Niko da se izvini pismenoj djevojčici

I Jeleni Petrić, učenici OŠ "Vuk Karadžić" iz Bačke Topole, nedostajao je bod na republičkom takmičenju za treće mesto jer je reč "majka" u "Smrt majke Jugovića" napisala kao u knjizi.

Srbija 14.05.2016 | 21:01
Niko da se izvini pismenoj djevojčici

Isto kao i slučaj Sare Velimirović, učenice osmog razreda OŠ "Živan Maričić" iz Žiče, koji danas potresa Srbiju, samo što je Petrićeva izigrana 2015. Dakle, dve godine zaredom deca se iz odabrene knjige spremaju za takmičenje i ne prolaze dalje. Razočaranje jer nisu otišle dalje, na Književnu olimpijadu, odnosno osvojile očekivano mesto, dodatno povećava i činjenica da im se niko od nadležnih nije čak ni izvinio zbog nemara.

Reč “majka” u “Smrt majke Jugovića” je napisana malim slovom, iako po Pravopisu koji se primenjuje od 2012. treba da se piše velikim. Knjiga je prvi put štampana i odobrena još 2007, po starom Pravopisu, a potom preštampavana bez unošenja ispravki.

Izdavačka kuća "Klett" donekle priznaje odgovornost.

"Mi evaluiramo sva naša izdanja. Tu nam se, eto, potkrala greška. Mnogo mi je žao zbog te devojčice. Znam kakve to traume može da nosi", kaže Gordana Knežević Orlić, direktorka "Kletta", i napominje i da je greška ispravljena u novim udžbenicima.

U Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) odbacuju krivicu jer preštampavani udžbenik, prema zakonu koji je važio, nije morao da ide na odobravanje. Eleonora Vlahović iz Zavoda ističe da je izdavač dužan da prati promene u oblastima iz kojih štampa udžbenik, kao što i nastavnik ima obavezu da nastale promene primeni u nastavi.

Odgovornost odbacuju i u Ministarstvu prosvete, navodeći da je takmičenje u nadležnosti Društva za srpski jezik i književnost.

Verbić: Odbio bih ministarsku fotelju

Ministar nauke i prosvete Srđan Verbić rekao je juče da bi odbio eventualnu ponudu da ostane na toj funkciji.

Verbić je za Televiziju B92 rekao da formiranje nove vlade ne vidi kao početak, već da ovaj trenutak ocenjuje kao kraj jer je "urušeno ono što je radio njegov tim" jer "kolegama u Vladi nije uspeo da objasni šta su ciljevi i prioriteti u prosveti i nauci".

"Smatram da bi neko drugi bolje radio taj posao, da bi imao više uticaja na samu vladu i da bi ga bolje razumeli ako je taj neko stranački kadar", rekao je Verbić.

Izvor: Blic/Foto RAS Srbija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

učenik

14.05.2016 19:07

Sramotno je ovo. Djevojčica je uradila kako u knjigama piše.Šta radi ministar kulture, što se ne oglasi.

ODGOVORITE
Name

al zato

14.05.2016 19:16

Da je Ceca ili Dara Buba Mara to napisala oni bi priznali.

ODGOVORITE
Name

Kaži Vučiću

14.05.2016 20:08

Šta "pošteni" Vučić ima reći na ovo...

ODGOVORITE
Name

sara

15.05.2016 08:38

Bruka i sramota. Svima je važnija fotelja.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

15.05.2016 13:24

Djevojcice draga, ne obaziri se na poteze nepismenjaka, oni ne daju nikom pred sebe, samo ih se kloni.

ODGOVORITE
Name

os

15.05.2016 13:26

U Vucicevoj Srbiji, samo je Vucic bitan.

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

15.05.2016 19:31

Kad mu fotelju otme drugi psihopata onda će samo taj drugi biti bitan.

Name

xxx

15.05.2016 16:13

Sve je to posledica ovih silnih doktora nauka sa privatnih fakulteta. Pravopis mijenjaju kako kome padne na pamet. Sad je u modi politička opcija, a ne stručnost. Sve će to doći na naplatu ovom narodu.

ODGOVORITE
Name

bas bas

16.05.2016 01:27

Kad jedna ovakva talentovana djevojcica poraste, i bude izglasana za predsjednicu Republike Srpske, tad cemo moci reci da smo postali normalni. Ovo danas je dno dna. Uporedite Radmanovica, Dodika, Zeljku Cvijanovic, Spirica, Slavuja. Luku Petrovics, sa ovom djevojcicom. Da li vam je sad jasno koliko je ovaj bolestan u mozak.

ODGOVORITE
Name

baš baš

16.05.2016 09:34

Izostavljena je riječ narod. "narod bolestan u mozak".