Odloženo suđenje Čauševiću

Nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević, zatražio je izuzeće tužioca Dubravka Čampare, zbog čega je prolongiran planirani početak za zloupotrebu položaja, primanje ili davanje mita. Zajedno sa Čauševićem, optuženi su Anes Sadiković i Sedinet Karić.

Bosna i Hercegovina 08.06.2017 | 11:44
Odloženo suđenje Čauševiću
Predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković je napomenula da je neposredno prije ročišta dobila zahtjev za izuzećem tužioca, a upitan zbog čega je to uradio, Čaušević je odgovorio da je ponukan izjavama iz istrage koje su se pojavile u medijima, javlja BIRN-Justice Report.

"Te iskaze smo imali samo nas trojica, odnosno tužilac, moj branilac i ja. Nas dvojica ih nismo proslijedili", rekao je Čaušević.

Sudija je rekla optuženom da je njegovo pravo da traži izuzeće, a na pitanje zašto to nije uradio ranije, odnosno bar juče, Čaušević je odgovorio: “Nije do mene”. Sudija je rekla da jeste do optuženog jer su se stvorili troškovi.

Čaušević se tereti da je kao direktor UIOBiH tokom 2007. stupio u kontakt s uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, Sadikovićem i Karićem koji su vlasnici više pravnih osoba-preduzeća koja se bave uvozom.

Prema navodima Tužilaštva, Čaušević im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova preduzeća, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, te je tražio da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu. Njih dvojica su na to pristali, te su novac donosili Čauševiću i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjaluci.

Sadiković i Karić su optuženi da su Čauševiću od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 miliona konvertibilnih maraka.

Osim primanja dara, Čaušević je optužen i za zloupotrebu službenog položaja te pranje novca. Prema optužnici, novac je pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu. Karić i Sadiković se terete da su Čauševiću dali dar.

Početak suđenja je predviđen za 6. juli.

(Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sss

08.06.2017 10:10

U cijelom ovom postupku nema na optuzenickoj klupi onih koji su glavni prilikom uvoza,a to su carinski radnici.Pa i poslije Causevica imate veci kriminal.Nije Kemo mogao svakom cariniku reci kako da radi.Danas ovim iz UIO uopste nije vazno sta se uvozi,koja vrsta robe,vrijednodst robe,vazno je samo koliko su oni dobri /IMT/ i nista drugo.Deset puta je gora situacija u ovoj instituciji sada nego za vrijeme Causeviceve vladavine.Pa pogledajte na granicnim prelazima glavnu rijec vode granicni policajci,samo zato sto ova gospoda iz UIO sjede u uredima ili ispijaju kafe.Zasto sr sada sakrio u misju rupu direktor UIO nakon nedavnog hapsenja uvoznika tekstila,s kada je o Causevicu bilo nije silazio sa javnih i stampanih medija o to kriminalu a sad jos gore.

ODGOVORITE
Name

I ......

08.06.2017 10:52

I biće još gore i gore i gore... I sve ćemo mi to da gledamo i gledamo i gledamo ... Zato momče, glavu gore i fataj se noge... Gdje god budeš mogao pobjeći, nećeš pogriješiti... Ko ostane, ima da se udavi u sopstvenim govnima !

Name

Kod

11.06.2017 22:09

Pogledajte samo ko radi u UIO Cvjetinović Zdravko pomoćnik direktoru onom što dade izjavu da je BIH oštećena za dvije milijarde km pa opet vrati DJAKULA ovog Zdravka na posao pa taj kriminalac Cvjetinović bi žirant Kreči narko dileru iz BN koji leži u zatvoru u Foči , kum Cvjetinovićev je Stojkić Jovan JOLE lice koje je osudjivan za razbojništvo I rasturanje narkotika, kradja auta , Filip Korać ćlan Zemunskog klana dolazi na rodjendan kod Cvjetinovića I tako to ide u ovoj BANANI od Države .To svi znaju od policije pa u UIO BIH . To zna I skoro svaki političar u BiH ali svi ćute ! Kuda plovi ovaj BROD od BANANA DRŽAVE.

Name

Dno dna, ali idemo dublje

08.06.2017 10:32

Ej, 2 milijarde...a oni se sude oko tekstila i neki nevažni likovi na optuženičkoj klupi....koji je ovo apsurd! I kažu ostanite ovde...aha, kako da ne...

ODGOVORITE
Name

modricanin

08.06.2017 11:24

Ako he uzimao samo 1000 po kamionu treba ga odmah oslobodit.

ODGOVORITE