Analiza - video: Zvezdo, kraljice prelaza!

Crveno-beli prethodne tri evroligaške pobede izvojevali posle zaostatka na poluvremenu, pa predstavljaju unikatan primer na sceni Starog kontinenta!

Košarka 22.03.2016 | 00:00
Analiza - video: Zvezdo, kraljice prelaza!

Možemo da govorimo o liderskim sposobnostima Stefana Jovića, možemo da apostrofiramo suvi kvalitet Kvinsija Milera i Tarensa Kinsija, možemo da govorimo o NBA potencijalu Majka Cirbesa i hladnokrvnim trojkaškim rukama Marka Gudurića i Marka Simonovića... Možemo na posletku i da pričamo o trenerskom pečatu Dejana Radonjića, koji je od čete sa Malog Kalemgdana napravio evropsku klasu...

Ima, međutim, jedna dominantna stavka koju i najtvrdokorniji kritičari moraju da shvate kao aksiom. Aktuelna generacija košarkaša Crvene zvezde je sposobna da na zgarištu sopstvene igre „posadi“ šampionski pelcer i viđeni poraz pretvori u veliku pobedu. Baš kao sinoć u Malagi.

Bilo je u prošlosti i viđenih pobeda koje su transformisane u poraze, ali ova Zvezda je postala evroligaška „kraljica prelaza“. Na radost svih koji vole crveno-bele. Suvi podaci govore sledeće: poslednja tri trijumfa u elitnom evropskom takmičenju Crvena zvezda je izvojevala nakon što je imala solidan deficit na poluvremenu.

U tom segmentu Crvena zvezda predstavlja unikatan primer na Starom kontinentu. Sve je počelo 26. februara u vršačkom duelu protiv Anadolu Efesa. Tim Dušana Ivakovića odigrao je savršenu drugu četvrtinu i na odmor otišao sa prednošću – 46:38. Malo ko je verovao da Lazić i drugovi mogu na obe plećke da obore istanbulskog velikana, ali... Skupoceni tim Dušana Ivkovića uleteo je u Zvezdinu „veš mašinu“, rastrgnut je na sitne delove potentnom ofanzivnom igrom. Zvezda je sipala trojke, davala lake poene, dominirala u skoku. Odigrala je na NBA nivou poslednjih deset minuta i na kraju slavila - 91:82.

Baš kao i sudaru sa Panatinaikosom. Tok tog duela neodoljivo je podsećao na vršačka dešavanja. Panatinaikos je dominirao u drugoj četvrtini, dozvolio Zvezdi da ubaci samo deset poena. Zeleni su na odmor otišli sa tri poena viška – 31:28. Suviše malo da bi se slavilo protiv ovakve Zvezde. Ono što je Anadolu Efes preživeo u poslednjoj, PAO je zadesilo u trećoj četvrtini. Zvezda je ritmom i odbranom lela rivala i taj period igre dobila sa – 25:11. Na kraju je pobedila bez neizvesne završnice – 69:67. Preokret je vredeo 6,25.

Međutim, Radonjićevi učenici nisu tu stali. Doktorsku disertaciju na temu kako se viđen poraz pretvara u pobedu pisali su u Malagi. Unikaha ne samo da je na poluvremenu imala 16 poena viška, nego je u 24 minutu imala, činilo se, nedostižan suficit od 19 koševa. Međutim, kada su svi digli ruke od Zvezde Radonjićev tim je pregazio špansku ekipu kao plitak potok. Bila je to esencija savremene košarke. Trojke, kontre, skokovi, odbrana... Crveno-beli su za poluvreme dali 51 poen. Na kraju crveno-beli su trijumfovali 78:72.

A ko je verovao u Zvezdin preobražaj mogao je lepo da se opari, pošto je kvota bila 7,5.

Takvih junaka sigurno nema, niti je to moguće zbog vremenske distance, ali da je neko stavio pomenuta tri Zvezdina prelaza na tiket kandidovao bi se za dobitnika godine. Ukupna kvota bi iznosila 304.68.

O tome da je Crvena zvezda stvarno kraljica prelaza govori i činjenica da je poslednji evroligaški poraz doživela posle preokreta. Vodila je na poluvremenu meča sa Fenerbahčeom devet razlike, ali je na kraju položila oružje. Svima u sećanju je ostao i duel u Strazburu kada je Radonjićev tim prosuo 18 poena viška na poluvremenu.

Posle svega navedenog ko sme da pomisli da Crvena zvezda nema šta da traži u narednom evroligaškom duelu protiv Lokomotive iz Krasnodara.

Ima li hrabrih koji veruju u novi prelaz Radonjićevog tima?

Komentari / 0

Ostavite komentar