Bura zbog murala mrtvom učeniku

Poslije smrti maturanta iz Prnjavora posvađali se učenici i direktorka Gimnazije. Naređeno da se sa grafita izbrišu Emirove godine rođenja i smrti

Republika Srpska 21.06.2016 | 11:00
Bura zbog murala mrtvom učeniku
Znalo se da će 18-godišnji Emir Jugo iz Prnjavora, koga je srce izdalo u noći pred matursko veče, ne samo po masovnom posljednjem ispraćaju i preranom tragičnom odlasku, već i zbog svoje omiljenosti i dobrote, ostati u neizbrisivoj uspomeni, pogotovo među gimnazijalcima. Međutim, malo je ko mogao i slutiti da će tragični slučaj prnjavorskog učenika posthumno uzburkati strasti i poprimiti sasvim neželjene oblike. Tenzije su podignute do te mjere da u Prnjavoru ni maturantski panoi ne izgledaju kao ranije, a osim već angažovane komunalne, posla bi mogla da ima i civilna policija!

Direktorka Gimnazije Ljubinka Stanić naložila je brisanje dijela grafita na školskoj zgradi sa imenom preminulog maturanta, kao i godinama njegovog rođenja i smrti. Onda su njegovi drugari uzvratili "brisanjem", tačnije njenim izostavljanjem sa maturantskog panoa! Istovremeno, na društvenim mrežama razbuktao se pravi mali rat, u kojem glavnu ulogu igraju neki od roditelja učenika.

Da podsjetimo, praktično do juče su Emirovi drugari i profesori uzimani za primer u regionu, gde je 18. maja šokantno odjeknula njegova smrt, zbog čega su njegovi drugari otkazali proslavu maturske večeri.

"Svih 75 maturanata, iz sva četiri odjeljenja Gimnazije u Prnjavoru, otkazalo je proslavu maturske večeri, koja je bila zakazana za petak 27. maja. Proslavu smo odložili za petak 26. avgusta. Ova razumljiva odluka donesena je pod svježim bolnim osjećanjem da sa njima neće biti njihov drug, koga je srce izdalo u 18. godini" , obrazložila je tada Ljubinka Stanić, direktorka Gimnazije, odluku prnjavorskih gimnazijalaca.

Dva od ukupno četiri odjeljenja gimnazijalaca, kao i dio roditelja učenika, uzeli su na zub direktorku Stanić, pošto je, kako kažu, "prekrečila Emira i godine njegovog rođenja i smrti".

"Zapravo, ja sam prekršila važeći zakon po kojem je izričito zabranjeno ispisivanje bilo čega na školi, kao javnoj ustanovi. Međutim, pod utiskom tragedije, dozvolila sam da se na školskom zidu iscrta grafit-silueta koja podsjeća na mladog čoveka koji se bavio košarkom. Međutim, morala sam da reagujem brisanjem podataka ispisanih, suprotno dogovoru i dozvoli" , rekla je Stanićeva, dodavši da će o sudbini same siluete odlučiti komunalna inspekcija koja je već sačinila zapisnik.

DIPLOME I PROSLAVA
Osim učenika dva odeljenja koji su je izostavili sa maturantskog panoa, nezadovoljstvo potezom direktorke Stanić putem društvenih mreža otvoreno su ispoljili i neki od roditelja. Osim što smatraju da je uz siluetu košarkaša trebalo da ostavi i podatke iznenada preminulog đaka, direktorki zameraju što je, kako tvrde, izostavljanju njenog lika sa panoa, uzvratila izostavljanjem tradicionalne svečane dodele diploma u Domu kulture. Tako su u prošli petak maturanti-gimnazijalci svoje diplome jednostavno preuzeli u školi, a po svemu sudeći neizvesna je i sudbina za 26. avgust odložene proslave maturske večeri


Hodža, uvrede i prijetnje

"Ja sam Emir Jugo, direktorice hoćete li i mene živog prekrečiti!... -ovo je jedna od poruka Ljubinki Stanić, direktorki Gimnazije, kako je rekla, navodno, upućena od jednog od prnjavorskih hodža?! Stanićeva nam je rekla da ima apsolutnu podršku svog kolektiva i da je to samo jedna od, blago rečeno, neprimjerenih poruka, među mnogobrojnim sa teškim kvalifikacijama, uvredama pa i prijetnjama.

"Ukoliko tako i dalje nastave, najvjerovatnije ću prvenstveno protiv nekolicine roditelja podnijeti prijave policiji, zbog besomučne i neosnovane kampanje koju vode protiv mene na društvenim mrežama."

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

21.06.2016 18:04

Ako je tacna tvrdnja Direktora gimnazije i profesora Ljubinke Stanic da se po zakonu nesmiju na skoli pisati grifi, parole ili nesto drugo slicno tome tada je ona u pravu i roditelji trebaju zato smireno i razumno da prihvate njezinu opravdanu i zakonsku odluku!

ODGOVORITE