Анализа: Партизанова сезона неискоришћених шанси...!

11 црвених картона, 11 пенала, осам победа! Подаци откривају да се црно-бели сочавају са озбиљним проблемом у тренуцима кад имају играча више или зицер у виду најстроже казне!

Фудбал 21.03.2016 | 23:40
Анализа: Партизанова сезона неискоришћених шанси...!

Партизан може све, ал’ да победи са играчем више не.

Катастрофална летња и тек за нијансу боља зимска селекција играча условила је да се црно-бели муче на свим пољима и да им сезона добије обрисе неуспешне како год да се заврши трка за Куп Србије. А кад се у мају буде подвлачила црта и започело трагање за узроцима очајних издања, посебно место заузеће подаци који показују да тим из Хумске 1 не уме бројчану предност да претвори у резултатску.

Последњи меч са Спартаком, на коме су Суботичани комплетно друго полувреме играли без Јанка Тумабсевића, открио је додатну слабост у ионако не баш похвалним издањима Парног ваљка ове сезоне. Екипа Ивана Томића јесте играла боље после оправданог искључења гостујућег везисте (ударио без лопте Мирослава Богосавца), међутим, ниједну шансу није успела да искористи, остало је 0:0, а Партизан наставио да навијачима приређује чуда и тера их да се питају шта је још потребно њиховим миљеницима.

Јер, овакав бенефит, да играју са играчем више, а не промене резултат у своју корист, нису успели да искористе на чак седам од 11 мечева. Рачунајући сва такмичења ове сезоне.

На прва два јесу. Искључење Гуге Палавандишвлија из грузијске Диле Горе у 82. минуту већ у у следећем (83) Стефан Бабовић је поготком из слободног претворио у вођство вредно победе (1:0), док је на наредном мечу квалификација за Лигу шампиона у Београду, штопер Стеаауе Фернандо Варела у 48. минуту зарадио директно искључење и отворио домаћину пут ка преокрету (од 1:2 до 4:2).

Партизан је вишак фудбалера на терену успео да валоризује и на премијери Лиге Европе против АЗ Алкмара, кад је при резултату 2:1 Гус Хупертс добио други жути картон и омогућио црно-белима да мирно приведу сусрет крају (3:2), док је „под туш“ ис истог разлога морао и Марко Гајић из Јавора у 62. минуту првенственог сусрета, мада је тад фаворит већ имао бодове у џепу (2:1) и без проблема их осигурао (3:2).

Оно што би требало да забрине све у Партизану је податак да ни под командом Зорана Милинковића, ни док је тренер био Љубинко Друловић, а ни сад Иван Томић, фудбалери црно-белих имају далеко више мечева на којима су добијали предност, а онда као да су остајали укопани и чекали да лопта сама пређе гол црту.

Тако је било против Војводине у Новом Саду (други жути картон штопер Игор Ђурић зарадио у четвртом од пет минута надокнаде) и у Хумској (Данило Секулић, 84), Вождовца (Марко Адамовић, 83), Чукаричког (Тијаго Галвао, 72), ОФК Београда (Богдан Планић, 89), Црвене звезде (Александар Луковић, 71) и пре три дана у дуелу са Спартаком (Јанко Тумбасевић, 44).

Укупно 98 минута.

Руку на срце, исцепканих на седам мечева од којих је на четири остало (пре)мало времена за промену резултата, међутим, овај податак је за анализу стручног штаба у коме као психолог ради Владимир Борковић, па би можда и он могао да појасни шта то спречава црно-беле да поентирају кад се то од њих, по природи ствари, очекује.

Или, на пример, због чега Партизанови фудбалери нису успели да искористе чак седам од 11 једанаестераца ове сезоне (Валери Божинов погодио стативу против Стеауе, Петар Грбић и Стефан Бабовић пуцали изнад пречке на мечу са Чукаричким, а голмани Јавора, Војводине, Рада и нишког Радничког укротили шутеве Андрије Живковића, Николе Нинковића, Саше Илића и Немање Михајловића).

Кад се рачунају збирно мечеви на којима је имао предност играча више или прилику да поентира из једанаестерца долази се до чињенице да је на чак 16 утакмица, што у Европи, што у Суперлиги, што у Купу Србије, Партизан имао зицер(е).

Победио је на осам.

Мало за стандардне црно-белих.

Ако се некоме на основу овог подсетника чини да је тим из Хумске 1 заштићен код арбитара, та претпоставка добија сасвим супротан изглед ако се зна да су и фудбалери Партизана искључивани (чак осам црвених картона) и да су против њих досуђена четири пенала (три искоришћена).

Коментари / 0

Оставите коментар