Милошевића су уклонили из живота, али никада неће из историје

Др Мира Марковић у ауторском тексту за "Новости" о улози свог супруга и његовим највећим противницима...

Србија 11.03.2016 | 16:45
Милошевића су уклонили из живота, али никада неће из историје

Они који су деведесетих година прошлог века планирали да уклоне Слободана Милошевића са политичке и друштвене сцене, успели су у томе.

Била им је потребна читава деценија да га се ослободе, формално хапшењем 2001. а физички убиством у затвору пет година касније. Али, уклоњен из политичког живота и касније из живота уопште, није значило да ће бити уклоњен из историје. Остаће тековине које је оставио за собом.

А оставио је СПС, највећу партију на Балкану, која је са њим на челу десет година успешно бранила идеју националне слободе и притом уважавала националне слободе свих других око себе. Која је са њим на челу као владајућа партија у Србији успела да Србија за време санкција не буде ипак ни гладна ни жедна, ни боса, а ни окупирана.

Годину дана после распада СФРЈ формирао је СРЈ, трећу, малу, али ипак Југославију. Државу састављену од два заиста братска јужнословенска народа. И у том тренутку једину државу у којој су равноправно и заједно живела два јужнословенска народа.

Године 1995. на преговорима у Дејтону, захваљујући њему усред рата у Босни између три народа формирана је Република Српска и заустављен је рат. Тиме је српски народ после четири ратне године заштићен од даљег крвопролића и истовремено стекао међународно признату могућност да живи у својој држави, што је током рата желео да постигне. Али су тиме од даљег крвоприлића заштићена и друга два народа, као што су они, такође, стекли право на своју државу.

Године 2000. уочи југословенских парламентарних избора формирао је коалицију три левичарске партије - СПС, ЈУЛ и СНП из Црне Горе. Та коалиција је добила највећи број гласова на изборима за Савезну скупштину. Са њом је могла да почне живот и једна снажна и нова левица у Југославији и на Балкану.

Тромесечно НАТО бомбардовање је заустављено споразумом између Југославије и УН, којим су заштићене територијална целовитост земље и њена независност.

Са њим на челу Србија, а и Југославија, у мирољубивом свету је постала парадигма борбе за независност у јеку колонијалног империјализма. Имао је државничко и лично достојанство у односу са непријатељима и пријатељима, са противницима и савезницима, са неистомишљеницима и истомишљеницима, са владама и појединцима.

Те тековине чиниле би га и после смрти знаменитом историјском личности у српском народу и на другим слободи наклоњеним адресама. Да се то не би догодило, да би и из историје био уклоњен као што је уклоњен и из живота, доведене су у питање све његове тековине.

Србија поново више није јединствена, цела. Косово је изгубила, на реду је Војводина, чак је могућа и нова територијална ампутација - у Санџаку муслимани имају подршку у неким срединама изван Србије за издвајање.

СПС је престала да буде велика и левичарска партија, мала је и социјалдемократска и растала се од политике која ју је чинила великом и левичарском. Растала се и од њега који је формирао и персонализовао шеснаест година. СРЈ је престала да постоји актом који су потписале власти Србије и Црне Горе и представници ЕУ док је он био у затвору.

Дејтонски споразум и опстанак Републике Српске с времена на време, али перманентно се доводе у питање. Обнављање БиХ као јединствене целине није мотивисано интересима те целине већ жељом да се демонтира тековина за коју је заслужан Милошевић.

Споразум у Куманову се од кад је на власт дошла марионетска десница 2000, па кроз следећу деценију, покушава кроз медије, и на друге начине, да интерпретира као губитничко решење за српски народ и Србију. Ти напори стичу легитимитет, стварни губитници на међународној сцени 1999. прилично успевају да своје противнике, односно југословенску власт, прикажу као поражене.

Национална слобода као вредност 2000. је напустила моралну, политичку и духовну територију Србије и српског народа. Године 2000. српском народу, али и многим другим малим народима на свету као и неким великим народима, емитована је порука да су национална слобода и суверенитет цивилизацијски превазиђене вредности. Ново доба их укида у прилог глобалном животу. Та порука постаје део колективне свести.

Као што из те свести српског народа постепено нестаје осећање побуњеничког достојанства и потребе за победничким и праведним исходом. Све што је изгубљено после пуча остаје симбол живота који смо имали, који смо могли да имамо, али који смо изгубили.

Ипак, у крајној линији и својом вољом.

Ма колико да је велики свет желео да креира и креирао наше животе, не би то успео без наше сагласности. Можда би успео и без наше сагласности, али би такође можда тај успех без наше сагласности био спор, тежак и рањив. И - споран.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Миро за тебе

11.03.2016 16:12

Како сте постени били зато сте и побјегли и покупили сто сте покрали

ОДГОВОРИТЕ
Name

беог.

11.03.2016 16:59

Све то Миро сто си набројала треба само обратно окренути и бице тацно. Све сто је изгубљено, изгубљено је његовом кривицом и пркосеци целом свету.

Name

за и ре

11.03.2016 17:41

Кад би вас двоје "Миро за тебе" и "беог.",могли да отворите оци, видели би да се сивило око вас претвара у потпуни мрак. На "срецу" имате васе мобилне телефоне који својом плавом светлосцу, осветљавају место где би вам требала да буде дуса.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

11.03.2016 18:09

Својим погледима на свијет у коме живимо Мира Марковнић је само потврдила да је била воденички камен о врату СЛОБОДАНА Милошевића. Својим ЈУГОСЛАВЕНСКИМ и комунистичким погледима она је сахранила прво себе а затим живог и Слободана и цијелу комунистичко југославенску СРБију. Југославенство у ма коме облику је негирање и сатирање СРБства. Тако СРБе учи историја и то би Др. Мира Марковић требала добро да зна.

Name

валтер

11.03.2016 16:32

Нек је лака земља црна , Ивану Стамболићу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

нецес

11.03.2016 17:22

Е надам се да и ти нецес дуго и да цес ускоро Богу пред ноге.Лопузо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.03.2016 17:36

А паре од зајма за препород Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

11.03.2016 18:10

За нас Србе не ваља нико.

Name

Богољуб

11.03.2016 18:31

У нека боља времена це деца уцити за кога и за ста се борио Слободан Милосевиц а за ста су се борили они после њега.Лака му црна земља била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гр

11.03.2016 19:08

Сподобо једна

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

11.03.2016 19:30

Насао се ко це да коментарисе. А ста је са 2 милијарде марака које си са сином пребацила у Русију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

11.03.2016 20:01

Мира Марковић је најбољи доказ како жена може да уништи свог мужа. Е мој Слобо, камо среће да се никад ниси оженио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКИ

11.03.2016 20:48

КОЈИ МОНСТРУМ ОД ЗЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гео

11.03.2016 20:51

Није Слобо крао,био је државник. Ипак, његови најближи су очигледно били похлепни... Резултат знамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лл

11.03.2016 21:04

А он као није знао ?