Путинов највећи ривал на слободи

Левица у Русији морала би да има свог јединственог канидата за председничке изборе следеће године, а Алексеја Наваљног, опозиционог либерала неће подржати.

Свијет 10.08.2017 | 19:56
Путинов највећи ривал на слободи
То је изјавио лидер покрета Леви фронт Сергеј Удаљцов након изласка из затвора.

Удаљцов је, што у кућном притвору што у затвору у Томској области, издржао целу казну по пресуди за организацију масовних нереда на скупу опозиције 6. маја 2012. године против нечасних избора и инаугурације Путина.

Први пут пред новинарима након дугог времена Сергеј Удаљцов, лидер руске ванпарламентарне левице, није могао да престане да говори о политици, опозицији, левици, судском процесу, затвору за који тврди да га није поколебао ни променио, а да је нереде организовала власт.

"Неки су говорили: Сад ће Удаљцов да изађе и да се покаје. Немам ја за шта да се кајем. Не кајем се. Ми смо се борили за наша права, хтели смо да живот у Русији постане мало слободнији, мало лакши", каже Удаљцов, лидер покрета Леви фронт.

Док је Удаљцов седео у затвору, много тога се издешавало и анексија Крима, рат у Украјини, санкције и нови рестриктивни закони и потпуни распад накратко уједињене опозиције. Љубитељ уличних протеста Удаљцов не планира уличне акције већ припрему јединственог кандидата левице на предстојећим председничким изборима.

"Ново лице, јак кандидат, млађи. Ја не говорим о себи. Ја правно са пресудом за тешко кривично дело не могу да се кандидујем, а да се бавим шарлатанством и да говорим да ћу да се кандидујем, мислим да је то неодговорно. И немам за сада ту амбицију", каже Удаљцов.

Амбицију, али и судску пресуду за финансијски преступ, има десни либерал Алексеј Наваљни, са којим Удаљцов није одбацио сарадњу, али коме осим идеологије има још нешто да замери.

"И данас видим протестне акције када опозиционери без да се договоре са људима те људе намештају, тако ја мислим, под полицијске пендреке, да их хапсе и суде. Не знам, можда им је то таква стратегија, али ја мислим да се тако не сме са народом", истиче Удаљцов.

Он сматра да ако се левица не уједини, тај простор ће испунити националисти и популисти. Пре него приступи уједињењу левице и опозције, Удаљцов ће морати да се позабави реанимацијом сопственог покрета који је док је он био у затвру скоро па нестао са политичке сцене.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цезар

10.08.2017 18:55

Капитализам је црно зло. Основа капитализма је најгора људска особина а то је похлепа.

ОДГОВОРИТЕ