv duelu da uradi upravo ovo.Vidi se da je Tegeltija potpuno pod uticajem Dodika i da je potpuno nesposoban.

ODGOVORITE
Name

Hm

27.11.2017 17:57

Opet sve isto! Normalno da je i prije funkciniralo ovako! Sta je sad novo ovdje?

Name

Eh,

27.11.2017 19:05

Kako odmah poslusaju kad im ambasada uskrati pare. Tako i presudjuju, ko je vise spreman da plati, taj je u pravu.

Name

Kasapin

27.11.2017 19:57

Tegeltiju I jednog I drugog na dozivotnu

Name

Kalesija

27.11.2017 17:40

Ja zadovoljan!

ODGOVORITE
Name

Civa

27.11.2017 18:40

e moj Tegeltija seljacki prevarantu... ufati se rakije i gitare kao i do sad i ne javljaj se dok ti ne prodje mandat.

ODGOVORITE
Name

Milija

27.11.2017 19:26

mafijaski sluga Tegeltija je sam sebi opalio par samara. Ali posto se radi o covjeku bez morala, sve ce proci kao da se nista nije dogodilo.

ODGOVORITE
Name

hmmmmmm

27.11.2017 20:28

Tegtija je u pravu pa 80 % Audija bosnjaka sudilo u ratu a sudi i sada..Ko je to od Srba sudio u ratu a da sudi i sada ,moji glupi Srbi ??Vidis čim Amb Amerike nešto brani to je u korist muslimana ..Samo mi Srbi od drveta ne vidimo sumu..

ODGOVORITE
Name

zdral

27.11.2017 21:05

A boze dragi,sto konzilijuma spasava nakazu bih,a ona umire ,polako i natenane..

ODGOVORITE