Наш циљ је јака Република Српска

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић (СДС) рекао је данас Срни у Београду да је циљ свих Срба у региону да Србија буде што стабилнија и економски што јача.

Босна и Херцеговина 08.06.2017 | 15:07
Наш циљ је јака Република Српска
Свима нам је циљ да међудржавни односи Србије са земљама гдје живе Срби буду добри, јер је онда и положај Срба у тим земљама и јачи и бољи", рекао је Босић, који је учествовао на сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, којој су присуствовали представници Срба из региона.

Он је додао да сви Срби у региону очекују да Србија настави раст утицаја у спољној политици, прије свега у региону, јер је то практично предуслов за миран и стабилан развој сваке заједнице, па и српске у било којој од ових држава.

Босић је навео да сви Срби у региону сматрају да је њихова матица Србија, а што се тиче њиховог положаја, свака од држава у региону гдје они живе има своје специфичности.

"Ми у БиХ имамо Републику Српску, која је гарант права српског народа у БиХ и она су Дејтонским споразумом обезбијеђена разним механизмима против прегласавања и мајоризације Срба, као што су ентитетско гласање, право вета, Предсједништво БиХ... тако да Срби у Републици Српској имају загарантована права и то се неће ни моћи нарушити", рекао је он.

Друга ствар је са Србима у Федерацији БиХ /ФБиХ/, који су, каже Босић, практично остали у траговима, иако су према Дејтонском споразуму у том ентитету конститутивни народ.

"Али, они су у таквом положају да их нема довољно да изаберу своје представнике у органима власти као што је Дом народа у ФБиХ. Тако да је то једна специфична област за коју би се требали борити не само у институцијама БиХ, него и Републике Српске", рекао је Босић.

Он је истакао да специјалне везе Српске и Србије треба развијати дубље, прије свега преко економије, јер колико је неко богат, толики му је и утицај.

"Зато ми очекујемо да се сви заједно /Срби/ окренемо развоју економије и бољој сарадњи, како би имали већи утицај и били сигурнији за будућност", додао је Босић.

У обраћању на сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Босић је предложио да се размисли како да Срби из региона помогну Србији и како да Србија помогне српским заједницама да оснаже финансијски, при чему не мисли на директну финансијску помоћ, него преко повезивања привреде.

Он је истакао да, иако се политички представници из Републике Српске разликују у политичким ставовима, они се не разликују по питању односа према Србији, која је матица Срба.

"Ми из Републике Српске осјећамо да је Република Српска као наша држава и ми се осјећамо као мала матица", рекао је Босић, наводећи да, ипак, Република Српска не може да са другим државама преговара о положају Срба, него то може само Србија.

Он је навео да је власти у Србији стало до тога да се почну рјешавати питања Срба у региону и додао да су Срби из Републике Српске задовољни што могу имати држављанство Србије и што им се дјеца могу школовати у Србији.

"Ми бисмо највише вољели да заједно живимо у једној држави. Али, историјске околности и могућности су једно, а наше жеље друго. Морамо да прихватамо реалност", рекао је Босић, који је нагласио да је региону потребна политичка стабилизација, коју заговара Србија.

Говорећи о Србима у ФБиХ, Босић је рекао да су бројне ревизије Дејтонског споразума довеле до тога да су обесправљени, те да, иако су конститутивни народ, немају права ни каква имају националне мањине.

"Сада имате специфичну ситуацију, ако се залажемо да дјеца Срба у ФБиХ уче по уџбеницима из Републике Српске, морате дати да дјеца Бошњака у Српској уче по уџбеницима из Федерације у којима пише да је извршен 'геноцид' и да је била 'опсада Сарајева'. То су све комплекса политичка питања", сматра Босић.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Никола

08.06.2017 13:14

Једини пристојан,постен,одмјерен и довољно патриотски орјентисан политицар! Назалост ми волимо сеоске лоле и барабе и то це нас дебело костати!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајке

08.06.2017 15:05

Прекопирао прицу од свог друга Додика.. Поцео и Босиц да вјерује у јаку Српску.

Name

Недељко

08.06.2017 13:17

Стрпи се Младене,овима када додје из гузице у главу молице Бога дасе вратис и преузмес спас свега унистеног од подјеле до пљацке народа која траје висе од једне деценије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

08.06.2017 14:13

Излизала се од спомињања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмила

08.06.2017 15:40

Браво кумееее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

08.06.2017 15:59

Једини прави политичар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

08.06.2017 16:11

Моралан и поштен човјек, који реално гледа ствари.

ОДГОВОРИТЕ