Бура због мурала мртвом ученику

Послије смрти матуранта из Прњавора посвађали се ученици и директорка Гимназије. Наређено да се са графита избришу Емирове године рођења и смрти

Република Српска 21.06.2016 | 11:00
Бура због мурала мртвом ученику
Знало се да ће 18-годишњи Емир Југо из Прњавора, кога је срце издало у ноћи пред матурско вече, не само по масовном посљедњем испраћају и прераном трагичном одласку, већ и због своје омиљености и доброте, остати у неизбрисивој успомени, поготово међу гимназијалцима. Међутим, мало је ко могао и слутити да ће трагични случај прњаворског ученика постхумно узбуркати страсти и попримити сасвим нежељене облике. Тензије су подигнуте до те мјере да у Прњавору ни матурантски панои не изгледају као раније, а осим већ ангажоване комуналне, посла би могла да има и цивилна полиција!

Директорка Гимназије Љубинка Станић наложила је брисање дијела графита на школској згради са именом преминулог матуранта, као и годинама његовог рођења и смрти. Онда су његови другари узвратили "брисањем", тачније њеним изостављањем са матурантског паноа! Истовремено, на друштвеним мрежама разбуктао се прави мали рат, у којем главну улогу играју неки од родитеља ученика.

Да подсјетимо, практично до јуче су Емирови другари и професори узимани за пример у региону, где је 18. маја шокантно одјекнула његова смрт, због чега су његови другари отказали прославу матурске вечери.

"Свих 75 матураната, из сва четири одјељења Гимназије у Прњавору, отказало је прославу матурске вечери, која је била заказана за петак 27. маја. Прославу смо одложили за петак 26. августа. Ова разумљива одлука донесена је под свјежим болним осјећањем да са њима неће бити њихов друг, кога је срце издало у 18. години" , образложила је тада Љубинка Станић, директорка Гимназије, одлуку прњаворских гимназијалаца.

Два од укупно четири одјељења гимназијалаца, као и дио родитеља ученика, узели су на зуб директорку Станић, пошто је, како кажу, "прекречила Емира и године његовог рођења и смрти".

"Заправо, ја сам прекршила важећи закон по којем је изричито забрањено исписивање било чега на школи, као јавној установи. Међутим, под утиском трагедије, дозволила сам да се на школском зиду исцрта графит-силуета која подсјећа на младог човека који се бавио кошарком. Међутим, морала сам да реагујем брисањем података исписаних, супротно договору и дозволи" , рекла је Станићева, додавши да ће о судбини саме силуете одлучити комунална инспекција која је већ сачинила записник.

ДИПЛОМЕ И ПРОСЛАВА
Осим ученика два одељења који су је изоставили са матурантског паноа, незадовољство потезом директорке Станић путем друштвених мрежа отворено су испољили и неки од родитеља. Осим што сматрају да је уз силуету кошаркаша требало да остави и податке изненада преминулог ђака, директорки замерају што је, како тврде, изостављању њеног лика са паноа, узвратила изостављањем традиционалне свечане доделе диплома у Дому културе. Тако су у прошли петак матуранти-гимназијалци своје дипломе једноставно преузели у школи, а по свему судећи неизвесна је и судбина за 26. август одложене прославе матурске вечери


Хоџа, увреде и пријетње

"Ја сам Емир Југо, директорице хоћете ли и мене живог прекречити!... -ово је једна од порука Љубинки Станић, директорки Гимназије, како је рекла, наводно, упућена од једног од прњаворских хоџа?! Станићева нам је рекла да има апсолутну подршку свог колектива и да је то само једна од, благо речено, непримјерених порука, међу многобројним са тешким квалификацијама, увредама па и пријетњама.

"Уколико тако и даље наставе, највјероватније ћу првенствено против неколицине родитеља поднијети пријаве полицији, због бесомучне и неосноване кампање коју воде против мене на друштвеним мрежама."

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

21.06.2016 18:04

Ако је тацна тврдња Директора гимназије и професора Љубинке Станиц да се по закону несмију на сколи писати грифи, пароле или несто друго слицно томе тада је она у праву и родитељи требају зато смирено и разумно да прихвате њезину оправдану и законску одлуку!

ОДГОВОРИТЕ