Naš cilj je jaka Republika Srpska

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) rekao je danas Srni u Beogradu da je cilj svih Srba u regionu da Srbija bude što stabilnija i ekonomski što jača.

Bosna i Hercegovina 08.06.2017 | 15:07
Naš cilj je jaka Republika Srpska
Svima nam je cilj da međudržavni odnosi Srbije sa zemljama gdje žive Srbi budu dobri, jer je onda i položaj Srba u tim zemljama i jači i bolji", rekao je Bosić, koji je učestvovao na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, kojoj su prisustvovali predstavnici Srba iz regiona.

On je dodao da svi Srbi u regionu očekuju da Srbija nastavi rast uticaja u spoljnoj politici, prije svega u regionu, jer je to praktično preduslov za miran i stabilan razvoj svake zajednice, pa i srpske u bilo kojoj od ovih država.

Bosić je naveo da svi Srbi u regionu smatraju da je njihova matica Srbija, a što se tiče njihovog položaja, svaka od država u regionu gdje oni žive ima svoje specifičnosti.

"Mi u BiH imamo Republiku Srpsku, koja je garant prava srpskog naroda u BiH i ona su Dejtonskim sporazumom obezbijeđena raznim mehanizmima protiv preglasavanja i majorizacije Srba, kao što su entitetsko glasanje, pravo veta, Predsjedništvo BiH... tako da Srbi u Republici Srpskoj imaju zagarantovana prava i to se neće ni moći narušiti", rekao je on.

Druga stvar je sa Srbima u Federaciji BiH /FBiH/, koji su, kaže Bosić, praktično ostali u tragovima, iako su prema Dejtonskom sporazumu u tom entitetu konstitutivni narod.

"Ali, oni su u takvom položaju da ih nema dovoljno da izaberu svoje predstavnike u organima vlasti kao što je Dom naroda u FBiH. Tako da je to jedna specifična oblast za koju bi se trebali boriti ne samo u institucijama BiH, nego i Republike Srpske", rekao je Bosić.

On je istakao da specijalne veze Srpske i Srbije treba razvijati dublje, prije svega preko ekonomije, jer koliko je neko bogat, toliki mu je i uticaj.

"Zato mi očekujemo da se svi zajedno /Srbi/ okrenemo razvoju ekonomije i boljoj saradnji, kako bi imali veći uticaj i bili sigurniji za budućnost", dodao je Bosić.

U obraćanju na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Bosić je predložio da se razmisli kako da Srbi iz regiona pomognu Srbiji i kako da Srbija pomogne srpskim zajednicama da osnaže finansijski, pri čemu ne misli na direktnu finansijsku pomoć, nego preko povezivanja privrede.

On je istakao da, iako se politički predstavnici iz Republike Srpske razlikuju u političkim stavovima, oni se ne razlikuju po pitanju odnosa prema Srbiji, koja je matica Srba.

"Mi iz Republike Srpske osjećamo da je Republika Srpska kao naša država i mi se osjećamo kao mala matica", rekao je Bosić, navodeći da, ipak, Republika Srpska ne može da sa drugim državama pregovara o položaju Srba, nego to može samo Srbija.

On je naveo da je vlasti u Srbiji stalo do toga da se počnu rješavati pitanja Srba u regionu i dodao da su Srbi iz Republike Srpske zadovoljni što mogu imati državljanstvo Srbije i što im se djeca mogu školovati u Srbiji.

"Mi bismo najviše voljeli da zajedno živimo u jednoj državi. Ali, istorijske okolnosti i mogućnosti su jedno, a naše želje drugo. Moramo da prihvatamo realnost", rekao je Bosić, koji je naglasio da je regionu potrebna politička stabilizacija, koju zagovara Srbija.

Govoreći o Srbima u FBiH, Bosić je rekao da su brojne revizije Dejtonskog sporazuma dovele do toga da su obespravljeni, te da, iako su konstitutivni narod, nemaju prava ni kakva imaju nacionalne manjine.

"Sada imate specifičnu situaciju, ako se zalažemo da djeca Srba u FBiH uče po udžbenicima iz Republike Srpske, morate dati da djeca Bošnjaka u Srpskoj uče po udžbenicima iz Federacije u kojima piše da je izvršen 'genocid' i da je bila 'opsada Sarajeva'. To su sve kompleksa politička pitanja", smatra Bosić.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nikola

08.06.2017 13:14

Jedini pristojan,posten,odmjeren i dovoljno patriotski orjentisan politicar! Nazalost mi volimo seoske lole i barabe i to ce nas debelo kostati!?

ODGOVORITE
Name

bajke

08.06.2017 15:05

Prekopirao pricu od svog druga Dodika.. Poceo i Bosic da vjeruje u jaku Srpsku.

Name

Nedeljko

08.06.2017 13:17

Strpi se Mladene,ovima kada dodje iz guzice u glavu molice Boga dase vratis i preuzmes spas svega unistenog od podjele do pljacke naroda koja traje vise od jedne decenije!

ODGOVORITE
Name

Hm

08.06.2017 14:13

Izlizala se od spominjanja.

ODGOVORITE
Name

Radmila

08.06.2017 15:40

Bravo kumeeee...

ODGOVORITE
Name

Marko

08.06.2017 15:59

Jedini pravi političar!

ODGOVORITE
Name

Dejan

08.06.2017 16:11

Moralan i pošten čovjek, koji realno gleda stvari.

ODGOVORITE