Da se Srbi nikad više ne dijele diobama

U Beloj Crkvi kod Krupnja u porti pravoslavne crkve, između spomenika žandarmima Bogdanu Lončaru i Milenku Brakoviću, koje su ubili na zadatku Žikica Jovanović - Španac i drugovi 7. jula 1941. godine, je postavljeno spomen-znamenje u vidu knjige na kom stoje reči: "Nikada više."

Srbija 15.07.2016 | 11:50
Da se Srbi nikad više ne dijele diobama
Obeležje je postavljeno po naređenju i uz blagoslov episkopa šabačkog Lavrentija, "kao svojevsrna poruka vaskolikom srpskom rodu da izvuče poruke i pouke iz onog što se tragično zbilo pre 75 godina u Beloj Crkvi".

"Pozivamo na ovaj način svim srcem na sabornost, slogu i ljubav našeg roda, da podele ostanu prošlost i da se nikada više, kako je rekao poznati pesnik, ne delimo deobama", kaže episkop šabački Lavrentije.

"Visoka je, bolje reći previsoka cena podela u prošlosti. Krajnje je vreme da tome kažemo zbogom za sva vremena."

Spomenik žandarmu Bogdanu Lončaru u Beloj Crkvi podignut je 1998. godine, a Milenku Brakoviću četiri godine kasnije. Obojicu je u decembu 2008. godine rehabilitovao Okružni sud u Šapcu, veće na čijem je čelu bio sudija Gojko Lazarev, sadašnji predsednik Višeg suda, koji godinu dana kasnije prilikom "reforme pravosuđa" nije izabran za sudiju.

Bn televizija (V.M.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽANDARM

15.07.2016 10:58

DA NIJE BILO TITA, BILO BI NAS 20 MILIONA.

ODGOVORITE
Name

Mrki

15.07.2016 11:55

200 miliona. Sve je on kriv!