Чишћење концем - и то је обмана?

Чишћење концем је деценијама препоручивано као обавезан део хигијене зуба и уста, али је одједном нестало из препорука које највиша здравствена тела у САД издају на сваких пет година.

Здравље 04.08.2016 | 08:27
Чишћење концем - и то је обмана?
Како наводе амерички медији, разлог за то су темељна истраживања која су показала да чишћење концем уопште не доприноси много здрављу зуба и десни.

"У великим истраживањима, докази који говоре у прилог чишћења концем су веома слаби", каже Тим Јафола из Националног института за дентално истраживање.

Како каже, обољења десни се развијају годинама, а бројна истраживања трају неколико месеци. Зато су и подаци које научници добијају недовољно јасни.

Агенција АП наводи да се чишћење зуба званично препоручује још од 1979. године, али да конкретни, научни докази да оно заиста помаже не постоје или постоје у веома малој мери.

"Упркос томе, власти, зубарске организације и произвођачи инсистирају на тој пракси деценијама", пише АП.

Агенција је, у складу са законом који захтева да званичне препоруке буду базиране на научним чињеницама, прошле године тражила од министарства здравља доказе.

Уместо одговора, препорука је 2016. избрисана из петогодишњег документа, а АП је добио писмо у коме власти признају да "ефикасност чишћења зуба никада није темељно истражена".

"АП је прегледао најригорознија истраживања из последње деценије, фокусирајући се на 25 која пореде оне који користе четкицу и оне који користе и зубни конац. Шта смо пронашли? Докази који говоре у прилог конца су 'слаби, недовољно уверљиви' и носе са собом 'умерени до велики потенцијал за пристрастност'", наводи агенција.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар