Турска и САД гурнули Бакира у сукоб

Одлуку о подношењу захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије Бакир Изетбеговић је донео на наговор САД и Турске.

Босна и Херцеговина 24.02.2017 | 07:11
Турска и САД гурнули Бакира у сукоб
То за „ЕуроБлиц“ тврди некадашњи високи функционер Службе државне безбедности СФРЈ и Србије Божидар Спасић.
 
Он наводи да је информације о, како каже, пресудној улози Американаца и државног врха Турске у одлуци бошњачког члана Председништва БиХ да поново заоштри односе са Србијом и Српском добио од поузданих извора и бивших колега из обавештајног сектора, који су, према његовим речима, имали увид у поверљиве записнике с последњег састанка турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и Бакира Изетбеговића.

"Изетбеговићев последњи полутајни састанак с Ердоганом организован је у Анкари крајем децембра прошле године у јеку жестоких реакција на референдум, који је одржан у Српској поводом одлуке Уставног суда БиХ и оспоравања прославе 9. јануара.



На том састанку Изетбеговић је добио пуну подршку турског председника за подношење захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде у спору који је БиХ водила против Србије. На том састанку чак су се предлагали и разни конспиративни називи за предстојећу Изетбеговићеву акцију у којој ће му турске власти, како је договорено, пружити сваку врсту помоћи", тврди Спасић.

Наводи да се приликом наведене посете Турској о којој су, како подсећа, извештавали и бројни федерални медији, бошњачки члан Председништва БиХ састао и са амбасадором САД у тој земљи Џоном Басом, од којег је Изетбеговић, према Спасићевим речима, такође добио подршку за покретање новог спора са Србијом.

"Амерички амбасадор у Анкари такође је храбрио Изетбеговића да покрене ревизију тужбе, обећавајући моралну и дипломатску подршку САД напорима бошњачке стране да `дође до правде`. Људи из обавештајног сектора Србије и Турске, у које иначе имам безгранично поверење, пренели су ми и то да је на састанку са Ердоганом Изетбеговић договорио и начине финансирања ревизије тужбе.

С обзиром на то да из буџета БиХ, због противљења представника Српске у заједничким органима, не би могао да извуче ни пребијену пару за плаћање спора који ће коштати десетине милиона КМ, Изетбеговић је од турског председника добио обећање да ће ревизија бити финансирана преко разних фондова за помоћ исламском свету. Таквих фондова у Турској, иначе, има на стотине", истиче Спасић.

Да се раније тврдње бројних политичких странака и функционера Републике Српске о томе да иза Изетбеговићеве одлуке о подношењу ревизије „стоји неко много снажнији“, темеље на чврстим основама, сведочи и бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томо Ковач.



Он тврди да је захтев за ревизију пресуде Међународног суда правде из фебруара 2007. подржала и америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак.

"ЕУ није подржала Изетбеговићеву одлуку, за разлику од Амбасаде САД у Сарајеву", тврди Ковач.

Амбасада САД: Подршка правди

Одговарајући на питање „ЕуроБлица“ да коментаришу одлуку Бакира Изетбеговића о подношењу захтева за ревизију пресуде против Србије, из америчке амбасаде у БиХ саопштено нам је да су САД „одувек подржавале и подржаваће проналажење правде за жртве ратних злочина“.

"Стабилност у самој земљи и у региону мора остати главни приоритет за све. Позивамо све стране да се укључе у конструктиван дијалог који ће допринети превазилажењу тренутних политичких разлика", наводи се у саопштењу.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: ЕПА

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Кики

24.02.2017 06:30

Они јос не знају ко је оставио складисте наорузања код Вуцицеве куце, које је послано у БиХ (ДОБОЈ И БИЈЕЉИНА) а вратило се у Србију. А знају ста раде Ердоган и Трамп??? Мозда зна Галијасевиц ал Блиц и ови удбаси немају појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кики

24.02.2017 07:25

Најгоре је што се многи упецају на ове небулозе

Name

блбл

26.02.2017 19:34

Ма то је гарант ОДЛАЗЕЦА администрација :)

Name

Самир

24.02.2017 06:31

Полутајни састанак....то је као мало трудна зена ..није пуно ето само мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дз-Голуб

24.02.2017 06:38

Е вала сто га и ти на јутро Бозидаре "Бубну" и то домацински,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

24.02.2017 06:39

А шта од исламиста очекивати-Комплекси и екстремни Ислам,свијету то још није потпуно јасно-Турска је на челу Исламске државе!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2017 05:54

Болујес од неизлијециве болести. Национализма.

Name

Знам

24.02.2017 06:42

Оће да укину српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

24.02.2017 08:53

Тако је.Официри су вец у Босни и тајни план укидања Српске се зове... Ерес еx.

Name

Гоинг

24.02.2017 06:43

То је одлазеца администрација, Трумп Србин це то све исправити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

24.02.2017 06:51

Па како се прије није знало да је био у Турској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус се наставља

24.02.2017 06:57

Медијски цирцус се наставља само са другим актерима. Овај квази обавестајац са својим знањем И познавањем неких детаља конструисе своју прицу која има за циљ дизања тензија измедју народа. Овакви квази обавестајци су И растурили бивсу Југославију а сада зеле да растуре И БиХ Југославију у малом простору. Искусни обавестајац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

24.02.2017 06:59

Стари и нови окупатори у акцији.Поробљивачи света.Турска шта је све радила у историји народима Балкана па геноцид над Јерменима и Курдима и сад отворено подржава терористе у Сирији,је последња држава на овој планети која треба нешто да каже.Кад су Немачка и Јапан проглашене за фашистичке земље,зашто није у том друштву и турска,која је својим деловањем кроз историју давно обезбедила себи место у том друштву.САД колонијална и поробљивачка сила од њих се само лоше и очекује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

24.02.2017 07:00

Ово је вјероватно тачно а послије овог слиједи притисак на Србију да се коначно одрекне Косова , смјена Додика и Руског утиција у БиХ, давање Хрватима изборну јединицу која би узимала дио Српске....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

24.02.2017 07:13

Да се одрекне Косова??? Никад. То је наса највеца побједа.

