Амбасада БиХ: Нема информација

У јучерашњем нападу комбијем у центру Барселоне погинуло је најмање 12, а према посљедњим подацима, рањено је 80 лица.  Исламска држава преузела је одговорност за терористички напад у Барселони, јавила је новинска агенција АМАК.  Министарство иностраних послова БиХ до сада нема сазнања да у терористичком нападу у Барселони има страдалих држављана БиХ.

Свијет 18.08.2017 | 07:19
Амбасада БиХ: Нема информација
“Починиоци напада у Барселони су војници Исламске државе и они су извели операцију као одговор на позиве да мете напада буду државе коалиције”, јавља агенција, која је главно гласило џихадиста.

Нема сазнања о страдалим држављанима БиХ

Министарство иностраних послова БиХ до сада нема сазнања да у терористичком нападу у Барселони има страдалих држављана БиХ, а очекују се званичне информације институција Шпаније, рекао је начелник Канцеларије МИП-а за односе са јавношћу Небојша Регоје.



“У Министарству нисмо примили никакву информацију да има настрадалих, али с обзиром на то да се још прикупљају информације на лицу мјеста, ништа са сигурношћу не можемо тврдити”, навео је Регоје.



Он се нада да ће званичне институције Шпаније сутра или што скорије објавити тачне информације о настрадалим и да међу њима неће бити држављана БиХ.

Према тренутним информацијама, у терористичком нападу у Барселони нема повријеђених, нити настрадалих држављана Србије, речено је у Министарству спољних послова Србије.

Из Министарства спољних послова Србије и Амбасаде Србије у Шпанији кажу за Телевизију Н1 да су дипломатски представници ангажовани на праћену ситуације и прикупљању података поводом напада у Барселони.



Туристи из Новог Сада евакуисани

И директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић потврдио је да, према првим информацијама, међу погинулима и повријеђенима у терористичком нападу у Барселони нема српских држављана.

Он каже да је у Ла Рамбли у вријеме терористичког напада било туриста из Новог Сада, али да су они безбједно евакуисани са тог мјеста, а потом и из Барселоне.

“Тешко је, ипак, још дати тачне податке. Никад се не зна ко је све могао бити у шетњи у том моменту јер се туристи не јаве увијек водичима куда се у сваком тренутку крећу. Али, ипак, прве информације из Амбасаде Србије у Шпанији говоре да нема ни погинулих ни повређених”, рекао је Сеничић.

Јачати безбједност

Шпански премијер Маријано Рахој најавио је да ће координисати напоре с циљем јачања безбједности, након терористичког напада у центру Барселоне. Рахој је објавио на Твитеру да је на путу за Барселону.

“Максимална координација с циљем хапшења нападача, јачање безбједности и брига о свим погођеним”, истакао је Рахој.

Ухапшено двоје

У међувремену, регионални шеф Каталоније Карлес Пуиђдемон рекао је да су двије особе ухапшене након напада у Барселони. Још није познато колико људи је учествовало у нападу. Лист “Ел паис” пише да је претходно ухапшени Дрис Укабир и раније хапшен у Шпанији и да је из затвора изашао 2012. године.

Лист наводи да је Укабир дошао у Барселону из Марока 13. августа. Полиција покушава да утврди са ким је Укабир имао контакте. Истрага је утврдила да је Укабир једно вријеме провео у Мадриду.

Један од нападача из Барселоне убијен је у пуцњави са полицијом, јавили су шпански медији. Лист “Ла вангардија” наводи да је нападач убијен у предграђу Барселоне.

Каталонска полиција ухапсила је мушкарца који се доводи у вези са нападом комбијем у центру Барселоне и третира га као терористу.

Полиција је одбацила тврдње локалних медија да два наоружана мушкарца држе таоце у бару у центру града.

Свијет спреман да пружи помоћ

Русија је спремна да пружи сву неопходну помоћ и подршку у истрази о терористичком нападу у Барселони, изјавио је предсједник Комитета Државне думе за међународне послове Руске Федерације Леонид Слуцки.

“Понуда Русије да се формира јединствена међународна антитерористичка коалиција и даље је на снази и, како показује живот, и даље је актуелна, нажалост. Увјерен сам да ће наша земља, у случају да јој се шпански правосудни органи обрате, указати сву неопходну помоћ и подршку у истрази о овом злочину”, рекао је Слуцки.

Он је истакао да овакви догађаји поново показују да је “поигравање” тероризмом крајње опасно, преноси “Спутњик”.

“На овакве вијести не можемо се навићи, увијек осјећамо бол и потресени смо. И увијек се јавља једно те исто питање – колико је још потребно невиних жртава да би западни политичари схватили да се међународни тероризам неће зауставити и да је поигравање њим зарад сопствених геополитичких интереса крајње опасно? Против терориста се можемо борити само заједно, цијели свијет”, нагласио је Слуцки.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон изјавио је и да су САД спремне да пруже помоћ Шпанији у истрази о инциденту у Барселони, који има одлике терористичког напада.

Шпанска полиција објавила је фотографију осумњиченог за напад у Барселони који је комбијем ударио у масу људи у центру града, а “Ел паис” наводи да је Дрис Укабир изнајмио возило кориштено у нападу.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар