Анализа - видео: Звездо, краљице прелаза!

Црвено-бели претходне три евролигашке победе извојевали после заостатка на полувремену, па представљају уникатан пример на сцени Старог континента!

Кошарка 22.03.2016 | 00:00
Анализа - видео: Звездо, краљице прелаза!

Можемо да говоримо о лидерским способностима Стефана Јовића, можемо да апострофирамо суви квалитет Квинсија Милера и Таренса Кинсија, можемо да говоримо о НБА потенцијалу Мајка Цирбеса и хладнокрвним тројкашким рукама Марка Гудурића и Марка Симоновића... Можемо на послетку и да причамо о тренерском печату Дејана Радоњића, који је од чете са Малог Калемгдана направио европску класу...

Има, међутим, једна доминантна ставка коју и најтврдокорнији критичари морају да схвате као аксиом. Актуелна генерација кошаркаша Црвене звезде је способна да на згаришту сопствене игре „посади“ шампионски пелцер и виђени пораз претвори у велику победу. Баш као синоћ у Малаги.

Било је у прошлости и виђених победа које су трансформисане у поразе, али ова Звезда је постала евролигашка „краљица прелаза“. На радост свих који воле црвено-беле. Суви подаци говоре следеће: последња три тријумфа у елитном европском такмичењу Црвена звезда је извојевала након што је имала солидан дефицит на полувремену.

У том сегменту Црвена звезда представља уникатан пример на Старом континенту. Све је почело 26. фебруара у вршачком дуелу против Анадолу Ефеса. Тим Душана Иваковића одиграо је савршену другу четвртину и на одмор отишао са предношћу – 46:38. Мало ко је веровао да Лазић и другови могу на обе плећке да оборе истанбулског великана, али... Скупоцени тим Душана Ивковића улетео је у Звездину „веш машину“, растргнут је на ситне делове потентном офанзивном игром. Звезда је сипала тројке, давала лаке поене, доминирала у скоку. Одиграла је на НБА нивоу последњих десет минута и на крају славила - 91:82.

Баш као и судару са Панатинаикосом. Ток тог дуела неодољиво је подсећао на вршачка дешавања. Панатинаикос је доминирао у другој четвртини, дозволио Звезди да убаци само десет поена. Зелени су на одмор отишли са три поена вишка – 31:28. Сувише мало да би се славило против овакве Звезде. Оно што је Анадолу Ефес преживео у последњој, ПАО је задесило у трећој четвртини. Звезда је ритмом и одбраном лела ривала и тај период игре добила са – 25:11. На крају је победила без неизвесне завршнице – 69:67. Преокрет је вредео 6,25.

Међутим, Радоњићеви ученици нису ту стали. Докторску дисертацију на тему како се виђен пораз претвара у победу писали су у Малаги. Уникаха не само да је на полувремену имала 16 поена вишка, него је у 24 минуту имала, чинило се, недостижан суфицит од 19 кошева. Међутим, када су сви дигли руке од Звезде Радоњићев тим је прегазио шпанску екипу као плитак поток. Била је то есенција савремене кошарке. Тројке, контре, скокови, одбрана... Црвено-бели су за полувреме дали 51 поен. На крају црвено-бели су тријумфовали 78:72.

А ко је веровао у Звездин преображај могао је лепо да се опари, пошто је квота била 7,5.

Таквих јунака сигурно нема, нити је то могуће због временске дистанце, али да је неко ставио поменута три Звездина прелаза на тикет кандидовао би се за добитника године. Укупна квота би износила 304.68.

О томе да је Црвена звезда стварно краљица прелаза говори и чињеница да је последњи евролигашки пораз доживела после преокрета. Водила је на полувремену меча са Фенербахчеом девет разлике, али је на крају положила оружје. Свима у сећању је остао и дуел у Стразбуру када је Радоњићев тим просуо 18 поена вишка на полувремену.

После свега наведеног ко сме да помисли да Црвена звезда нема шта да тражи у наредном евролигашком дуелу против Локомотиве из Краснодара.

Има ли храбрих који верују у нови прелаз Радоњићевог тима?

Коментари / 0

Оставите коментар