Одложено суђење Чаушевићу

Некадашњи директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић, затражио је изузеће тужиоца Дубравка Чампаре, због чега је пролонгиран планирани почетак за злоупотребу положаја, примање или давање мита. Заједно са Чаушевићем, оптужени су Анес Садиковић и Сединет Карић.

Босна и Херцеговина 08.06.2017 | 11:44
Одложено суђење Чаушевићу
Предсједавајућа Судског вијећа Биљана Ћуковић је напоменула да је непосредно прије рочишта добила захтјев за изузећем тужиоца, а упитан због чега је то урадио, Чаушевић је одговорио да је понукан изјавама из истраге које су се појавиле у медијима, јавља БИРН-Јустице Репорт.

"Те исказе смо имали само нас тројица, односно тужилац, мој бранилац и ја. Нас двојица их нисмо прослиједили", рекао је Чаушевић.

Судија је рекла оптуженом да је његово право да тражи изузеће, а на питање зашто то није урадио раније, односно бар јуче, Чаушевић је одговорио: “Није до мене”. Судија је рекла да јесте до оптуженог јер су се створили трошкови.

Чаушевић се терети да је као директор УИОБиХ током 2007. ступио у контакт с увозницима великих количина текстила из Турске, Кине и Мађарске у БиХ, Садиковићем и Карићем који су власници више правних особа-предузећа која се баве увозом.

Према наводима Тужилаштва, Чаушевић им је обећао повлаштени статус приликом увоза за њихова предузећа, у виду смањених износа за царињење, избјегавања детаљних прегледа и признавања фактура за које је знао да су на њима нетачни подаци, те је тражио да му Садиковић и Карић, као протууслугу дају износ од 1.000 КМ по увезеном камиону. Њих двојица су на то пристали, те су новац доносили Чаушевићу и давали на различитим локацијама у Сарајеву и Бањалуци.

Садиковић и Карић су оптужени да су Чаушевићу од 2007. до 2011. године, за увоз више од 1.700 камионских испорука текстила, дали износ од 1,72 милиона конвертибилних марака.

Осим примања дара, Чаушевић је оптужен и за злоупотребу службеног положаја те прање новца. Према оптужници, новац је прибављен чињењем кривичних дјела, без кредитног задужења, стављао у легалне токове куповином већег броја скупоцјених некретнина и земљишта у Сарајеву. Карић и Садиковић се терете да су Чаушевићу дали дар.

Почетак суђења је предвиђен за 6. јули.

(Фена)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ссс

08.06.2017 10:10

У цијелом овом поступку нема на оптузеницкој клупи оних који су главни приликом увоза,а то су царински радници.Па и послије Цаусевица имате веци криминал.Није Кемо могао сваком царинику реци како да ради.Данас овим из УИО уопсте није вазно ста се увози,која врста робе,вриједнодст робе,вазно је само колико су они добри /ИМТ/ и ниста друго.Десет пута је гора ситуација у овој институцији сада него за вријеме Цаусевицеве владавине.Па погледајте на границним прелазима главну ријец воде границни полицајци,само зато сто ова господа из УИО сједе у уредима или испијају кафе.Засто ср сада сакрио у мисју рупу директор УИО након недавног хапсења увозника текстила,с када је о Цаусевицу било није силазио са јавних и стампаних медија о то криминалу а сад јос горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ......

08.06.2017 10:52

И биће још горе и горе и горе... И све ћемо ми то да гледамо и гледамо и гледамо ... Зато момче, главу горе и фатај се ноге... Гдје год будеш могао побјећи, нећеш погријешити... Ко остане, има да се удави у сопственим говнима !

Name

Код

11.06.2017 22:09

Погледајте само ко ради у УИО Цвјетиновић Здравко помоћник директору оном што даде изјаву да је БИХ оштећена за двије милијарде км па опет врати ДЈАКУЛА овог Здравка на посао па тај криминалац Цвјетиновић би жирант Кречи нарко дилеру из БН који лежи у затвору у Фочи , кум Цвјетиновићев је Стојкић Јован ЈОЛЕ лице које је осудјиван за разбојништво И растурање наркотика, крадја аута , Филип Кораћ ћлан Земунског клана долази на родјендан код Цвјетиновића И тако то иде у овој БАНАНИ од Државе .То сви знају од полиције па у УИО БИХ . То зна И скоро сваки политичар у БиХ али сви ћуте ! Куда плови овај БРОД од БАНАНА ДРЖАВЕ.

Name

Дно дна, али идемо дубље

08.06.2017 10:32

Еј, 2 милијарде...а они се суде око текстила и неки неважни ликови на оптуженичкој клупи....који је ово апсурд! И кажу останите овде...аха, како да не...

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

08.06.2017 11:24

Ако хе узимао само 1000 по камиону треба га одмах ослободит.

ОДГОВОРИТЕ