Name

ре Кики

24.02.2017 07:48

Која је то васа највеца побједа па зар мозес бити толико глуп и слијеп косово је дрзава

Name

ре кики

24.02.2017 08:10

Ти се брини за сарајевски пасалук а за србе се немој ти сикират.срби имају србију и Републику Српску а ста ви осим 27 % додусе нема ни толико посто бабо фикрет неце са терористима

Name

Реално

24.02.2017 07:23

Шупља прича без аргумената , популистички текст националних вођа намјењен овцама за шишање и будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.02.2017 07:34

Прецутну подрску Бакиру Изетбеговицу и босњацима када је у питању ревизија пресуде управо даје ОХР и високи представник ко и америцка амбасада и цланице ЕУ.Да су којим слуцајем срби поатавили питање ревизије мислим да би дигли НАТО авионе и бомбердовали нас и не би им то био први пут а видјели смо какву фрку су направили око референдума о дану републике.Засто смо ми срби за све криви а оптузице нас и за ово јер диземо беспотребно тензије па то је стварно цинизам прве врсте европске уније а о Турској И САД да не говорим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

24.02.2017 08:46

Драгане брате пусти људе да тузе,па цемо ускоро видјети има ли основе а ако је неко прекрсио закон у свој овој процедури подносења ревизије тузбе онда га треба тузити.Проблем је сто си и ти постао једноуман јер зивис у таквој средини и цудис се другим сто смију да тузе а твој предсједник рекао да не смију и ти му слијепо вјерујес и сматрас да он треба да буде изнад закона.Драгане брате,ста цемо за предсједникове љетне гуме,требају му нове "Мицхелинке",сигурно це због скупе цијене гума "пролонгирати" исплату дјецијег доплатка.

Name

Закон

24.02.2017 07:38

Није вазна подрска Турске кога брига али мене ко Србина брине ако су добили подрску Амера онда смо немоцни и да 3 Русије стану иза нас .Али трба цекати нека суд рекне ста и како па онда опет Референдум одрзати па цемо бјезати куд који мили моји ,а политицари це се само јос висе богатити а народ це завадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

24.02.2017 07:42

Дзеваде,јеси ли опет гледао РТРС па тако несмислено гиворис.Треба народу заинтересованости за несто да неби размисљао о проблемима.Ј... конспирацију кад овај квази АГЕНТ и то тајни и то пензионисани зна за изузетно медзудрзавне тајне договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

24.02.2017 07:44

Има Јаке пријатеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која ПРОПАГАНДА

24.02.2017 07:46

А јесте овај Божидар Спасић НАИВАН ко Француска Собарица. Ма човјек све зна чуди ме да није Николићев савјетник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

24.02.2017 08:14

Е овакви небитни типови узимају паре, са оваквим прицама о тобозе поузданим изворима, само да би себе довели у неки центар пазње, и то бас у тренутку кад су турска и САД-е у најзатегнутијим односима у задњих неколико деценија и период кад турска и русија раде на заједницким интересима у региону и арабијском полуотоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

24.02.2017 08:57

Ово су генијалциСве су знали а чекали да тужба оде па онда причају хахаххахахахахахахах па што нисте укинули пунимоч Софтичу кад сте све знали Опет ОЗНА СВЕ ДОЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

капетан

24.02.2017 09:15

И даље се дрзе оне цувене реценице цара Мурата у боју на Косову сину Бајазиту." Докле год цујес црквена звона да ударају дотле исламску стрелу да добацис".Па зар мислите да су то заборавили.Питам цему се надају и ови латини ,мозда да це бити постедјени .Цисто сумњам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За све вас уупсте

24.02.2017 10:20

Цитам и видим да сте препуни знања и "памети" да вам цури. Имам једну поруку за све вас који су толико паметни: Да сте толико паметни не би сте дозволили да себе као појединаца а и свеукупно друство доведете у стање у којем се сви налазите. Све знате. Од закона , правде , политике...Једино сто засигурно не знате а то је да својим понасањем униставате прво себе, своје па тек друге.Са својим понасањем сте дотјерали РС до банкрота без могуцности да се икад опорави ( бар не за васег зивота) а са сруге стране вуцете и остале са собом на дно дна. Јер ста коста нек коста.Идете у самоубиство а и сами знате да то се не мозе планирати тек тако. Деси се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

24.02.2017 10:42

БАКИР И ТРАМП А ГДЈЕ ЈЕ ТУ ДОДИК И ЗЕЉКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

24.02.2017 14:23

Забога људи што је тешко жабу у воду натјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасиц Спасоје

24.02.2017 16:04

Е ако Спасиц то казе, онда је то то!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБАМА

26.02.2017 20:31

Ово је се Трамп смислио ударио на нас србе а толико нас је гласало..лицно сан мислио да це нас Трамп ститити..

ОДГОВОРИТЕ