Да се Срби никад више не дијеле диобама

У Белој Цркви код Крупња у порти православне цркве, између споменика жандармима Богдану Лончару и Миленку Браковићу, које су убили на задатку Жикица Јовановић - Шпанац и другови 7. јула 1941. године, је постављено спомен-знамење у виду књиге на ком стоје речи: "Никада више."

Србија 15.07.2016 | 11:50
Да се Срби никад више не дијеле диобама
Обележје је постављено по наређењу и уз благослов епископа шабачког Лаврентија, "као својевсрна порука васколиком српском роду да извуче поруке и поуке из оног што се трагично збило пре 75 година у Белој Цркви".

"Позивамо на овај начин свим срцем на саборност, слогу и љубав нашег рода, да поделе остану прошлост и да се никада више, како је рекао познати песник, не делимо деобама", каже епископ шабачки Лаврентије.

"Висока је, боље рећи превисока цена подела у прошлости. Крајње је време да томе кажемо збогом за сва времена."

Споменик жандарму Богдану Лончару у Белој Цркви подигнут је 1998. године, а Миленку Браковићу четири године касније. Обојицу је у децембу 2008. године рехабилитовао Окружни суд у Шапцу, веће на чијем је челу био судија Гојко Лазарев, садашњи председник Вишег суда, који годину дана касније приликом "реформе правосуђа" није изабран за судију.

Бн телевизија (В.М.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖАНДАРМ

15.07.2016 10:58

ДА НИЈЕ БИЛО ТИТА, БИЛО БИ НАС 20 МИЛИОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

15.07.2016 11:55

200 милиона. Све је он крив!