Адвокат Рубеж за Литванце подмићивао

Адвокат Ненад Рубеж позајмљивао је велике износе новца Литванцима у вријеме док су водили Фабрику глинице „Бирач“, те у име тадашњег директора „Бирча“ Виргинијуса Вајеге готовински исплаћивао друга физичка лица који су „средили“ сагласност надлежних органа да се „Бирач“ упише као власник државног земљишта у Зворнику.

Република Српска 21.06.2016 | 07:25
Адвокат Рубеж за Литванце подмићивао
Документи који су у посједу ЦАПИТАЛ-а показује да су Рубеж и „Бирач“ 2009. године потписали Анекс уговора о пружању правне помоћи у којем је наведено да је предмет анекса „уговарање пружања ванредних адвокатских услуга које се односе на пренос права својине на земљишту са државне на ФГ „Бирач“, „Алумина“, „Механика“, „Алусил“, „Енерголинија“ и „Кауно Тиекимас“ на којима су они уписани са правом кориштења, као и на пренос права својине земљишта са физичких лица на „Бирач“, које се фактички налази у посједу ФГ“.

Законски немогуће али ….

Посебно је занимљив члан овог анекса у којем Рубеж наводи да законски није могуће пренијети право власништва са државе на „Бирач“ и да је потребно предузети „ванредне мјере“ према трећим лицима.



Наиме, власништво над државним земљиштем може се уписати на лице које је власник објекта на том земљишту.

„Због недостатка објеката законска могућност за уписивање земљишта неопходног за употребу објеката је искључена. ФГ „Бирач“ је упознат да ће за ово земљиште бити потребно предузети ванредне мјере и радње за његов пренос са државне својине на ФГ „Бирач“ што изискује ванредне трошкове“, наводи се у Анексу уговора и додаје да „корисник услуге даје пуна овлашћења адвокату за преузимање свих неопходних мјера за пренос земљишта из државне својине на ФГ“.

Анексом је прецизирано да ће ФГ „Бирач“ издвојити 12.000 КМ као накнаду „за посебно ангажовање трећих лица у ванредно врјеме за посебне радње“.

„Износ од 12.000 КМ исплатио би се готовински, без издавања рачуна, јер се ради о посебним накнадама и за посебне радње ангажовања трећих лица“, наведено је у Анексу уговора.

Прецизирано је и да ће, уколико те услуге не буду могли исплатити готовински, то ће учинити преко жиро-рачуна адвоката Рубежа. Наиме, уговорено је да ће у том случају 12.000 КМ плус ПДВ уплатити на жиро –рачун Рубежа који ће затим са свог жиро-рачуна исплатити трећа лица.

Рубеж је у записнику од 22. јула 2009. године навео да је од генералног директора ФГ „Бирач“ Виргинијуса Вајеге примио 12.000 КМ, за плаћање услуга трећим лицима, а у вези са рјешавањем статуса земљишта које припада предузећима „Бирач“. „Алумина“, „Механика“, „Алусил“, „Енерголинија“ и „Кауно Тиекимас“.

Рубеж је издавао и потврде из којих се види да је трећим лицима готовински исплаћивао 1.000 или 1.500 КМ за „услуге обезбјеђења сагласности од надлежних органа за продају земљишта у власништву ФГ „Бирач“, „Алумине“ и „Механике“.



Рубеж позајмио Алумини 141.000 КМ

Ненад Рубеж је „Алумини“, на чијем челу се тада налазио Гиедриус Григалиус, у једном тренутку позајмио 141.000 марака.



Уговор о зајму потписан је 12. априла 2011. године, а њиме су се уговорне стране сагласиле да „Алумина“ позајмицу врати до краја исте године, у готовини како је новац и позајмљен или на жиро-рачун Рубежа.

(Цапитал.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар