Analiza: Partizanova sezona neiskorišćenih šansi...!

11 crvenih kartona, 11 penala, osam pobeda! Podaci otkrivaju da se crno-beli sočavaju sa ozbiljnim problemom u trenucima kad imaju igrača više ili zicer u vidu najstrože kazne!

Fudbal 21.03.2016 | 23:40
Analiza: Partizanova sezona neiskorišćenih šansi...!

Partizan može sve, al’ da pobedi sa igračem više ne.

Katastrofalna letnja i tek za nijansu bolja zimska selekcija igrača uslovila je da se crno-beli muče na svim poljima i da im sezona dobije obrise neuspešne kako god da se završi trka za Kup Srbije. A kad se u maju bude podvlačila crta i započelo traganje za uzrocima očajnih izdanja, posebno mesto zauzeće podaci koji pokazuju da tim iz Humske 1 ne ume brojčanu prednost da pretvori u rezultatsku.

Poslednji meč sa Spartakom, na kome su Subotičani kompletno drugo poluvreme igrali bez Janka Tumabsevića, otkrio je dodatnu slabost u ionako ne baš pohvalnim izdanjima Parnog valjka ove sezone. Ekipa Ivana Tomića jeste igrala bolje posle opravdanog isključenja gostujućeg veziste (udario bez lopte Miroslava Bogosavca), međutim, nijednu šansu nije uspela da iskoristi, ostalo je 0:0, a Partizan nastavio da navijačima priređuje čuda i tera ih da se pitaju šta je još potrebno njihovim miljenicima.

Jer, ovakav benefit, da igraju sa igračem više, a ne promene rezultat u svoju korist, nisu uspeli da iskoriste na čak sedam od 11 mečeva. Računajući sva takmičenja ove sezone.

Na prva dva jesu. Isključenje Guge Palavandišvlija iz gruzijske Dile Gore u 82. minutu već u u sledećem (83) Stefan Babović je pogotkom iz slobodnog pretvorio u vođstvo vredno pobede (1:0), dok je na narednom meču kvalifikacija za Ligu šampiona u Beogradu, štoper Steaaue Fernando Varela u 48. minutu zaradio direktno isključenje i otvorio domaćinu put ka preokretu (od 1:2 do 4:2).

Partizan je višak fudbalera na terenu uspeo da valorizuje i na premijeri Lige Evrope protiv AZ Alkmara, kad je pri rezultatu 2:1 Gus Huperts dobio drugi žuti karton i omogućio crno-belima da mirno privedu susret kraju (3:2), dok je „pod tuš“ is istog razloga morao i Marko Gajić iz Javora u 62. minutu prvenstvenog susreta, mada je tad favorit već imao bodove u džepu (2:1) i bez problema ih osigurao (3:2).

Ono što bi trebalo da zabrine sve u Partizanu je podatak da ni pod komandom Zorana Milinkovića, ni dok je trener bio Ljubinko Drulović, a ni sad Ivan Tomić, fudbaleri crno-belih imaju daleko više mečeva na kojima su dobijali prednost, a onda kao da su ostajali ukopani i čekali da lopta sama pređe gol crtu.

Tako je bilo protiv Vojvodine u Novom Sadu (drugi žuti karton štoper Igor Đurić zaradio u četvrtom od pet minuta nadoknade) i u Humskoj (Danilo Sekulić, 84), Voždovca (Marko Adamović, 83), Čukaričkog (Tijago Galvao, 72), OFK Beograda (Bogdan Planić, 89), Crvene zvezde (Aleksandar Luković, 71) i pre tri dana u duelu sa Spartakom (Janko Tumbasević, 44).

Ukupno 98 minuta.

Ruku na srce, iscepkanih na sedam mečeva od kojih je na četiri ostalo (pre)malo vremena za promenu rezultata, međutim, ovaj podatak je za analizu stručnog štaba u kome kao psiholog radi Vladimir Borković, pa bi možda i on mogao da pojasni šta to sprečava crno-bele da poentiraju kad se to od njih, po prirodi stvari, očekuje.

Ili, na primer, zbog čega Partizanovi fudbaleri nisu uspeli da iskoriste čak sedam od 11 jedanaesteraca ove sezone (Valeri Božinov pogodio stativu protiv Steaue, Petar Grbić i Stefan Babović pucali iznad prečke na meču sa Čukaričkim, a golmani Javora, Vojvodine, Rada i niškog Radničkog ukrotili šuteve Andrije Živkovića, Nikole Ninkovića, Saše Ilića i Nemanje Mihajlovića).

Kad se računaju zbirno mečevi na kojima je imao prednost igrača više ili priliku da poentira iz jedanaesterca dolazi se do činjenice da je na čak 16 utakmica, što u Evropi, što u Superligi, što u Kupu Srbije, Partizan imao zicer(e).

Pobedio je na osam.

Malo za standardne crno-belih.

Ako se nekome na osnovu ovog podsetnika čini da je tim iz Humske 1 zaštićen kod arbitara, ta pretpostavka dobija sasvim suprotan izgled ako se zna da su i fudbaleri Partizana isključivani (čak osam crvenih kartona) i da su protiv njih dosuđena četiri penala (tri iskorišćena).

Komentari / 0

Ostavite komentar