Нико да се извини писменој дјевојчици

И Јелени Петрић, ученици ОШ "Вук Караџић" из Бачке Тополе, недостајао је бод на републичком такмичењу за треће место јер је реч "мајка" у "Смрт мајке Југовића" написала као у књизи.

Србија 14.05.2016 | 21:01
Нико да се извини писменој дјевојчици

Исто као и случај Саре Велимировић, ученице осмог разреда ОШ "Живан Маричић" из Жиче, који данас потреса Србију, само што је Петрићева изиграна 2015. Дакле, две године заредом деца се из одабрене књиге спремају за такмичење и не пролазе даље. Разочарање јер нису отишле даље, на Књижевну олимпијаду, односно освојиле очекивано место, додатно повећава и чињеница да им се нико од надлежних није чак ни извинио због немара.

Реч “мајка” у “Смрт мајке Југовића” је написана малим словом, иако по Правопису који се примењује од 2012. треба да се пише великим. Књига је први пут штампана и одобрена још 2007, по старом Правопису, а потом прештампавана без уношења исправки.

Издавачка кућа "Клетт" донекле признаје одговорност.

"Ми евалуирамо сва наша издања. Ту нам се, ето, поткрала грешка. Много ми је жао због те девојчице. Знам какве то трауме може да носи", каже Гордана Кнежевић Орлић, директорка "Клетта", и напомиње и да је грешка исправљена у новим уџбеницима.

У Заводу за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ) одбацују кривицу јер прештампавани уџбеник, према закону који је важио, није морао да иде на одобравање. Елеонора Влаховић из Завода истиче да је издавач дужан да прати промене у областима из којих штампа уџбеник, као што и наставник има обавезу да настале промене примени у настави.

Одговорност одбацују и у Министарству просвете, наводећи да је такмичење у надлежности Друштва за српски језик и књижевност.

Вербић: Одбио бих министарску фотељу

Министар науке и просвете Срђан Вербић рекао је јуче да би одбио евентуалну понуду да остане на тој функцији.

Вербић је за Телевизију Б92 рекао да формирање нове владе не види као почетак, већ да овај тренутак оцењује као крај јер је "урушено оно што је радио његов тим" јер "колегама у Влади није успео да објасни шта су циљеви и приоритети у просвети и науци".

"Сматрам да би неко други боље радио тај посао, да би имао више утицаја на саму владу и да би га боље разумели ако је тај неко страначки кадар", рекао је Вербић.

Извор: Блиц/Фото РАС Србија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ученик

14.05.2016 19:07

Срамотно је ово. Дјевојчица је урадила како у књигама пише.Шта ради министар културе, што се не огласи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ал зато

14.05.2016 19:16

Да је Цеца или Дара Буба Мара то написала они би признали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кажи Вучићу

14.05.2016 20:08

Шта "поштени" Вучић има рећи на ово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

15.05.2016 08:38

Брука и срамота. Свима је важнија фотеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

15.05.2016 13:24

Дјевојцице драга, не обазири се на потезе неписмењака, они не дају ником пред себе, само их се клони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ос

15.05.2016 13:26

У Вуцицевој Србији, само је Вуциц битан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

15.05.2016 19:31

Кад му фотељу отме други психопата онда ће само тај други бити битан.

Name

xxx

15.05.2016 16:13

Све је то последица ових силних доктора наука са приватних факултета. Правопис мијењају како коме падне на памет. Сад је у моди политичка опција, а не стручност. Све ће то доћи на наплату овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас бас

16.05.2016 01:27

Кад једна оваква талентована дјевојцица порасте, и буде изгласана за предсједницу Републике Српске, тад цемо моци реци да смо постали нормални. Ово данас је дно дна. Упоредите Радмановица, Додика, Зељку Цвијановиц, Спирица, Славуја. Луку Петровицс, са овом дјевојцицом. Да ли вам је сад јасно колико је овај болестан у мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

16.05.2016 09:34

Изостављена је ријеч народ. "народ болестан у мозак".